Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MPM Ds 5 klasa – przeróbki – modyfikacje do palenia ciągłego bez bufora

Piecuch19

Rekomendowane odpowiedzi

W sprawie materiału uderz do @Piecuch19,gdyż kolega kupował już chyba superton.Ja jeszcze nie miałem okazji wybrać sie do producenta,ale wybieram się.

Jest jeszcze wysyłka ze sklepu internetowego.Kiedyś kolega brodek wstawiał linka do sklepu z takimi materiałami.

W dniu 19.01.2020 o 19:31, Piecuch19 napisał:

Dzięki za informacje, ale mam du..ie certyfikat. Zależy mi na czystym spalaniu na wysokiej sprawności. Certyfikatem nie napalę. Poinformuj instytut w Łodzi że ludzie palą z buforami kotłami certyfikowanymi 5 klasy i dymią lub straży miejskiej zamelduj.

Jak któregoś dnia przyjdą, zaplombują kocioł z zakazem palenia i dadzą mandat, to zmięknie Ci rurka.
Twoje modyfikacje nie są przebadane, nie wiadomo, jaki ma to wpływ na środowisko na emisję, w tych czasach to jest niestety nielegalne.

Łamiesz przepisy i namawiasz innych, a forum to rozpowszechnia.

@Animus czy już poczyniłeś starania i spelniłeś swój obywatelski obowiązek???

Modyfikacje Piecucha można zastosować w większości kotłów DS i widać gołym okiem że działa. Ustawy mówią o zakazach kopciuchów bezklasowych od 2022 w śląskim i podkarpackim więc do tego czasu kopciuchy są legalne a poza tą datą zobaczymy, może trzeba będzie zmieniać  niedopracowane uchwały, zwłaszcza te punkty dotyczące spalania drewna.

Na dzień dzisiejszy polecam kazdemu,niekoniecznie tylko posiadaczowi MPMa tą modyfikację, u mnie spalanie orzecha z Wesołej bezdymne, na oryginalnym palniku dało się tak palić tylko na węglu płomiennym i drewnie.

• Lubię to 1

5 godzin temu, Piecuch19 napisał:

@Animus czy już poczyniłeś starania i spelniłeś swój obywatelski obowiązek???

Ludzie muszą mieć świadomość, że to nielegalne przeróbki, niech wybierają świadomie, kotły 5 klasy nie są tanie, większości osób nie stać na wymianę prawie nowego kotła na następny z legalnym certyfikatem.

Wszystkie kotły zakupione po  1 lipca 2018 r. a wtedy zaczął  obowiązywać zakaz sprzedaży (wprowadzania do obrotu) kotłów o klasie emisji niższej niż 5, zgodnie z normą

PN-EN 303-5:2012 mają świadectwa przebadania w  laboratorium.  

y8kivej.jpg

w  czerwonej ramce  -  do pracy wyłączne z buforem. 

fWsvja9.jpg

A tu wpis  o przeróbkach i utracie świadectwa.

Kocioł po utracie świadectwa jest pozaklasowy, zakupiony po  1 lipca 2018 r nie może być niestety użytkowany zgodnie z prawem.   

Cześć.

A pisanie na forum o tym w jaki sposób dokonywać zmian technicznych, można podciągnąć pod podżeganie do popełnienia wykroczenia.

A że po przeróbkach jest lepiej, bo na przykład znikło dymienie – a kogo to? Ma dymić bo zgodnie z prawem.

Pytanie retoryczne – kto ustala granice absurdu?

• Zgadzam się 1

Już pisałem o tym w innych tematach. Oficjalnie w MPM drewnem można palić i to tylko liściastym w MPM 14. W reszcie modeli nie, tylko węgiel. Reszta modeli nie spełnia norm emisji spalania dla drewna. MPM 14 nie dostał certa na drewno iglaste. Przy drewnie liściastym cert jest na granicy normy 700 mg /m^3 - uzyskał 680 chyba(jest 654). Przy iglastym pewnie grubo zostały przekroczone normy podczas certyfikacji. 

Ogólnie te lewackie certyfikacje to śmiech na sali. Powinna być krótka piłka, albo niech w ogóle zakażą kotłów zasypowych, albo niech spieprzają z tych ich certami i innymi idiotyzmami ekoterorrstycznymi. 

