Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stalmark eko wood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,ktos ma jakies informacje na temat tego kotła? W internecie ciężko cokolwiek znaleźć,nawet realnych zdjec nie ma. Wyglada ciekawie,moze ktos bardziej obeznany w temacie sie wypowie.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Rozwiązane przez Micha90zgaz

• Odpowiedzi 1.3 tys.
  • Wyświetleń 293.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Sonda lambda robi robotę.💪 Te drobne obiekty to opał który zasysa do wymiennika i czopucha przy dokładaniu przez ten kanał nad komorą zasypową. 

• @AO49To nie brak bufora tylko za dużo miejsca pomiędzy grubymi polanami. Jak masz duże luki to od góry zasyp trocinami lub drobnicą z drewutni - wtedy nie będzie dymił, bo w środku komory zasypowej ni

• A to niedobrze jak piec ci pracuje na 1- 2 procent, znaczy że bufor nie odbiera ciepła, musisz zwiększyć obroty pompki, jak to nie pomoże to wkładka 72 stopnie, a najpierw upewnić się że przepływ wody

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Mam kilka zdjec,ktos bardziej ogarnięty moglby powiedzieć cos wiecej?

received_2680649182079518.jpeg

received_702748471015891.jpeg

received_1371023070076663.jpeg

received_7609760609096070.jpeg

Opublikowano

Nie mnie oceniać, ale na naturalnym ciągu to ten kocioł nie pójdzie. Poza tym trochę jakby komora była węższa na dole przez te ekrany, reszta wygląda ok i na łatwo naprawialne. Mam nadzieję, że te dwie płyty wokół dyszy to leżą dość stabilnie i coś pod nimi jest, że nawet jak popękają to nie spadną na dół. W porównaniu z atmosem S ten wygląda lepiej, ale przy dokładaniu w trakcie palenia może nie być pięknie.

Opublikowano
  • Autor

Podobno jest jakas komora oddymiajaca,ale czy to działa... Tez wlasnie zobaczyłem z ta komora ze jest odwrotnie.

Edytowane przez marcin25

Opublikowano

Te blaszki w komorze zaladunkowej zaraz Ci sie powyginaja przy temp. 85 stopni na kotle

mam na mysli ekrany w komorze

Opublikowano

Kocioł jest pomysłu niemieckiego, papiery na liscie ZUM przejrzyjcie dokładnie to NMT hvg, w niemcech juz wycofany ze sprzedaży bo ma fajnych nastepców, za europejskie pieniądze :/.

Technicznie chyba najciekawszy za te pieniądze. Ja swojego 37kw odbieram na dniach.

Na bufor 4 tygodnie czekania 😕

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Trx9

Zamontowałeś już ten kocioł ?

Sam się zastanawiam żeby takiego kupić.

Edytowane przez PredatorC

Opublikowano

Niedlugo bede montował, trzeba uważać na to ze od koncowki lipca ten kocioł ma 53cm głebokości komory, wczesniejsze partie miały 35cm głebokości. Ale z wymiana nie było problemu.

Opublikowano

Mógłbyś zrobić zdjęcie dolne komory oraz tego czopucha?

I zmierzyć czy rzeczywiście górna komora zwęża się ku dołowi jak wyżej pisali czy jednak nie?

Opublikowano

Narazie kocioł mam wybebeszony szerokość komory bez blaszek 4mm grubości to 40cm po zalozeniu efektywna szerokość to 35cm.

1660993355065.jpg

1660993355049.jpg

1660993355038.jpg

1660993355028.jpg

1660993355016.jpg

Opublikowano

Cześć i co jak z tym kotłem ?? bo tez się zastanawiam nad wersją 21kw + bufor 800l 
Czy w dzisiejszych czasach warto iść w drewno ???

Opublikowano

@JanFFF kwestia tego jak dostępne i w jakiej cenie jest w twojej okolicy.

A za rok wyjdzie ...

Opublikowano

@Trx9 a ty już swojego odpalałeś na próbę ? 
Mnie zastanawiają te ekrany czy naprawdę wpływają na ilość odkładania się sadzy w komorze tym bardziej ze to kocioł za 11k a kolejny z ekranami to już koszt 20k

Opublikowano

Na dniach bedzie montowany, a sadza w komorze to norma, byle za palnikiem było jak najmniej.

Opublikowano

Raczej normą w zasypowej jest smoła, nie sadza. Przy prawidłowym zagazowaniu, czyli kiedy jest dym nad opałem, to nawet na tych osłonach będzie warstwa smoły, co prawda będzie jej o wiele mniej niż na płaszczu wodnym ale jednak.

Opublikowano

Myślicie, ze da rade palic w tym kotle  80% zrębki 20% szczap na 1 załadunek ?? 

Opublikowano

Zrebki to troche mozna dolozyć na wierzch, kocioł jest bardziej pod grubszy opał.

Opublikowano

Czy da rade puścić w tym kotle czopuch do tyłu a nie w górę czy w bok?

@Trx9Zamontowałeś już kocioł ?

Edytowane przez PredatorC

Opublikowano

Czopuch mozesz ustawić w 5 pozycjach jak w zegarku, wentylator jest na wyjściu z wymiennika, na końcu kotła i odśrodkowo wyciąga spaliny, jak do tyłu to kolano i tak zeby wyszło pod wejscie do komina, w dtr na stronie producenta masz opisane co i jak. Około 1,2m od podstawy kotła to najniższe ustawienie czopucha.

Opublikowano

Witam,

Również chętnie posłucham więcej opinii i obejrzę więcej zdjęć z pracy (kiedy będą dostępne) tego.
Cena jest jak na inne konstrukcje HG w miarę przyzwoita. Czy można prosić jeszcze o foto dolnej komory?

Opublikowano

Czy możesz zeskanować i wrzucić instrukcje obsługi oraz montażu ? 

Opublikowano

Stoję przed wyborem atmos dc18s vs stalmark eko wood 21. 

Plusy minusy poszczególnych pieców?

Opublikowano

Wie ktoś czy da się w tym kotle  palić bez wentylatora wyciągowego ?

Komin mam 20x30 11metry 

Opublikowano

@PredatorC takie pytanie musisz postawić producentowi tego kotła...

Opublikowano
Godzinę temu, PredatorC napisał:

Wie ktoś czy da się w tym kotle  palić bez wentylatora wyciągowego ?

Komin mam 20x30 11metry 

Powinien pójść, a jak nie to przysłoń tą szczelinę na dole komory zasypowej jakąś grubszq blachą po każdej stronie o 2-3 cm ( trzeba spróbować/poeksperymentować) i będzie mniejsza moc ale wentylator nie będzie potrzebny.