Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, carinus napisał(a):

Atmos ma całkowicie inny kształt komory załadowczej. Tam po otwarciu drzwiczek nie ma bata żeby nie pojawił się płomień.

W każdym po dopuszczeniu dużej ilości powietrza po otwarciu drzwiczek się zapali, ale chodzi o to czy się pali przy zamkniętych drzwiczkach. Jak te Atmosy otwierają to widać że tam cały czas się pali, a nie dopiero przy otwarciu drzwiczek zapaliło. Dlatego tak szybko spala wsad jak @Tuptus słusznie zauważył. Podawanie PP przez wsad od góry i jeszcze wentylatorem to czego można się spodziewać? Do tego mały wymiennik i wysokie temperatury spalin to marnowanie energii. Przy tak szybkim tempie spalania wsadu o zgazowywaniu można zapomnieć - ten proces wymaga czasu ( widać na tym filmiku jak to poprawnie wygląda i nie jest to takie szybkie). Atmos z podawaniem PP przy podłodze komory zasypowej byłby dużo oszczędniejszy.

Opublikowano (edytowane)

PP i PV sa v atmosie sterowalne.Kiedy ludzia mysla,že"ma sie preciež palic" to ustawia by sie palilo i maja po zgazowaniu.Najwiekszym problemom jest brak wiziera,bo nie wiedza co tym narobia.Producent powie"ustawic dla lambdy"Ale zaplon drewna po otwarciu drzwi jest blyskawiczny.Poki pozwoli zgazowuje caly zasyp,nie jest problem,komora tak zrobiona.

Musi byc model gs,potym pp po stronach na dole :

Screenshot2024-11-27at22-07-25AtmosDC25GS-ZplynovackotelnadevoGENERTOR-DOTACENZ_NZLIGHT-CENTRUMVYTPN.png.8d7af4e3ea65595419aadd17d6878858.png

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Wracając do MPM, moja 18-ka jest bardzo kapryśna, czasem wydajna ale w warunkach laboratoryjnych nie domowych. Dziś jednym wsadem 1000l bufor zagrzał z 40 do 85st (brak odbiorów bo podloga wygrzana) mimo temperatur spalin około 150st. płomień był ładny więc mu nie przeszkadzałem i to się szanuje, ale wczoraj była tragedia, żadna regulacja mu nie pomogła, spalił ponad 1,5 wsadu na podobną ilość ciepła. 

Zastanawiam się czy nie ruszyć czegoś z przegrodą, odlewanie myślę że będzie czasochłonne więc zostawię na wiosnę, myślałem czy by nie "pomóc" przegrodzie młotkiem wyprofilować się od strony zasypu w kształt stożka, zakladam ze zawieszanie mogloby byc mniej problematyczne a jak z mocą, czy da to jakiś efekt? Najbardziej naruszę kąty podawania PW o co się obawiam

Inną opcją jest podniesienie przegrody ale jak to po rozebraniu wygląda, wstawianie małych szamotek?

Jak doraźnie wspomóc tą konstrukcję by na długo nie zablokować sobie opcji ogrzewania?

Edytowane przez Lucjan92
Opublikowano

Stalowa przegroda? Tak wygląda po wyjęciu. Jak podniesiesz to powietrze wtórne będzie trafiać do komory. Poza tym blacha ma z 5mm także powodzenia z młotkiem 🙂 IMG_20241123_194742_967.thumb.jpg.e7d6c2c3db75a10418c0fa4a12404fbb.jpgIMG_20241123_195102_828.thumb.jpg.7cf12101947cfd250321dbab87fe6997.jpg

Opublikowano

@Lucjan92

Poniżej masz fotkę mojej przerobionej bramki, oraz jak to możesz  przerobić na szybko (w ramach testu) z dwóch cegieł szamotowych. Cięcia zaznaczone czerwonym mazakiem. Zrobiłem odrazu sobie, w razie jak by mi nie wyszło z tą przeróbką, tej oryginalnej bramki, ale póki co, jestem zadowolony z efektów.. 🙂

Całość nie powinna Ci zająć więcej niż godz czasu. W pierwszej kolejności, żeby wyjąć bramkę, wyciągasz tą wąską szamotkę, która jest nad nią, wtedy bramka wychodzi. Docinasz szamotki na wymiar, możesz odrazu tak dociąć, żeby nie wkładać  tej wyjetej górnej szamotki.. 

Wkładasz wycięte cegły, na dole zostaje dziura do podawania pw, w te miejsce docinasz na wymiar blachę jaką znajdziesz (jak tylko do testów to może być cienka 4 czy 5mm) robisz w niej szczelinę Piecucha i możesz sobie testować 🙂 W markecie możesz kupić gotową zaprawę szamotowa do ewentualnych uszczelnień. I jazda.. 🙂IMG_20240209_185125.thumb.jpg.5255c575609ca745d2a86628e76b63a1.jpg