Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .. Koledzy jeszcze w tym tygodniu albo przyszlym wchodzi do oferty  ten nowy kociolek na drewno .. ciekawe co to bedzie za cudo i kto go bedzie testowal jako pierwszy .. he he ..

• Odpowiedzi 5.3 tys.
  • Wyświetleń 1 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie podzielę się z wami pewnym wydarzeniem,pani zadzwoniła do mnie że nie radzi sobie z kotłem ,buforami 2x 300l i że jest załamana,kocioł to taki pleszewski mpm z wymiennikiem pionowym nad palnik

• To się  wszystko zgadza ale puki się  jeszcze da to trzeba się  ruszać. A automatyka w grzaniu domu to tylko pompa ciepła, gaz i olej nie wymagają  wysiłku. Mam kolegę który ma paletoweca i też  ma pr

• Sprawdza się i to bardzo dobrze,wyrównał ciąg do stałego poziomu,lepiej się rozpala ,lepiej spala i lepiej dopala końcówkę smartfolw rck można ,ja mam rozkręcony na max ciąg i taki jest równy mo

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ja niebawem będę szukał kotła na drewno do nowego domu, jak coś to organizuj zrzutkę na na ten nowy model, to chętnie potestuję ?

Opublikowano
  • Autor

Ja tez musze w koncu  na cos postawic.. mam wlasny las to i drewna na dlugie lata .. i czas do konca 22r wymiana na 5 ta klase .. 

Opublikowano

Na stronie mpm juz jest schemat.

Poprawiony mpm ds ?

zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ?

Opublikowano

Genialne posuniecie producenta, forum doświadczalne, darmowe testowanie, dobra sprzedaż. Szacun ?. Bez ironii, to jest ewenement marketingowy ostatnich lat.

Opublikowano

Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie

Opublikowano

Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi ?

Opublikowano
3 godziny temu, maronka napisał:

Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie

Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno, jak mam niby układać i zaglądać do środka czy ciasno ułożone, albo sypac zrębkę, czy trociny z wora.. Jeśli górnego zasypu nie będzie, to już na mnie nie zarobią.. ?

Opublikowano

Dziwne ze nie ma klapki pp w górnych drzwiczkach gdyż często podając nimi powietrze nie mamy żadnej smoły itp. w komorze zasypowej. 

Opublikowano

Zna ktoś cenę tego cuda ?

Opublikowano

5600 system otwarty,6100 zamkniety

Opublikowano

Nieopłacalny tyle co Atmos

Opublikowano
5 godzin temu, bajek napisał:

Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi

Nie proza pierwszy tak się stało z DS-em była podobna historia i moim zdaniem bardzo dobrze, że tak się stało, zarówno dla producenta jak i dla nas, bo miał poligon w postaci użytkowników, a nasza praca nie poszła na marne...

3 godziny temu, zaciapa napisał:

Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno

Niekoniecznie da się to wytłumaczyć, przez boczne drzwiczki łatwiej dosięgnąć rusztu i ułożyć na nim polana, choć maja one też swoje wady, aż żałuje, że nie pisałem wcześniej o tym jak próbuje sobie poradzić ze ściekająca po drzwiczkach smołą.

2 godziny temu, Piotrex44 napisał:

Dziwne ze nie ma klapki pp w górnych drzwiczkach gdyż często podając nimi powietrze nie mamy żadnej smoły itp. w komorze zasypowej. 

Nie sadze by to był przypadek, wbrew pozorom taka klapka może obniżyć sprawność kotła, a w dobrze prowadzonym kotle smoła w komorze nie jest problemem.

2 godziny temu, Alewalneło2 napisał:

Nieopłacalny tyle co Atmos

Czas pokaże Atmos nie słynie z trwałości, a tu patrząc na DS-y może być zupełnie odwrotnie.

Podsumowując konstrukcja znowu zaskakuje prostotą, wystarczyło trochę szamotu zamiast rusztu przed palnikiem oraz trochę w komorze zasypowej i to wystarczy by DS mógł spalać drewno zgodnie z normami.

Opublikowano

To mi wygląda na DS 14KW.

Opublikowano
56 minut temu, Piotrex44 napisał:

Tak wygląda palenisko, taki kwadratowy bardziej wlot.

IMG_20210415_184121.jpg

Cudo.takaemotka.gif

Opublikowano

ważniejsze jest coś innego 2 stopien podawania PW - ciekawe jak to bedzie działać.

Opublikowano

Toto czudo nie pokosi konkurencju.Zamiast zgazowujacego palnika dopalacz dymku wedlug majsterkowania.

Opublikowano
W dniu 15.04.2021 o 02:49, Trx9 napisał:

Na stronie mpm juz jest schemat.

Poprawiony mpm ds ?

zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ?

Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... 

Edytowane przez zaciapa

Opublikowano

A ja trochę z innej beki kocioł będzie ds 10 bufor 800 jego waga z wodą to 1000 kg posadzka w kotłowni beton na gruncie około 5-6 cm na tym płytka gresowa da radę utrzymać bufor czy wykuwać i robić fundament / płyta 20 cm 1 m/ 1 m .Jak radzicie?

Opublikowano
4 godziny temu, zaciapa napisał:

Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... 

Oczywiście chodziło mi o komorę zasypową ?

Opublikowano
18 godzin temu, sambor napisał:

Po tylu latach uwag i dyskusji nie potrafią nawet zrobić porządnego palnika w kotle

Ten jedyny palnik przeszedł badania, inne widocznie nie dały rady. 

takaemotka.gif&key=8cbf581ae5470fb6d6f36

Opublikowano

Nie wiemy czy "jedyny" czy tylko najprostszy w eksploatacji , najmniej wymagający dla paliwa i najprostszy w produkcji.

Ale zobaczycie w praniu, ile będzie przeróbek.

Dzisiaj u mnie pracuje kocioł z palnikiem o wys 6cm i długości 34cm (2x po 17cm).

Opublikowano

Przecież po badaniu  nie można ingerować w kocioł, certyfikat można wtedy spłukać w kiblu.