Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, maronka napisał(a):

z 10 lat i nigdy nie czytałem by ktoś namawiał drugiego na mpm ds

Masz bardzo rzadko spotykaną zdolność czytania tylko tego, co pasuje. Bo namawiania na MPM na tym forum jest od zatrzęsienia. Tylko pytanie, czy widzisz wtedy rozmazanie tekstu, czy mózg w ogóle tego nie przetwarza?

20 minut temu, maronka napisał(a):

każdy grzeje jak mu pasuje i go stać

Ooo. Urzędasy jednak mają odmienne zdanie do twojego. I wielu ludziom pasowało palić w tzw. kopciuchach, ale jednak urzędas był innego zdania i zakazał palenia w czymś takim. Sam mam kocioł, który jest od 2 lat nielegalny. No i co na to powiesz?

Opublikowano

Jak masz takie wpisy to mi pokaż ,może sobie wtedy przypomnę ,sam nie raz pisałem ,nie lubisz palić w kotle nie bierz mpm-a nie lubisz rozpalać nie bierz masz słaby ciąg nie bierz a ani razu nie napisałem brać nie ma nic lepszego ,lub chociaż podobnie,a co do urzędasów to sobie z tym radzę ,a jak se nie poradzę zmienię kocioł na inny i może i bufor kupię się zobaczy ,na razie jest spoko i nic zmieniać nie zamierzam sąsiad  zadowolony bo dymu brak, ja zadowolony bo połowa opału mniej idzie ,czego chcieć więcej ,wkurza cię twój ds to sobie zmień a nie mącisz tu jak pokręcony,wyluzuj koleś bo życia szkoda na takie nerwy niepotrzebne

• Zgadzam się 1
Opublikowano

KOL @maronkanic dodać, nic ująć. Mnie też nikt nie namawiał na MP-a, a lektura była bardzo pomocna. Szukałem takiego kociołka, który daje, mi zajecie i MPM spełnia moje oczekiwania. To nie znaczy, że jest to jedyny najlepszy kocioł. Do tego wniosku każdy powinien dojść sam. Pisanie, że jest trudny w obsłudze, pisze ktoś, kto, kupując go miał zbyt wygórowane oczekiwania i teraz narzeka, że dymi, że śmierdzi itd. Śledząc wątki na forach, zawsze można, wyłuskać porady bardzo pomocne.    

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@maronka Już w którymś temacie o MPM-ie je przytaczałem i nie chce mi się ich powtarzać. Zresztą, czemu miałoby to służyć. Wejdź w tematy, gdzie jest pytanie "jaki kocioł" i wcześniej czy później pada stwierdzenie "bierz MPM-a".

Wymianę kotła mam w planach, niech cię głowa o niego nie boli. Pozostaje tylko kwestia kiedy.

Odkłamanie rzeczywistości to nie mącenie, tylko odkłamanie rzeczywistości. MPM ci zgnił? Pewnie ściemniasz, to nie możliwe. Kopci do środka? Jak zrobisz kilka fikołków, to nie będzie kopcił. Zawiesza się opał? Rąb go na zapałki, to nie będzie się wieszał.

Całą tą nagonkę na MPM-a bym podsumował tak:

Po co ci rębak. Kup siekierę i niczego więcej nie potrzebujesz.

"Panowie, jaki rębak kupić? Kup siekierę, po co przepłacać. Ja mam siekierę 20 lat i rąbie elegancko".

• Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano

Myślę że to dobry wybór -  będziesz zdrowszy, mniej zdenerwowany. A jaką siekierę proponujesz?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Obojętnie, byle z logiem MPM...😉

• Haha 2
Opublikowano

Obojętnie, byle z logiem MPM.

Następny namawia na MPMa .

• Lubię to 1
Opublikowano

Panowie przepraszam że w szedłem w temat nie dotyczący MPM DS 18 kw z górnym zasypem który po prostu pękł na zgięciu zalewając kotłownie bo zeszło większość wody z bufora o pojemności 1000 l .Przyczyny pęknięcia w układzie otwartym nie będę szukał bo to historia ,o reklamacji nie ma mowy zastała odrzucona .Teraz grzeje kocioł innej firmy bardziej prostszy i łatwiejszy w obsłudze nie dymi nawet podczas rozpalania a w kotłowni znikł specyficzny zapach żeby nie powiedzieć paskudny zapach  . Po obejrzeniu na spokojnie stary kocioł  można spokojnie pospawać bo jest dostęp oczywiście po wycięciu zewnętrznej blachy boczne ścianki mają jeszcze z dwa mm tak osłuchowo stwierdzam ,jak by ktoś chciał mu dać drugie życie po wartości złomowej to zapraszam na priv tylko czy warto ? Kolego @szpeniofoty z awarii zrobiłem po wybraniu wody z zniżonej kotłowni i wyniesieniu zamokniętego drewna co miało wystarczyć na ponad trzy tygodnie ,uwierzcie w takiej nie codziennej sytuacji emocje biorą górę ,myślałem o moim domu gdzie kotłownia jest na jednym poziomie z częścią mieszkalną  . @AO49kocioł to DS18KW górny zasyp listopad 2021 .Zdjęć lub filmu nie myślałem upubliczniać nie chcę się pastwić nad marką . Jak ktoś jest niedowiarkiem mogę zdjęcia przesłać na priv  . Awarii takiej trudno przewidzieć i nikomu nie życzę natomiast warto pomyśleć nad zabezpieczeniem typu czujnik wykrywający zalanie wpięty do alarmu czy coś podobnego.

Opublikowano

Kol @Daćkowspółczuje sytuacji, wiem co to nieszczelność kotła, jedynie dziwi mnie ze jeżeli to się stało w okresie grzewczym, że nikt tego nie zauważył. Przecież ten wyciek to nie hydrant, że woda wypłynęła w ciągu 10 min.  miałem rozszczelnienie rury 1-calowej ocynkowanej na szwie w piwnicy i nie zalało mi chałupy, a sikało równo, bo to było ciśnienie, jakie jest w sieci. Dosyć już o tym kotle i Twoja relacja niech będzie przestrogą dla innych, że ,,niemożliwe nieraz jest możliwe".

Pozdrawiam

po

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobre te MPM-y.  🙂 Lamentują tylko lenie, co to nie chce im się instrukcji obsługi przeczytać i drewna porąbać. Kocioł montują w kuchni albo w przedpokoju i pretensje, że coś czuć.  😜 

Podobno można u producenta sam korpus kotła kupić, więc po tych incydentach z przegniciem chyba kupię na zapas, niech leży, bo mokrym drewnem paliłem, więc nie wiadomo kiedy u mnie strzeli.20250128_183743.jpg 

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dodam jeszcze jeden powód zakupu MPM-a o którym zapomniałem to , to że jest on prosty w instalacji. A to oznaczało że poradziłem sobie z montażem do istniejącej instalacji bez ,,fachowca". 

Pozdrawiam