Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Tuptus napisał(a):

,,,, Od teraz to "maszynownia"🤪

Załóżmy, że "maszynownią" to pomieszczenie może się stać wtenczas, gdy w obiegu grzewczym kotła zostanie  prawidłowo zamontowany ciepłomierz. Nawet taki z "odzysku po 5 (8) letniej eksploatacji".

Przy takiej inwestycji i staranności wykonania instalacji grzewczej kotłowni przez inwestora, jestem "raczej pewny" o jego skrupulatności w rzetelnym podawaniu wyników pomiaru z ciepłomierza. 

Opublikowano

No i już na ziemię wprowadzasz, nic nie można z humorem podejść.🫤

A tak na marginesie to po co sobie życie zawracać ciepłomierzem, ile % mi to da do zadowolenia?

Dla mnie to tak jak by jeździć fordem 1.5 ecobost i gadać sąsiadowi który ma toyote D4D że mój pali 5.4 a jego 5.9.🫣

Temat w zasadzie nie o tym, tylko dotyczy  wrażenia z użytkowania konkretnego kotła i opinie o nim.🤪 

• Lubię to 1
Opublikowano

A w jakim ów celu, zakłada się taki ciepłomierz? Jakie konkretnie korzyści przynosi, oprócz delikatnym drenażu kieszeni, na jego wydanie..? 😁

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 2
Opublikowano

Aby wiedzieć ile zużywasz energii i bardziej dokładniej oszacować ile tej energii z 1 kg opału uzyskujesz. Porównać z cenami prądu czy gazu. Zastanowić się czy za tą różnicę w cenie opału na rok może przerobić miejsce gdzie składujemy opał na męski kącik z bilardem, piłkarzykami z kanapą, dużym tv i barkiem.
Zamiast zajmować się przygotowaniem opału zaprosić znajomych na film czy mecz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Drewno nic cenowo nie rozwali cieplomierz,nie cieplomierz.Komu nie przeskadza przy nim robota,wie po co nim grzeje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To że drewno wychodzi najtaniej, to wiem.
Jednak nie wszyscy patrzą czym ogrzewać najtaniej. Jeśli różnica w cenie jest akceptowalna dla kogoś, to czemu ma się narobić. Może w tym czasie pograć w bilarda.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Sławek007 to o czym piszesz to prawda ale prawdą jest też to że każdy zdecydował co chce mieć i taki kocioł sobie kupił (no 75%). Jeżeli j zdecydowałem  się na zasypowca to z konsekwencjami i wcale nad tym nie ubolewam (może tylko że brakuje mi placu) . Te wszystkie pomiary nie są mi potrzebne, wyznaję zasadę ,,wypaliło się trzeba podłożyć" a druga to,, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" To wszystko pomaga mi utrzymać w miarę znośną  sprawność i tu trzecia najważniejsza i pocieszająca ,,że jeszcze daje rade" To są tylko moje oczekiwania co do MP-a .( 49 to mój rocznik) 

Pozdrawiam i życzę Spokojnych Świąt

Opublikowano

To się naprawdę ktoś musi strasznie nudzić, nie mieć innych zmartwień i problemów życiowych lub zainteresowań.

No sorry ale takie jest moje zdanie i rozumiem że nie każdy z tym się musi zgadzać.

Ale siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem?🫣

To jak tak liczyć sprawność kotła, ważyć opał, to może jeszcze liczyć pralkę, zmywarkę bo za dużo wody idzie, lub lodówkę i telewizor bo "prundu" za dużo idzie.

Naprawdę, szkoda życia na takie przyziemne troski.

• Przydało się 1
Opublikowano

kol @Tuptus Dzięki za wpis bo już myślałem że będę musiał zacząć liczyć i zapisywać.

Pozdrawiam i Życzę Spokojnych Świąt  

Opublikowano

Najdokładniejszym ciepłomierzem w moim przypadku był zwykły kalkulator. Średnia ilość spalanego opału x jego kaloryczność x sprawność generatora ciepła i wynik prawie idealny.

• Zgadzam się 2
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 20.12.2024 o 07:07, Sławek007 napisał(a):

Zastanowić się czy za tą różnicę w cenie opału na rok może przerobić miejsce gdzie składujemy opał na męski kącik z bilardem, piłkarzykami z kanapą, dużym tv i barkiem

Każdemu co lubi.

