Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na przykładzie samej wyczystki nie można nic konkretnego powiedzieć, gdyż proces spalania jest cykliczny i zanim nastąpi uzyskanie temperatury i dopalania, mogą dziać się cuda i dziwy.

Opublikowano

Czyli jak w każdym fabrycznym MPM-ie.

• Haha 1
Opublikowano

Jeżeli to jest ta dolna wyczystka obok PW, to moja 14 chyba jest jakimś odmieńcem, bo ma popiół jak puder.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Bez przechwałek proszę 😆, zdjęcia, a właściwie to filmy, przejechać palcem po blasze, ruszyć ten kopiec popiołu, przy świetle zbliżonym do dziennego. A nie tak, że jeden z drugim oświetli mocnym ledem wymiennik, czy wyczystkę i jeszcze podrasuje w Photoshopie, a jeszcze inny cwaniaczek bez umiejętności obróbki zdjęć przypyli dokładnie sprayem w kolorze kość słoniowa i sie chwali na forum jak to jego kociołek bez sondy czysto spala 😜

• Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, carinus napisał(a):

Czyli jak w każdym fabrycznym MPM-ie.

Zgoda, i jeżeli mamy oceniać jakość spalania po tym co osiada na obszarach za palnikiem, to to stwierdzenie rozszerzyłbym, że zdecydowana większość kotłów na paliwa stałe tak ma.

Editzdjęcie wyczystki pochodzi podobno z kotła pracującego bez wygaszania.

Opublikowano

Z tym czystym spalaniem i klasami kotłów, to nie jest taka prosta sprawa, to jest sprawa polityczna. Takie kotły bez sondy, proste i tanie jak MPM łagodzą bunt społeczny i pozwalają minimalizować przyrost poparcia partiom antyunijnym. Naprawdę setkom tysięcy Polaków brakuje kasy na te  pomysły, obkładanie domów styropianem, wymienianie wszystkich okien, przeróbki kotłowni za grube kilkadziesiąt tysięcy złotych i kupowanie za niedługo tylko elektryków. Skąd na to brać ? Dotacje ? Śmiech na sali 😁. Za darmo chcą robić tym, których nie stać praktycznie na nic, a faktycznie pole do przekrętów i wyłudzeń. 

Dlatego uważam, że nawet taki MPM i inne bez sondy właściwie użytkowane zdecydowanie poprawiają czystość powietrza w stosunku do starych kopciuchów. Nie ma dymu, nie śmierdzi sąsiadowi, mniej opału idzie i to na razie wystarczy. Zrobimy więcej, jak zaczną więcej płacić zwykłym ludziom, milionom na etatach. Chobbyści i nawiedzeni niech kombinują, jak mają kasę, czemu nie 🙂.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Toś się rozpędził Kol @szpenio. Ale co prawda to prawda, mi MPM wystarczy. Mam zajecie i ciepło czego chcieć więcej chyba zdrowia.  

Pozdrawiam 

• Lubię to 3
Opublikowano
17 minut temu, szpenio napisał(a):

... inne bez sondy właściwie użytkowane...

To jest słowo-klucz dla każdego znaczące coś z goła innego. Nie mieszając w to polityki, tylko proste rozumowanie. Czy waszym zdaniem, skuteczniej jest zabrać z rynku śmieciuchy, czy wyedukować społeczeństwo żeby nauczyło się poprawnie spalać w swoich prostych kotłach?

Opublikowano

Mam propozycję, dać dotację  producentom kotłów na drewno bez sondy i wprowadzić obowiązkowe szkolenia dla użytkowników zakończone egzaminem. Za sprzedaż kotła do domu, w którym  żaden mieszkaniec nie ma uprawnień - kara.🤔.  Szkolenia praktyczne nie na stanowisku fabrycznym, tylko w terenie w wytypowanych miejscach z zamontowanym poprawnie kotłem i wszystko to ma zorganizować producent. 

Ale czy w takim kierunku idzie świat ten rozwinięty ? 

