-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez Kajot
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakiej marki kocioł pelletowy polecacie. Szykuje się do zmiany kotła, aktualnie zwykły smieciuch. Dom powierzchnia 220m2, jednopiętrowy, poddasze ocieplone wełna 15cm, ściany na 2 cegły pomiędzy styropian 10cm. Dom z 1996 roku. Zastanawiam się nad Defro Gamma 20kw, a metalfachem smart pellet
-
Przez krystal1
Witam posiadam dom piwnica/parter/piętro/poddasze nieużytkowe do ogrzania ok 220m2 chciałbym wymienić kocioł na pellet razem z instalacją w kotłowni zasobnikiem Cwu.
Czy warto zakładać bufor chciałbym 1000L ?
Czy trzeba wkładać wkład kominowy z kwasowki? Było trzech fachowców i jeden twierdzi że nie ma takiej potrzeby , komin 30 letni z cegły.
Jaki kocioł wybrać ? Według ciepło właściwe wychodzi 18-20KW fachowcy radzą 24KW czy to nie za dużo ?
Mam ofertę na kocioł Gielniak uniPell 18kw 10tys i 24kw 11800
Czy może ktoś polecić fachowca z kuj pom okolice Włocławka
-
Przez jasiekkol
Witam,
Niedawno zmieniłem pellet. Wcześniej paliliśmy jakimś noname z twardego drzewa (6mm) i było ok. Piec palił dobrze, mało popiołu itd - wszystko ok. Teraz mamy pellet OLCZYK. Piec wyłącza się 1-2 razy na dobę (czasem 3) podczas rozpalania (zasypany palnik i nierozpalony) albo po stabilizacji rozpalania (pellet się wypala ale piec nie przechodzi w pracę w modulacji / piec pracuje na modulacjach 30/60/100).
Załączam screen z temperatury pieca - te duże spadki to oczywiście nieudane rozpalanie.
Obecne ustawienia:
Piec Kołton BioPellKompakt 16kW
moduł st-979 v2.1.0
temperatura kotła zadana: 62
histereza kotła 3 stopnie
histereza cwu 8 stopni
parametry rozpalania:
podsyp 15s
czas pracy 2s
czas przerwy 27s
obroty wentylatora 15%
stabilizacja rozpalania 3minuty
nadmuch w stabilizacji rozpalania 19%
Wcześniejsze ustaiwenia były fabryczne - rekomendowane przez kołton, ale na nich piec ma obecnie częstsze problemy z rozpalaniem.
Jakieś rady ?
-
Przez kamiljanicki
Witam. Zmieniłem pellet wcześniej miałem ogromne spieki po zmianie już spieków nie ma ale popiół jest zbrylony rozpada się w palcach. Jak uzyskać popiół jak mąka?
-
Przez Dawid14
Witam mam pytanie o pracę kotła na pellet (bez bufora) czy lepiej jak pracuje caly czas lub dlugo na mocy minialnej?
Czy lepiej zeby szybko dochodził do zadanej wylaczal sie na pół godziny az temp spadnie o 10 stopni histerezy i znów rozpalal?
Wiadomo mniej rozpalen to oszczędność zapalarki ale jeśli chodzi o spalenie jak to wychodzi?
-