Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Jaco123 napisał(a):

Zgadza się, panowie pytanie, chodzi o odkurzacz do popiołu, użytkuje ktoś? Chodzi o sugestie odnośnie mocy, filtrów itd. Co brać pod uwagę przy zakupie. Szczerze mówiąc nie chce mi się wyciągać za każdym razem blachy żeliwnej z rusztu aby zrzucić popiół, jak i rozkręcać wyczystek, bynajmniej nie z lenistwa ale mam niestety problemy z kręgosłupem i trochę kłopotliwe do mnie te schylanie.

Siema 

Jak do popiołu, to zrób sobie separator, taki z wiadra po kleju, do tego kolanka kanalizycyjne i nie będzie Ci się nic zapchało, cały popiół będzie w tym wiadrze, a odkurzacz możesz podłączyć jaki masz. Ja osobiście kupiłem na budowę odkurzacz parkside taki 30l, do tego worek wielorazowy z zamkiem i się u mnie sprawdza, nie wyobrażam sobie czyścić kotła inaczej 🙂

• Lubię to 1
  • Przydało się 3
Opublikowano (edytowane)

@Jaco123 Mam to samo i dlatego zawsze się modlę 🙂przed swoim kotłem na kolanach, rękawice i szybkie nadkolanniki, to mój komplet do obsługi. Odkurzaczem jedynie kocioł czyszczę raz na tydzień, nie mam blachy na ruszcie, więc jest zawsze goły, tylko kociubą delikatnie zgarnę z tej półki przed bramką i gotowe. Z suchego buka prawie nie ma popiołu, raz na tydzień szufelką delikatnie wybiorę z popielnika.

Odkurzacz stary, GRAPHITE, niby przemysłowy, ale za niecałe dwie stówy kupiony. Na ten wiszący w pokrywie cylindryczny filtr zakładam jeszcze worek z gumką i potem tylko go ściągam, dzięki temu ten filtr się nie zalepia popiołem. 

W nowym domku i eleganckiej kotłowni, to pewnie filtry HEPA obowiązkowe.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Widzę, że  Kol podchodzą do pieca z szacunkiem. Mój musi się zadowolić, że go trochę poskrobie, przeciągnę szczotką drucianą i opróżnię wyczystkę szufelką. Może wychodzi to częściej, ale emeryt ma czas.  

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

Niech ktoś mi powie gdzie się podziewa popiół z drewna w nowych kotłach? W zwykłym śmieciuchu masz po tygodniu prawie węglarkę popiołu, w nowych HG wszyscy pokazują że miotełką przejedzie i dwie garści nazbiera.

• Haha 1
Opublikowano

I to właśnie jest ciekawe. Jak już kiedyś pisałem, że  paląc samym dobrym węglem wiaderko popiołu było leciutkie . Teraz pałąc brzozą to mam co nieść. Okazało się ze w drewnie brzozowym, jest piasek. No to w kotłach HG gdzie ten piasek znika.😄

Pozdrawiam.

.

Opublikowano

Może to nie jest piasek, ale jakieś związki mineralne i mikroelementy, które się nie spalą do postaci lotnej.

Opublikowano

Po dyskusji na forach przepłukałem dobrą szufelkę i wyglądało jak piasek, ale głowy nie dam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Piasek? Pierwsze słyszę. 

U mnie część popiołu zostaje na dnie komory zasypowej, częściowo  jest nim oblepiony wymiennik, oraz dużo się zbiera w komorze nawrotnej. Jakaś część pewnie ulatuje kominem, niestety. Wszystko sprzątam odkurzaczem przemysłowym, ale z workiem. 

Tak wygląda wymiennik u mnie po przepaleniu, tu akurat jesionem. 

20251215_064014_073202.thumb.jpg.4dc989b71892c16d65388d4a49b07195.jpg

To co widać powyżej, bierze się z tego co widać poniżej

20251215_064020_072956.thumb.jpg.f16140feec8b0d37d35d8ad59595f3bf.jpg

I w formie filmiku

Lotny popiół w czystej postaci. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Tez tak myślałem, ale Kol For wyjaśnili, że to piasek a po przepłukaniu wyglądał mi na piasek i ta waga wiaderka z popiołem. To, co to może być Kol @maracz. Tylko ja mówię o popiele w popielniku.

Pozdrawiam.

Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Niech ktoś mi powie gdzie się podziewa popiół z drewna w nowych kotłach? W zwykłym śmieciuchu masz po tygodniu prawie węglarkę popiołu, w nowych HG wszyscy pokazują że miotełką przejedzie i dwie garści nazbiera.

To tylko w takich z nadmuchem brak popiołu. W HG powinni czujnik zapylenia na kominie zakładać zamiast sondy. Sam tego doświadczyłem jak były wichury - nie wiedziałem gdzie jest popiół.