Z drugiej strony, wielu użytkuje kotły niewłaściwie nie z niewiedzy, ale perfidnie z wyrachowania, lenistwa, cwaniactwa 😜

• Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano

@szpenioZejdź na ziemię, o czym Ty marzysz? Sam dobrze wiesz jak jest, więc ja się takiemu postępowaniu nie dziwię.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szpenio napisał(a):

Z drugiej strony, wielu użytkuje kotły niewłaściwie nie z niewiedzy, ale perfidnie z wyrachowania, lenistwa, cwaniactwa 😜

Nie szanuje sie tego co jest za darmo lub tanio. Klapa w takim kotle otwiera sie i daje droge do tego co napisales.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Troszkę można sobie ponarzekać na ceny tych sond, skomplikowanie i coś jeszcze wymyślić ale prawda taka że dobrze ustawiona sonda to jakby postawił palacza który co chwilę reguluje ustawienia kotła by paliło się jak najoptymalniej. Rozpalasz, zamykasz zapominasz do podkładania. Proste użytkowanie. A sami koledzy zauważacie ze by bez sondy palić to pasuje organizować szkolenia itp, wielu ludzi nie chce przyswajać takiej ilości wiedzy bo mają swoje sprawy albo są leniwi, dochodzi jeszcze strach przed skomplikowaniem u znacznej części społeczeństwa, nie bez powodu reklamuje się prostotę obsługi nawet jak mija się to z prawdą. 

Mamy zatem obóz ludzi których na to stać, kupują bajery i się cieszą bo mało czasochłonna obsługa.

Ci których na to nie stać lub nie mają dotacji kupują coś tańszego, okrojonego, gdzie naciąga sie normy do 5 klasy mocnym ciągiem, małym przekrojem bramki, drobnym wyselekcjonowanym opałem, laboratoryjnym badaniem.

I możemy sobie bajać o krainie nieskazitelnej obslugi kotłów, szkoleń itp, tyle że jak miałem śmieciucha i go "dobrze" obsługiwałem to tęskno mi do niego. Co nie wrzucisz, grube czy cienkie, mokrzejsze czy na wiór suche szło wszystko bez wybrzydzania, akceptował każdy opał jak urzędy dotacje na termomodernizację kilka lat temu, nie patrzył, nie dzielił na lepszy i gorszy tylko palił wszystko równo i czysto. Mając stary kociołek z taką instalacją jak teraz mam tzn bufory mieszacze itp nawet nie zajrzałbym na to forum bo nie byłoby potrzeby.

A mamy piecyk który ma wszystkie bajery, kominy, mieszacze, dobrany opał i wraz tworzy problemy bo ma naciągane normy do spalania drewna, moim zdaniem obsługą to porażka, wymagania dla palacza kosmiczne. Sam czuje się oszukany po zakupie bo mialo być pięknie 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dlatego w niektórych krajach jest ostry rygor i nie mają problemów np. ze źle spalanym węglem, bo węgla nie ma w sprzedaży. Kupujesz wszystko inne, co bez ingerencji palacza, nie pozwoli na kopcenie. U nas ludzie sami sobie kręcą bata na swoje 4 litery. Za ułomność mentalną nieraz garstki społeczeństwa, płacimy później wszyscy bez wyjątku i jest płacz, bo ta zła władza zabrania mi kopcić.

Opublikowano

@maracz He he 😆, pewnie wyłuskałeś klatkę z któregoś filmu swojego adwersarza i chcesz go podrażnić, bo ta fota jakaś kombinowana, wykadrowana... bez ostrości 🤔

• Haha 1
Opublikowano

@maraczBędę szczery, bo lubię być szczery 😁, obserwuję Twoje poczynania w  modernizacji kotła od dawna i różne emocje mną targają w zależności od kontekstu wypowiedzi i argumentów, które padają. Jest zachwyt, podziw, wdzięczność, ale też i złość za brak kompromisu i zrozumienia innych w sprawie czystości spalania, przecież ludzie chcą normalności, nie mogą ślęczeć w kotłowni, stresować kolorem wymiennika, ciągle coś przerabiać, przejmować się tym, że jakby podłączyć analizator do komina, to wyniki będą inne niż w certyfikacie producenta. Kiedyś, jak nie miałem zupełnie suchego drewna, to kombinowałem z kotłem, teraz rozpalam, ustawiam tak, żeby nie dymił z komina i nie było smrodu i koniec, nie będę siedział w kotłowni, ruszał klapkami i naświetlał oko przez wizjer 😄 , żeby wymiennik rozjaśnic, mam papier na kocioł, pali się, jest ciepło, to po co szukać dziury w całym.

Opublikowano

@szpenio heh... czeski błąd mi się wkradł, mea culpa. Niejasno to napisałem w moim poprzednim poście. Mi chodziło oto że być może nie rozumiemy się co do definicji czystego spalania, ale z Piecuchem. 

Ale fajnie, napisałeś to co myślisz. Każdy może mieć przecież swoje zdanie, najlepiej oparte o własne, praktyczne doświadczenia. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

,, Każdy może mieć przecież swoje zdanie, najlepiej oparte o własne, praktyczne doświadczenia." I to stwierdzenie Kol @maraczbardzo mi się podoba.

• Zgadzam się 1