Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Napisałeś że korzystałeś z CP, rozumiem że na termomodernizację a nie na kocioł w 17 roku.

I tu pojawia się rozbieżność, gdyż w tamtym czasie kocioł był badany na węgiel i drewno uzyskując 5 klasę. A obecnie niestety nie spełnia ( nic nie spełnia - bo na węgiel ) programu CP.

Wszystkie dokumenty widnieją na liście ZUM w zakładce usunięte.

IMG_20250518_105553.thumb.jpg.f132545691b15b2fc32810bc9348edb9.jpgIMG_20250518_105619.thumb.jpg.091c07a64e82fb1a5698a3aab621feea.jpgIMG_20250518_105854.thumb.jpg.cc0efa19d46770b07c3676d8a2c6f98c.jpg

Jeszcze jedna sprawa bo nie znam tego kotła. Czy to jest zasyp od przodu czy od góry ? 

Badany był z zasypem od przodu.

Tu masz wynik badania na 5 klasę.

IMG_20250518_110911.thumb.jpg.0ccf88b078b07cca883b86b1627e2a36.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)

Inaczej napisze, składałem wniosek o kompleksową termomodernizację domu w poziomie podstawowym. Jeżeli ktoś np. miał pięć z ekogroszkiem który już miał 5 klasę bądź np. piec gazowy które spełnią 5 klasę mógł dostać dofinansowanie na ocieplenie oraz na przykład okna ( tak jak ja). Ja piec zamontowałem w 2017 roku, i taka jest jego data produkcji. Ja niedawno złożyłem wniosek o dofinansowanie i podałem że mam piec  5 klasy z buforem czyli nie musiałem wymieniać źródła ciepła ponieważ było ono ekologiczne. Lista ZUM z tego co widzę to jest lista urządzeń które czyste powietrze dofinansowuje i tak jak Pan napisał, piece na węgiel już się nie kwalifikują ale one się nie łapią do dofinansowania ale jeżeli ktoś już ma taki węgiel który spełnia normy to nie musi wymieniać źródła ciepła po prostu ta rubryka z dofinansowania odpada i może tylko wziąć na styropian, okna, drzwi itd. To co Pan wysłał to ja taki certyfikat mam tylko że w moim przypadku w prawym górnym rogu gdzie jest nr ewidencji zamiast 19 jest 16 co świadczy o roku badania. Z tego co widzę to nie ma badań z 2017 r na te piece, i wyczytałem również że mogły one w sprzedaży być dopiero od 2018r a ja swój zakupiłem w 2017r w wrześniu. Zasyp mam od przodu

Edytowane przez Heti
Opublikowano

Sprawa dość dyskusyjna.

Faktycznie badanie z 2019 r, ale karta produktu zgodna z rozporządzeniem z 2015 r.

A jak jest na tabliczce? Jeśli 5 klasa to tego bym się trzymał, a coś czuję że urzędnik szuka dziury w całym aby obciąć dotację. Użytkownik nie ma obowiązku się na tym znać skoro na naklejce jest 5 klasa to tak jest.

Pozostaje zwrócić się do producenta aby udostępnił poprzednie badanie na 5 klasę z przed daty zakupu kotła.

Opublikowano

Tak, jutro będę rozmawiał z mpm, mam.nadzieje że takie badania robili w sensie w 2017r na ten pies. Ale jak przeglądam forum to wiele osób pisze właśnie że to było poniekąd oszustwo nie miał on papieru na 5 klasę , tylko miał 5 klasę emisji reszta to było 4 klasa. Więc coś czuję ze fundusz będzie żądał zwrotu pieniędzy i nie wypłaci zaległych pieniędzy a mowa o kilkudziesięciu tysięcy zł.

Opublikowano
2 godziny temu, Heti napisał(a):

Z tego co widzę to nie ma badań z 2017 r na te piece, i wyczytałem również że mogły one w sprzedaży być dopiero od 2018r a ja swój zakupiłem w 2017r w wrześniu. Zasyp mam od przodu

Decyduje naklejka na kotle, czy potrzebna jest jeszcze faktura? Mogłeś kupić kocioł używany np.3 lata temu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Chodziło mi o to że piece 5.klasy mogły być w sprzedaży dopiero w 2018r. Ja kupiłem go w 2017r więc może wyjść tak że on nie posiada tej 5 klasy . Tutaj certyfikat 

IMG_20250516_232405_662.jpg

Ale data na tym certyfikacie jest z roku 2016, a tak.jak napisałeś nigdzie niema z 2017 roku