Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jaco123 napisał(a):

Zgadza się, panowie pytanie, chodzi o odkurzacz do popiołu, użytkuje ktoś? Chodzi o sugestie odnośnie mocy, filtrów itd. Co brać pod uwagę przy zakupie. Szczerze mówiąc nie chce mi się wyciągać za każdym razem blachy żeliwnej z rusztu aby zrzucić popiół, jak i rozkręcać wyczystek, bynajmniej nie z lenistwa ale mam niestety problemy z kręgosłupem i trochę kłopotliwe do mnie te schylanie.

Siema 

Jak do popiołu, to zrób sobie separator, taki z wiadra po kleju, do tego kolanka kanalizycyjne i nie będzie Ci się nic zapchało, cały popiół będzie w tym wiadrze, a odkurzacz możesz podłączyć jaki masz. Ja osobiście kupiłem na budowę odkurzacz parkside taki 30l, do tego worek wielorazowy z zamkiem i się u mnie sprawdza, nie wyobrażam sobie czyścić kotła inaczej 🙂

• Lubię to 1
  • Przydało się 3
Opublikowano (edytowane)

@Jaco123 Mam to samo i dlatego zawsze się modlę 🙂przed swoim kotłem na kolanach, rękawice i szybkie nadkolanniki, to mój komplet do obsługi. Odkurzaczem jedynie kocioł czyszczę raz na tydzień, nie mam blachy na ruszcie, więc jest zawsze goły, tylko kociubą delikatnie zgarnę z tej półki przed bramką i gotowe. Z suchego buka prawie nie ma popiołu, raz na tydzień szufelką delikatnie wybiorę z popielnika.

Odkurzacz stary, GRAPHITE, niby przemysłowy, ale za niecałe dwie stówy kupiony. Na ten wiszący w pokrywie cylindryczny filtr zakładam jeszcze worek z gumką i potem tylko go ściągam, dzięki temu ten filtr się nie zalepia popiołem. 

W nowym domku i eleganckiej kotłowni, to pewnie filtry HEPA obowiązkowe.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Widzę, że  Kol podchodzą do pieca z szacunkiem. Mój musi się zadowolić, że go trochę poskrobie, przeciągnę szczotką drucianą i opróżnię wyczystkę szufelką. Może wychodzi to częściej, ale emeryt ma czas.  

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

Niech ktoś mi powie gdzie się podziewa popiół z drewna w nowych kotłach? W zwykłym śmieciuchu masz po tygodniu prawie węglarkę popiołu, w nowych HG wszyscy pokazują że miotełką przejedzie i dwie garści nazbiera.

• Haha 1
Opublikowano

I to właśnie jest ciekawe. Jak już kiedyś pisałem, że  paląc samym dobrym węglem wiaderko popiołu było leciutkie . Teraz pałąc brzozą to mam co nieść. Okazało się ze w drewnie brzozowym, jest piasek. No to w kotłach HG gdzie ten piasek znika.😄

Pozdrawiam.

.

Opublikowano

Może to nie jest piasek, ale jakieś związki mineralne i mikroelementy, które się nie spalą do postaci lotnej.

Opublikowano

Po dyskusji na forach przepłukałem dobrą szufelkę i wyglądało jak piasek, ale głowy nie dam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Piasek? Pierwsze słyszę. 

U mnie część popiołu zostaje na dnie komory zasypowej, częściowo  jest nim oblepiony wymiennik, oraz dużo się zbiera w komorze nawrotnej. Jakaś część pewnie ulatuje kominem, niestety. Wszystko sprzątam odkurzaczem przemysłowym, ale z workiem. 

Tak wygląda wymiennik u mnie po przepaleniu, tu akurat jesionem. 

20251215_064014_073202.thumb.jpg.4dc989b71892c16d65388d4a49b07195.jpg

To co widać powyżej, bierze się z tego co widać poniżej

20251215_064020_072956.thumb.jpg.f16140feec8b0d37d35d8ad59595f3bf.jpg

I w formie filmiku

Lotny popiół w czystej postaci. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Tez tak myślałem, ale Kol For wyjaśnili, że to piasek a po przepłukaniu wyglądał mi na piasek i ta waga wiaderka z popiołem. To, co to może być Kol @maracz. Tylko ja mówię o popiele w popielniku.

Pozdrawiam.

Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Niech ktoś mi powie gdzie się podziewa popiół z drewna w nowych kotłach? W zwykłym śmieciuchu masz po tygodniu prawie węglarkę popiołu, w nowych HG wszyscy pokazują że miotełką przejedzie i dwie garści nazbiera.