Satysfakcji z narąbania /przygotowania kupy drewna nie zastąpi gra w bilard, piłkarzyki czy oglądanie TV. 

W dniu 20.12.2024 o 07:46, Tuptus napisał(a):

Ale siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem?🫣

Nie trzeba siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem żeby wiedzieć jaki jest koszt sezonowego ogrzewania.

Najlepszym ciepłomierzem jest komfortowa temperatura w domu i stosunkowo małe ubytki w portfelu na zaspokojenie ogrzewania w sezonie. 

Najzabawniejsze jest że martwicie się o troski, spędzanie czasu osób, które palą w kotłach zasypowych. 

Dziękujemy za troskę i pomysły na spędzanie wolnego czasu.

Wesołych świąt.

• Przydało się 2
Opublikowano

Na to nie wpadłem że są koledzy których martwi wysiłek który nam przysparza nasz ,,ZASYPOWIEC". Wypada im SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ za troskę .

SPOKOJNYCH ŚWIĄT

Opublikowano

Znów temat zbacza w inny kierunek.🧐

Opublikowano

@Tuptus Kolego, na tym forum to normalka 🙂 . Po prostu jest grupa osób, ciągle jedni i ci sami 😛 i oni (my) lubią pogaduchy, wiem, że nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać, żeby nie skomentować wypowiedzi nie na temat 🙂 .

• Lubię to 2
Opublikowano

Jak się nie ma piłkarzyków ani bilarda  to można coś napisać. Z tego pisania  są też korzyści . Zauważyłem że bardzo często jest ktoś nowy na forach. Ktoś zainteresowany i czytający o kotłach odważa się zapytać o swoje wątpliwości na podobny temat. Wiem bo sam nie tak dawno odważyłem się poruszyć nurtujące mnie wątpliwości.

Pozdrawiam i ŻYCZĘ SPOKOJNYCH ŚWIĄT oraz twórczego NOWEGO 2025 ROKU                                         

• Lubię to 1
Opublikowano

To jest 18kW czy 25kW?

Jakiej pojemności bufor?

Czy ta rurka w otulinie nie jest za blisko czopucha?

Opublikowano
15 minut temu, jarzymek napisał(a):

Ruszyła maszyna ,,,,

Podłogę sam "pucowałeś", czy zagoniłeś do roboty dzieciaki ?.

Pompa CO nad buforem jest zamontowana w błędnej pozycji (to są moje zboczenia zawodowe).
Więcej błędów nie dostrzegłem w ciągu kilkunastu sekund wpatrywania się w obraz. 

Opublikowano

Piec 25 kw,bufor 1500l, zbiornik cwu 300l

Rurka w otulinie daleko jest od czopucha to tak na zdjęciu widac.

Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Podłogę sam "pucowałeś", czy zagoniłeś do roboty dzieciaki ?.

Pompa CO nad buforem jest zamontowana w błędnej pozycji (to są moje zboczenia zawodowe).

O co chodzi z ta pompą nad buforem? Czemu źle? Ja sie tam nie znam na tym.

Opublikowano

jak sie pali jak wrażenia z pracy pieca ?

Opublikowano

No pompa złą ma pozycję.

A nie wiem czy ten odpowietrznik przed naczyniem przeponowym to tak może być?

Opublikowano
1 minutę temu, Tuptus napisał(a):

nie wiem czy ten odpowietrznik przed naczyniem przeponowym to tak może być?

Moze, ale lepiej byloby go dac bezposrednio nad pionowym odcinkiem ale to szczegol.

Natomiast nie montowalbym zaworu bezpieczenstwa do rury powrotnej ktora moze byc odcieta od kotla. To  element ukladanki ktory powinien byc bezposrednio nad kotlem bez mozliwosci odlaczenia.

Opublikowano

Kurczę, puki co, to mamy pokazaną chyba najczystrzą kotownię z kotłem zasypowym na całym forum, aż mnie zazdrość bierze 😀

Oby spalanie było tak czyste jak kotłownia. Zresztą, nie poto nie krytykowałem za bardzo tego kotła na podstawie zdjęć😀 żeby teraz się okazało że kiepsko spala😀😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przy podaniu pojemności bufora się nie pomyliłeś? 🙂