Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@mmat13A po co te cegły na ruszcie ? Ja bym wyrzucił, oryginalna półka z szamotki przed bramką zupełnie wystarczy. Jeśli opał jest naprawdę suchy i właściwie rozdrobniony, to nie trzeba przysłaniać rusztu, dajesz mniej powietrza pierwotnego z popielnika i wtedy jest mniejszy ruch w komorze, a żar jest nie tylko przed palnikiem, ale na całej powierzchni na dole i dzięki temu opał równo się obsuwa, nie zawiesza. Jest temperatura w komorze zasypowej, mniejszy ruch powietrza i lepsze zgazowanie, a do spalania służy powietrze wtórne z bramki.

Rozwalenie klapek powietrza wtórnego na maksa ma jeszcze tę zaletę, że otwory w bramce i elemencie wirowym są cały czas drożne, nie zarastają popiołem, no i nie trzeba ciągle regulować, bo odrobinę za dużo PW nie zaszkodzi tak jak za mało, bo wtedy spada temperatura i wymiennik zarasta.

Według moich obserwacji, przysłanianie rusztu ma sens przy grubych kłodach, wilgotnym drewnie albo bardzo niestabilnym ciągu, dlatego warto zainstalować RCK, posłuchałem forumowych porad i za niewielkie pieniądze ustabilizowałem ciąg. RCK przydaje się praktycznie cały czas, nie tylko w wietrzne dni.

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mógłbym spróbować, ale co zyskam jeśli z rusztem mi się dobrze pali ?

Zastanawiam się też, dlaczego producent nie zrezygnował z rusztu ? Brak tych ruchomych odlewów, wajchy... duża oszczędność na materiale.

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
Opublikowano

Bo wood, to nie jest prawilny kocioł do drewna. A że producent zostawił ruszt i jego odpopielanie? No faktycznie dziwna sprawa, po drewnie raczej nie ma czego odpopielać, ruszt też niepotrzebny, być może wyszli z założenia że ludziska będą chcieli też wunglem palić w "kotle na drewno" Natomiast że pp do drewna nad ruszt jest lepsze, to nie jest żadna nowość. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @szpeniomam pytanie a jak z żarem na ruszcie czy nie przelatuje do popielnika zbyt szybko. Blacha zatrzymuje część popiołu a w nim zawsze, jest kilka węgielków, wystarczy, że wrzucę trochę drzazgi i papieru, i mogę palic dalej, dokładając opal do pełna bez dymu.    

Pozdrawiam

Kol @maraczz tym popiołem po drewnie nie do końca jest tak ze go nie ma, bo jest i jest go sporo. Najdziwniejsze jest to ze mam wrażenie, że z popielnika wybieram piasek z ,,plaży"  ma podobną konsystencję i wagę. Paląc w kopciuchu Piastem popiół, był lżejszy w takim samym wiaderku. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Chyba ta moja brzoza ma w sobie piasek, bo wiaderko trochę waży, ten z wyczystki wymiennika i komina to rzeczywiście taki puszek. 

Opublikowano (edytowane)

No to kurcze znowu przeróbki 😀. Palę w DS18WOOD przeważnie raz na dobę, jeden załadunek suchego buka, popiół wynoszę raz na około dwa tygodnie. Stara węglarka o poj. około 10 litrów zawiera, jak widać na foto, prawie 2,5 kg popiołu... nie wiem, czy dużo to, czy mało. Myślicie, że można z tego jeszcze coś wycisnąć? I czy jest sens zagracać palenisko cegłami, żeby jeszcze mniej tego popiołu było ?

Nie chciałbym już za bardzo kombinować, bo po zmianie drewna z niedosuszonego dęba na suchego buka, wreszcie jestem zadowolony ze spalania, pali się stabilnie bez zawieszania, opału mniej idzie i wymiennik czystszy, ale nie czysty 😀, bo jak nawet jest pokryty jasnym nalotem, to po przejechaniu palcem czarny jest ślad i palec . Ale mam jeszcze coś na sumieniu, rozpalanie na szybko palnikiem dekarskim i niezbyt szczelna, jeszcze nie zlikwidowana zasuwa oddymiająca Szpenia 😀

Sezon grzewczy jeszcze trochę potrwa, więc w wolnej chwili spróbuję zamienić drzwiczki dolne z popielnikowymi, zakryć ruszt i zobaczymy co to zmieni.

20250314_234532.thumb.jpg.132c40915add49472026d4eb5dadbc0e.jpg

20250315_000045.jpg

20250315_001101.jpg

Edytowane przez szpenio