Edytowane przez emigrant

Gość berthold61

Ale ja pytałem o węgiel tylko źle lub wcale tego nie napisałem , czy 10-ka ma certyfikat na węgiel i czy produkują jeszcze te 5-7kw ? to nie dla mnie, młody chce kupić dom i medytuje jak tu tanio objechać .

Nie raportujcie się jeden na drugiego. Wkrótce podejmiemy decyzję co zrobić z wątkiem.

15 godzin temu, Panstan napisał:

Modyfikacje Piecucha można zastosować w większości kotłów DS i widać gołym okiem że działa. Ustawy mówią o zakazach kopciuchów bezklasowych od 2022 w śląskim i podkarpackim więc do tego czasu kopciuchy są legalne a poza tą datą zobaczymy, może trzeba będzie zmieniać  niedopracowane uchwały, zwłaszcza te punkty dotyczące spalania drewna.

Na dzień dzisiejszy polecam kazdemu,niekoniecznie tylko posiadaczowi MPMa tą modyfikację, u mnie spalanie orzecha z Wesołej bezdymne, na oryginalnym palniku dało się tak palić tylko na węglu płomiennym i drewnie.

W Mazowieckim też do 22r wszystkie kotły i piece bez klasowe mają być zlikwidowane a kotły klas 3i 4 do wymiany do 28r 

@Animus nie dokonuje żadnych zmian konstrukcyjnych kotła. W kotle nic nie spawam i nie wycinam. Dokładam tylko kilka cegiełek szamotowych w odpowiednim miejscu co powoduje lepsze dopalanie, lepszą sprawność i zupełny brak dymu ( jest to opisane).

Nikogo nie namawiam i nie podżegam do niczego. Opisuje tylko jak ja to u siebie zrobiłem, oraz jakie te zmiany dały efekty - zresztą widać to na filmikach.

Kilka osób zrobiło podobnie i są zadowolone - przede wszystkim z oszczędności opału jakie daje taka modyfikacja i czystości spalania.

Nie zmienię swojego sposobu spalania, a przy ewentualnej kontroli zlecę biegłemu zbadanie czystości spalania.

U siebie w profilu masz napisane " modyfikacja deflektora" Niby po co to zrobiłeś? - by było gorzej?

• Zgadzam się 1

34 minuty temu, eliks napisał:

Nie raportujcie się jeden na drugiego. Wkrótce podejmiemy decyzję co zrobić z wątkiem.

Na nikogo nie raportuję, ale jestem w stanie zrozumieć że większości sprzedawców kotłów, przedstawicieli handlowych branży kotlarskiej i instalatorom ten temat nie pasuje, bo jak ktoś we własnym zakresie za niewielkie pieniądze poprawi sobie sam czystość i sprawność swojego kotła to oni na tym forum leszcza na nowy drogi kocioł nie znajdą ( prowizji nie będzie).

Gość Visitor1230

Na tym watku zrobilo sie troche strasznie. Postawa @Animus  jest…. nawet nie wiem jak to okreslic. Troche jak w dzisiejszej polityce. A tak nie wbijajac juz szpilki nikomu zasada mowi, ze z uslug donosiciela sie korzysta. Ale sie go nie szanuje.

Edit: Mozemy miec na forum sympatie do jednych. Do innych mozemy miec zastrzezenia. Kolega @Piecuch19 ma porzadnie dopracowany kociol. Ale jest nieobiektywny i nagina fakty co do zuzycia opalu oraz innego sposobu ogrzewania. Ale to nie tlumaczy takich postaw. Bez jaj Panie i Panowie.

Edytowane przez Visitor1230

W dniu 23.01.2020 o 09:46, wszczesn napisał:

Dzieki! Proste a zarazem genialne! :) Jaki lepszy materiał polecacie? 

Nie wiem czy odpowiedź w tym temacie nie będzie poczytywana jako "podżeganie do przestępstwa" Lepiej napisz na private bo mogą nas zamknąć.

10 godzin temu, Animus napisał:

Ludzie muszą mieć świadomość, że to nielegalne przeróbki, niech wybierają świadomie

Boże kochany co wy robicie barany, resztki wolności sami sobie odbieracie, skorumpowani ekolodzy napuścili was na siebie a wy się gryziecie jak te psy.

Jaki naród taki kraj nic dziwnego, że przegraliśmy wszystkie wojny od 500 lat.

Ktoś już tutaj napisał i tak będzie za kilka lat wprowadzą obowiązkowe przeglądy kotłów, będziecie mieli badania techniczne za 500 co roku osły jak nie przestaniecie się żreć wzajemnie.

