daromega Opublikowano 6 Maja 2023 #1101 Opublikowano 6 Maja 2023 3700 spalone, na stanie 3100. Po tej niedzieli robię power off więc nic już nie dołożę. Patrząc na dłuższy termin temperatur po weekendzie sezon można kończyć. https://pogoda.interia.pl/#iwa_source=logo Czekam na spadek cen. Jak spadną to tonę kupię. Jak nie spadną to nic nie kupuję. Kupię sobie w lutym czy marcu te pół tony czy ile tam będzie potrzeba na końcówkę sezonu i finito. Cytuj
Ptaszniko Opublikowano 7 Maja 2023 #1102 Opublikowano 7 Maja 2023 @luceo nie mam za bardzo czasu by to znowu wszystko po raz kolejny wpisywać na ciepło właściwe ale robiłem to skrupulatnie przed doborem kotła na ekogroszek i moc jest OK. Co do wyniku spalania to wychodziło około 2500 kg. @Przemyslaw85 pytałeś o docieplenie zewnętrzne części podpiwniczonej. Nie ma żadnego docieplenia. Goły pustak. Pisałem że ściany są docieplone od I piętra. Pytałeś czy strop pomiędzy piwnicą a piętrem i piętrem a strychem są docieplone - nie, nie są. Czy strych (i dach) jest ocieplony? Nie jest. Cytuj
luceo Opublikowano 9 Maja 2023 #1103 Opublikowano 9 Maja 2023 (edytowane) @Ptaszniko przy takiej izolacji budynku i ogrzewaniu jednego poziomu to wynik spalania masz normalny bo reszta chałupy a dokładnie nie ogrzewana część też pochłania energię, więc min. stąd ten wynik dawaniej potrzebowałeś tonę węgla + drewno teraz 2,5 tony ekogrochu, więc dla mnie rachunek jest prosty, że taka jest cena Twojej wygody nie obsługujesz codziennie zasypowca i nie tyrasz przy drewnie a komfort cieplny masz cały czas Edytowane 9 Maja 2023 przez luceo 1 Cytuj
daromega Opublikowano 5 Października 2023 #1104 Opublikowano 5 Października 2023 W chacie 20.3 stopnia się zrobiło a to mało komfortowe, więc dzisiaj z kotłem powalczyłem. Poczyszczony solidnie i odpalony po południu. Na stanie 3100 karlika. Tona dobrego groszku dokupiona lokalnie, ale jeszcze nie przywieźli. Więc na stanie 4100. Ciepła jesień opóźniła odpalenie co najmniej o dwa tygodnie. A jak wyjdzie całość w tym sezonie zobaczymy wiosną. Cytuj
o6483256 Opublikowano 5 Października 2023 #1105 Opublikowano 5 Października 2023 U mnie póki co niecałe 22*C, klimatyzator z chłodzenia na grzanie przestawiłem i chyba dzisiaj włączę na noc. Cytuj
MrWolf Opublikowano 5 Października 2023 #1106 Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) U mnie temperatura w salonie oscyluje w okolicy 22 stopni, więc jeszcze nie odpalałem grzejników. Czas powoli szykować się na rozpoczęcie sezonu, bo przy obecnych temperaturach na zewnątrz to kwestia tygodnia by zrobiło się już lekko chłodno w domu. Węgiel zabezpieczony na ten sezon, zrobi się szybki przegląd instalacji czyli dopuszczenie wody, ewentualnie odpowietrzenie i jazda. Na tę zimę planuję zmianę pomieszczenia, w którym będzie umiejscowiony czujnik temperatury. Tamten rok udało się zamknąć w dwóch tonach Ziemowita 26 MJ z dużą ilością miału. Mam tego jeszcze z 1300 kg plus tona ognia 25 MJ od sibugol. Liczę, że wystarczy i obędzie się bez awaryjnych zakupów. Edytowane 5 Października 2023 przez MrWolf Cytuj
Sławek007 Opublikowano 5 Października 2023 #1107 Opublikowano 5 Października 2023 To u mnie jeszcze 22,8. Widzę, że docieplenie 15cm styropianu grafitowego zdaje egzamin. Przedtem szybciej się wychładzało. Spadnie jeszcze o 0,5 stopnia, to odpalam kociołek na dom. W piwnicy mam jeszcze 6ton workowanego Karlika z przed wojny kupowanego po 920 z przesyłką oraz zostało gdzieś 1,7tony Piasta kupowanego w maju zeszłego roku po 1080zł z przywozem. Jak będzie taka zima jak ostatnio, to na dwie zimy jeszcze starczy. Cytuj
