Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.01.2025 o 12:02, zusman napisał(a):

Komin ceramiczny fi20.

Raczej fi 200, ale co innego mnie  zastanawia.

Masz komin systemowy z kształtek, które powinny być sklejone specjalnym klejem do kupy.

https://systemowekominy.pl/modules/jscomposer/uploads/Schiedel/Wulkan CI-eko/wulkan-2-.jpg

Jak nie zrobiono tego starannie, to możesz mieć większe straty na ciągu kominowym.

Tak samo się dzieje, ja któraś kształtka pęknie w kominie od przegrzania, zapalenia się spalin w kominie albo z jakiejś wady technologicznej.

34 minuty temu, szpenio napisał(a):

gdy woda zaczyna bulgotać to słychać, zresztą, dobrze wykonany układ otwarty z dwiema rurami 3/4 cala do naczynia wzbiorczego nic sobie nie robi z gotowania wody,

To nie jest dobre dla ciebie, bo wymiennik kotła podczas gotowania obkłada się kamieniem, osadem węglanów wapnia  od strony wody i taka izolacja obniża sprawność wymiennika kotła.

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.11.2024 o 09:21, zusman napisał(a):

Ja mam Wood plus 10kW.

Powietrze wtórne w tej oryginalnej stalowej bramce to nie wiem czy wogóle bierze udział w spalaniu u mnie było bez różnicy czy otwarte czy zamknięte. Może na dużym ciągu, bądź wentylatorze działa ale na ciągu naturalnym to chyba nie bardzo.

Obecnie mam to inaczej zrobione i reakcja na PW jest natychmiastowa ale czy potrzebna jest tu automatyka, pewnie kwestia konkretnego przypadku.

(...)

Wymiennik po paleniu samym drewnem twardym, widać jeszcze dopalający się gaz drzewny. Widać blachę bez nalotu, czyste spalanie

Dziwna sprawa, może rzeczywiście komin popękany, bo przecież nie tak dawno drewno się super paliło, kolega nawet się chwalił przeróbką, nowym palnikiem, a tu nagle problemy.

A może to z przeróbką palnika coś nie tak? Coś się popsuło, zasklepiło... nic nie wiemy na temat tej przeróbki, żadnych zdjęć, mimo że już dwa miesiące temu niektórzy byli ciekawi i prosili o zdjęcia, jakiś opis. Sam jestem ciekawy, bo bramka mi się prawie wywróciła i może to byłby dobry trop na remoncik.

Moim zdaniem dalsze zdalne rozwiązywanie tego problemu nie ma sensu, bo jest za mało informacji, przypomina to wróżenie z fusów 🙂 

@Animus Z tym gotowaniem, to na starym kotle było 🙂 , na kopciuchu samoróbce, w MPM-ie jeszcze nie udało mi się zagotować, a instalacja jest ta co była i naczynie wzbiorcze też.

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1