Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Matejko1 napisał(a):

sprawność wyszła 81,3 %:

Wielokrotnie robiłem pomiary swojego kotła DS ( wiem, że bez certyfikatu), był pomiar spalin, ale sprawności odbioru przez instalację (bufor) nigdy nie wychodziły więcej niż 75%- licząc ciepłomierzem zaraz za kotłem, odbiorem był bufor 800l.

Gdyby bufor był ponad 1000l np 1500 lub 2000l to sprawność odbioru ciepła byłaby wyższa,

Może na stanowisku pomiarowym z praktycznie nieograniczoną chłodnicą wody, pomiary wyjdą wysokie, ale w warunkach domowych, nie da rady takiej sprawności odbioru ciepła osiągnąć.

@Andrzej_M_ Ja nie daje żadnych wywodów o tym, że będę Ci dawał oceny negatywne przy wszystkich postach i proszę o darowanie sobie takich wywodów. Jak ktoś używa takich argumentów lub wyzwisk to cała dyskusja z taką osobą traci sens.

Ty nie jesteś osobą która będzie mi mówiła co mam robić!

Jak ktoś jest ciekaw to niech spyta autora filmu, jak obliczać średnią efektywność/sprawność gdy ma bufor z kilkoma termometrami, jak ważyć drewno itd. albo niech sobie poszuka na jego kanale youtube albo w innym miejscu w internecie jak to się robi.

Jak ktoś jest ciekaw jak się wiąże sznurówki w bucie to niech sobie poszuka na internecie.

Edytowane przez Matejko1

@Matejko1 po prostu miej na tyle powagi aby nie powielac materialow o slabej wiarygodnosci.

Napisz i zaproś autora publikacji do dyskusji na forum.

Godzinę temu, sambor napisał(a):

Wielokrotnie robiłem pomiary swojego kotła DS ( wiem, że bez certyfikatu), był pomiar spalin, ale sprawności odbioru przez instalację (bufor) nigdy nie wychodziły więcej niż 75%- licząc ciepłomierzem zaraz za kotłem, odbiorem był bufor 800l.

Musisz poprawić sprawność spalania to powinno Ci wyjść trochę więcej ( nie tylko sprawność odbioru się liczy).

• Przydało się 1
  • Haha 3

Że też wam się chce bawić w takie pomiary, ważenie, czasy, temperatury, procenty. Wiem, wiem, każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma.😁

Kol@Tuptus całkowicie się zgadzam z Kol bo przecież tu chodzi o ciepło w domu. A te całe obliczenia, ważenia itp to tylko dla bardzo dociekliwych i oszczędnych. Ja nie muszę póki co, las mam za płotem.

Pozdrawiam  

• Przydało się 1

Zapewne każdy ma swój powód który skłania do liczenia sprawności, mój "wrzód" to chęć ostatecznego ustalenia dlaczego dałem się zwieść optymistycznym założeniom, że dzięki nowoczesnemu kondensacyjnemu kotłowi gazowemu wyciągnę ze 20-30% wyższą sprawność niż z kotła GS lub gazowego kotła atmosferycznego.

Wszystko sobie niby policzyłem, lecz ostatecznie niestety nie zgodziło się, bo żeby utrzymać zbliżony poziom termiczny uzyskany przy starych kotłach, nowy musiałyby spalić o te

20-30 % gazu więcej, czyli tyle samo co stary atmosferyk, i tak się zakończyły moje zmagania z liczeniem sprawności 😊.

@Duck to tak jak wstawianie PC do instalacji grzejnikowej o parametrze >50C. Albo śmieciucha bez bufora i kiszenie do domu o mocy cieplnej 1-2kW.

No nie bedzie… no nie bedzie, po prostu.

I dlatego lubię to forum bo ścierają się tu różne teorie grzania tylko trzeba umiejętnie wyłuskać to co jest dobre i dobre dla mojego sposobu ogrzewania domu. Zanim kupiłem MP-a to przez 1,5 roku czytalem to forum. MPM napewno nie jest ideałem kotła ale cieszę  się  z wyboru póki co bo pesel nie stoi w miejscu.

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 3

1 godzinę temu, AO49 napisał(a):

A te całe obliczenia, ważenia itp to tylko dla bardzo dociekliwych i oszczędnych

Pozostalbym przy dociekliwych.

Tylko jesli ktos jest techniczny to maksymalnie technicznie i matematecznie podchodzei do tych zagadnien. Nic na oko i widzimisie!

Wszystko z umiarem. Nie siedzimy w branży aptekarskiej i nie będziemy się wykłócać o miligramy spalonego paliwa. Na końcu nasz portfel i tak prawdę nam powie.

• Zgadzam się 2

Kół @carinus cała prawda tylko jak paliwo dobre ale mało kosztuje to człowiek inaczej nim gospodarzy 

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 2

@AO49 Klasyfikacja paliwa na dobre i pozostałe w większości naszych przypadków to kwestia przekalkulowania wszystkich zalet i wad, podzielonych przez cenę i każdemu wyjdzie inny wynik. Jednemu drewno wychodzi najtaniej, bo najtańsze w zakupie, drugiemu już niekoniecznie jak, pomyśli ile trzeba się narobić, albo zapłacić tym co się za niego narobią.

Kół @carinus cała  prawda bo ,, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".

Pozdrawiam