janosh Opublikowano 6 Października 2023 #1108 Opublikowano 6 Października 2023 Odpaliłem w środę. Temp. spadła do 21 i się żona uparła.... a termostaty na jakieś 22 są ustawione.... to raczej efekt placebo działa bo słychać mruczenie podajnika a grzejniki i tak zimne 😁 Ale żona nie mruczy :) 1 1 Cytuj
omama Opublikowano 6 Października 2023 #1109 Opublikowano 6 Października 2023 Ja czekam bo w chałpie nadal 23 stopnie i dziwnie by to wyglądało a już mnie korci aby sobie w piecu popalić na grawitacji bo pompą ciepła chyba nie będę grzał ze względu na to że nawet nie wiem ile iza co płacę tyle za prąd masakra. Cytuj
o6483256 Opublikowano 6 Października 2023 #1110 Opublikowano 6 Października 2023 Do 3000kWh w taryfie g12W jest to w przybliżeniu: 96groszy i 48groszy powyżej ok 1,2zł 0,93zł. Masz PV, wiec od tej kwoty odliczasz cenę za jaką sprzedajesz energie elektryczną. Czyli w II taryfie do 3000kWh wychodzi ok 10groszy za kWh. Głupota jest tego nie wykorzystać. Cytuj
omama Opublikowano 6 Października 2023 #1111 Opublikowano 6 Października 2023 Ja mam chyba limit 4 tys bo mam kartę dużej rodziny. Cytuj
o6483256 Opublikowano 6 Października 2023 #1112 Opublikowano 6 Października 2023 To tym bardziej korzystaj dopóki masz pieniądze w magazynie. Cytuj
daromega Opublikowano 6 Października 2023 #1113 Opublikowano 6 Października 2023 14 godzin temu, Sławek007 napisał(a): To u mnie jeszcze 22,8. Widzę, że docieplenie 15cm styropianu grafitowego zdaje egzamin. Pewnie że tak. Ale po kilku dniach 14-15 stopni z deszczem na zewnątrz i tak spadnie. U mnie tak jest od soboty praktycznie i ocieplenie ileś dni dawało radę. Ale przecież nie będę się patrzył na to, że nieprzyjemnie się zrobiło, a kobieta dwa koce na siebie zakłada. A tak dzisiaj 22.5 odstawił się i czeka. Krótki rękaw i żyje się inaczej. Zresztą wychładzanie poniżej 20 stopni nie ma dla mnie najmniejszego sensu. To wszystko musi i tak później ciepło zakumulować i nic się na tym nie oszczędzi bo trzeba i tak włożyć tą energię. A tak dogrzał i tylko już utrzyma teraz w okolicy 22 cały czas. Natomiast czy spali 100-200 kg więcej czy mniej w sezonie nie ma już żadnego znaczenia. Komfort cieplny jest dla nas bezcenny. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 6 Października 2023 #1114 Opublikowano 6 Października 2023 (edytowane) To się odpali. U mnie nie spada temperatura poniżej 22 stopni. Zawsze utrzymuję tak 22,5-22,8. Przedtem na forach byłem jednym z pierwszych co odpalał kociołek na dom, dlatego się cieszę dociepleniem. Wcześniej spalałem tak 6-6.3t za cały rok (okres wrzesień-sierpień) Obecnie wyszło mi poniżej 4t (3,7t było do czerwca plus 150kg węgla na ciepłą wodę do końca sierpnia). Ostatniej zimy ocieplone było ok 80% ścian. Edytowane 6 Października 2023 przez Sławek007 Cytuj
daromega Opublikowano 10 Października 2023 #1115 Opublikowano 10 Października 2023 No i trzyma Wam dalej, czy odpalone ? 🙂 Cytuj
MrWolf Opublikowano 10 Października 2023 #1116 Opublikowano 10 Października 2023 Wczoraj wieczorem odpaliłem obwód CO. W salonie zrobiło się 20,5 stopnia, a w łazience 19,5 stopnia. Teraz mam w zależności od pomieszczeń od 21,5 do 22 w pokojach oraz 22,5-23 w łazience. Od razu przyjemniej po wyjściu z prysznica 😁 Cytuj
o6483256 Opublikowano 10 Października 2023 #1117 Opublikowano 10 Października 2023 Grzeje klimą. Cytuj