To tylko w takich z nadmuchem brak popiołu. W HG powinni czujnik zapylenia na kominie zakładać zamiast sondy. Sam tego doświadczyłem jak były wichury - nie wiedziałem gdzie jest popiół.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Jak już jest koncert życzeń, to ja bym wolał żeby wymyślili czujnik sadzy i smoły za palnikiem😉 Z niedopalonego płomienia wypływa kominem o wiele większy syf niż stanowi to tylko sam popiół. 

@AO49 Brzoza ma dosyć mocno porowatę korę. Możliwe że trafiło Ci się drewno, gdzie piasek wraz z wiatrem dostał się w te pory i w ten sposób trafił do kotła. 

Opublikowano
4 godziny temu, maracz napisał(a):

Jak już jest koncert życzeń, to ja bym wolał żeby wymyślili czujnik sadzy i smoły za palnikiem😉 Z niedopalonego płomienia wypływa kominem o wiele większy syf niż stanowi to tylko sam popiół. 

@AO49 Brzoza ma dosyć mocno porowatę korę. Możliwe że trafiło Ci się drewno, gdzie piasek wraz z wiatrem dostał się w te pory i w ten sposób trafił do kotła. 

Zgadza się ale nie tylko brzoza, podczas zrębu z drzew od strony pól piaszczystych i zachodniej strony lecą iskry z łańcucha, przekleństwo.. ale najgorsze to są odłamki krtóre jeszcze się zdarzają te to potrafią łańcuch zerwać. A na wioskach w starych drzewach potrafi być wszystko ... kamienie w środku jeśli wyżej była dziupla, gwoździe, bolce od bron wbijane do sznura do suszenia prania itd.

15 minut temu, maracz napisał(a):

W przypadku gdy np spaliny będą bardzo wilgotne, to popiół zawarty w nich będzie miał ciężko ulecieć kominem. Poprostu spłynie po ściankach komina w dół wraz ze skroplinami.

Czyli najbardziej ekologicznie byłoby palenie mokrym😀 u mnie zostają z dwie garści popiołu po pełnym załadunku grabem, popiół jest napuszony ale po zebraniu wychodzą z dwie garści, wymiennik widzieliście jest suchy nie ma smoły tylko trochę pyłu po 2tyg, komin suchy i czyściutki, pali się bez dymu, nie dławię kotła idzie na bufor pełną mocą, i według mnie jest ekologicznie inną ekologię to ja pier...lę bo to przesada patrząc dokąd zmierza ten świat.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja u siebie sporo pozmieniałem przed sezonem. Wymieniłem na parterze łącznie 55 pozostałych żeberek żeliwnych na 60 aluminiowych żeby zmniejszyć ilość wody w instalacji., na prawie każdym grzejniku głowice termostatyczne.

Stwierdziłem ze chce mieć jak najszybciej  ciepła wodę na dole bufora. Co mi z ochrony powrotu 60 stopni jak dol bufora będzie zimny i gorąca woda zamiast do bufora to będzie trafiać z powrotem do kotła. Pompkę lądująca bufor ustawiłem na pierwszym biegu, temp załączania 60 stopni. Wsadziłem oryginalny zawirowywacz żeby kocioł nie szalał za bardzo. Pw na przegrodę otwarte całkowicie, na bramkę do polowy. Na początku palenia zatrzymuje się temp na około 75 ale jak ciepła woda wróci z grzejników to utrzymuje sie okolo 85. Na dworzu cieplo to z efektów  jestem zadowolony, zrobi sie zimno to pewnie znowu będę coś zmieniac.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maracz napisał(a):

@Jaco123 na Twoim wyminniku widać niepełne spalanie.

Z jednego załadunku ładuję bufor do góra 90st środek 85 i powrót 80st start od ok38st przy jednoczesnym poborze na wystudzone grzejniki i c.w.u jak dla mnie zadowalająco tym bard,iej że bez dymnie bez dmuchawek na naturalnym ciągu bezproblemowo, także pierd...ę te nie pełne spalanie😀 leci przez 3,5 godziny z temperaturą stabilną na czopuchu 190 st u mnie w 18kw lepiej więcej niż za mało tak aby drugi wymiennik pobierał, od 150st w dół robi się strata i powyżej 220st też

Podczas rozpalania pewnie coś nie pełnie się spali zanim powstanie warstwa żaru, Ty to dopalasz gorącym pp i wysoką temperaturą palnika stąd ten biały nalot na wymienniku, coś za coś mi szkoda prądu na takie udoskonalenia no i muszę komin wygrzać.Z drugiej strony dopalając na wymienniku z nawiewem produkujesz więcej pyłu😉😅

Edytowane przez Jaco123
  • Przydało się 1