To jest powtórka z historii, zaraz wszyscy wylądujecie w szałasach albo wozach Drzymały jak Niemiec zakazał nam budowy domów to w wozach mieszkaliście teraz Niemiec zakazuje wam spalania węgla to będziecie w zimnie siedzieć.

Mentalność Polaka jest straszna coraz gorzej żyje się w tym kraju.

• Zgadzam się 1

Szkoda tylko, że u ciebie działa to tylko w jedną stronę...

A tutaj małe przypomnienie z historii

Cytat

Michał Drzymała (ur. 13 września 1857 w Zdroju, zm. 25 kwietnia 1937 w Grabównie) – polski chłop z Poznańskiego, w latach 1904–1909 prowadził spór z administracją Królestwa Prus o pozwolenie na budowę domu; wóz Drzymały stał się symbolem walki z germanizacją w zaborze pruskim[1].

Dziś mamy pozwolenia na ogrzewanie domów. Kto włada w Unii, Niemcy a więc sprawa jasna.

Cytat

Pruskie prawo wymagało uzyskania zgody administracji państwowej na wzniesienie budynku[1]. Realizujące politykę germanizacji władze wybiórczo wykorzystywały ten przepis na niekorzyść ludności polskiej[1].

Edytowane przez Agni

Puszczamy temat Panowie, ale proszę bez wspólnych inwektyw, bez ciągłego raportowania postów jako spam i pamiętajcie że wszystkie przeróbki robicie na własną odpowiedzialność. Pozdrawiam.

• Lubię to 1

Godzinę temu, Piecuch19 napisał:

Nie zmienię swojego sposobu spalania, a przy ewentualnej kontroli zlecę biegłemu zbadanie czystości spalania.

Co kontrolę obchodzi czystość spalin? Nie ma przepisów pozwalających na pomiar emisji na domowym kominie. Kontrolę będzie interesował wyłącznie certyfikat, bo certyfikatu prawo wymaga.

Godzinę temu, Piecuch19 napisał:

większości sprzedawców kotłów, przedstawicieli handlowych branży kotlarskiej i instalatorom ten temat nie pasuje

Jeżeli mają łby na karkach to właśnie kopiują te rozwiązania. Ktoś im odwalił za free kupę roboty badawczo-rozwojowej.

• Lubię to 1

2 godziny temu, Piecuch19 napisał:

@Animus nie dokonuje żadnych zmian konstrukcyjnych kotła. W kotle nic nie spawam i nie wycinam. Dokładam tylko kilka cegiełek szamotowych w odpowiednim miejscu co powoduje lepsze dopalanie, lepszą sprawność i zupełny brak dymu ( jest to opisane).

Nikogo nie namawiam i nie podżegam do niczego. Opisuje tylko jak ja to u siebie zrobiłem, oraz jakie te zmiany dały efekty - zresztą widać to na filmikach.

Kilka osób zrobiło podobnie i są zadowolone - przede wszystkim z oszczędności opału jakie daje taka modyfikacja i czystości spalania.

U siebie w profilu masz napisane " modyfikacja deflektora" Niby po co to zrobiłeś? - by było gorzej?

Nie zdajesz sobie sprawy, twoje przeróbki na oko mogą wyglądać dobrze, ale w laboratorium już tak wesoło nie będzie, są zanieczyszczenia, których oko nie widzi, nie wychwyci, tylko na mocy nominalnej z buforem ten kocioł ledwo wpasował się w normy, a praca na niższych mocach niestety jest nielegalna, gdyby na niższych mocach nie przekraczał emisji, to firma by to wykorzystała. Myślisz, że jesteś mądrzejszy od inżynierów pracujących z urządzeniami pomiarowymi budujących te kotły i kilka cegiełek robi z niego Mercaka ?

Ten kocioł musi pracować na mocy nominalnej z buforem a Ty samym tytułem tego tematu :MPM Ds 5 klasa – przeróbki – „modyfikacje do palenia ciągłego bez bufora” zachęcasz do łamania przepisów, z klasy 5 robisz kotły pozaklasowe.

Piszę to po to, żeby ludzie mieli świadomość i wybór.

W razie kontroli nikt w kilkanaście godzin nie wstawi sobie bufora do kotłowni, to są poważne rzeczy, mandaty są coraz większe, potem będzie lament.

Edytowane przez Animus
  • Zgadzam się 1