bercus Opublikowano 10 Października 2023 #1118 Opublikowano 10 Października 2023 W sobote odpalilem,wlaczylem pokojowka,grzalo chwilke i stop.Žonka juž nie wytrzymala-"Po co grzejemy,grzejniki chlodne!!!" to musialem chca nie chca przelaczyc na pogodowke.W domu za goraco,spac nie možliwe,ale žonka zadowolna. Cytuj
miklo Opublikowano 10 Października 2023 #1119 Opublikowano 10 Października 2023 W sobotę podpiąłem termostat pod kocioł i odpaliłem CO. U mnie jest towarzystwo ciepłolubne. 5 dziewczyn. Termostat pilnuje w pokoju córek 23 stopni z histerezą pół stopnia. Puszczam na kaloryfery i podłogę 38 stopni (podłoga z zaworami RTL). Specjalnie dość chłodna woda, żeby dłużej grzanie szło, żeby podłogi nieco się wygrzały. Kocioł chodził po 2-3 godziny dziennie. Wczoraj dłużej, ale u nas było poniżej zera w nocy. Grzanie odpaliło się koło 18 i wyłączyło się koło północy. A potem ruszyło koło 4 w nocy i szło do około 10tej. Potem już słońce tak dawało, że się kocioł wyłączył. W domu dość przyjemnie, choć dopiero się uczę żyć z termostatem ;) Cytuj
Pawel1203 Opublikowano 26 Listopada 2023 #1120 Opublikowano 26 Listopada 2023 Jakie macie zużycie opału za listopad i jak względem poprzedniego sezonu to wypada? Więcej, mniej? Pytam, bo to pierwszy sezon u mnie z nowym kotłem, dodatkowo po dociepleniu domu i tak się zastanawiam nad zużyciem. W zeszłym roku piec zasypowy na węgiel w listopadzie spalił około 500kg węgla kostki, teraz ekogroszku wyjdzie mi jakieś 400kg, różnica niewielka. Finansowo to wychodzi to samo, pozostaje lepszy komfort cieplny bo jednak ogrzewanie jest 24h/dobę i nie ma wahań temperatur, ale nie ukrywam, że liczyłem na mniejsze zużycie. Cytuj
MrWolf Opublikowano 26 Listopada 2023 #1121 Opublikowano 26 Listopada 2023 Nie liczę już w tym sezonie. Sypię i raz na jakiś czas spojrzę na licznik całkowity z tego sezonu. I tak liczy się to co wyjdzie na koniec, więc nie zajmuję sobie tym głowy. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 26 Listopada 2023 #1122 Opublikowano 26 Listopada 2023 16 minut temu, Pawel1203 napisał(a): z nowym kotłem, dodatkowo po dociepleniu domu i tak się zastanawiam nad zużyciem. W zeszłym roku piec zasypowy na węgiel w listopadzie spalił około 500kg węgla kostki, teraz ekogroszku wyjdzie mi jakieś 400kg, różnica niewielka. Finansowo to wychodzi to samo, pozostaje lepszy komfort cieplny bo jednak ogrzewanie jest 24h/dobę i nie ma wahań temperatur, ale nie ukrywam, że liczyłem na mniejsze zużycie. Jak by było palone w starym kotle bez wahań temperatury to pewnie wyszło by na tyle samo. Docieplałeś dom przy zainstalowaniu nowego kotła - czy na starym kotle docieplenie już było? Cytuj
bercus Opublikowano 26 Listopada 2023 #1123 Opublikowano 26 Listopada 2023 Poki grzejes jak najbardziej stala temperatura,czy dla krzywy grzewcej,to spalasz tylka,kilka dom potrzebuje.Unikaj naglym i dužym szybkim zmianam temp.CO,grzej tylko tak niska temp.,jaka potrzebna,pogodowka ideal.Mi spadlo spalanie o 1/3 na nowym kotle,ale zpowodowane w wiekszosci sterowatelnoscia nowego systemu z 4d.Komfort nie porownywalny. Cytuj
o6483256 Opublikowano 26 Listopada 2023 #1124 Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Zapomniałem o prądzie+ tyle kWh Edytowane 26 Listopada 2023 przez o6483256 1 Cytuj
Pawel1203 Opublikowano 26 Listopada 2023 #1125 Opublikowano 26 Listopada 2023 28 minut temu, Piecuch19 napisał(a): Jak by było palone w starym kotle bez wahań temperatury to pewnie wyszło by na tyle samo. Docieplałeś dom przy zainstalowaniu nowego kotła - czy na starym kotle docieplenie już było? Docieplone w tym roku w lecie i wymieniony piec. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi