Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Łęcki napisał(a):

,,,, Choć można przykręcić odwrotnie jak mówisz i jak się to sprawdzie to odciąć te blachy. ,,,,

Wpierw pomyśl, jak ta komora z przegrodami działa.

Więc po grzyba montowałeś ten wentylator wyciągowy i czopuch zamontowałeś wbrew zasadom bezpieczeństwa.   

ps.
Pozioma rura czopucha kotła na paliwo stałe powinna być zamontowana ze wzniosem w kierunku komina wynoszącym minimum 5%.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Ja zawirowywaczy nie mam. Ale dzisiaj prawie sukces. Klapki w popielniku otwarte tak ze gorna na maxa a dolna na połowe. Jak otworzylem dolna tez na maxa to tak dudnilo az uszy bolaly. Generalnie dzisiaj palilem na odpierdool a mianowicie... rulonik z kartonika, rozpalka do grila w srodek. Na to drobne drewienko ale sezonowane 2 dni w kotłowni, na to grubsze az do pelna. Wbrew pozorom ta dluga komora nie pomaga w ukladaniu. Ustawienie kotla na Max czyli 17kW. No i wio. Rozpalilem jak zawsze dobrze sie palilo az za dobrze. W wizjerze sam plomien az w oczy razilo ale postanowilem ze mam to gdzies i nie dotykam bo co rusze to wiecej smrodu niz to warte. W jakies 2 -2.5h wygrzalem instalacje i powrot byl bardzo goracy. Temperatura na kotle oscylowala w okolicy 68-72 przy miarkowniku 80. Zauwazylem ze zaczela spadac wiec sprawdzilem i byl zar. Dolozylem do polowy drewna i zlapalo od strzala, zamykam drzwiczki i od razu palnik. Przez caly czas mialem gdzies czy jest palnik czy go nie ma, mialo sie palic i tyle. Przy wygrzanym powrocie to temperatura zaczela szybko rosnac 79 w kilka minut. Zmienilem nastawe na MIN i elegancko palilo sie jeszcze ze 3h a na kotle 69 stopni. Jedyne co robilem to od czasu do czasu energicznie poruszalem rusztami. Generalnie im bardziej mialem to gdzies tym lepiej sie palilo. Pierwszy wsad na wygrzanie instalacji na 17kW a polowa drugiego na 8kW zeby ogrzac dom. Efekt taki ze mam 26 stopni w domu i 200l cwu na 65.

Od razu wiedzialem ze cos nie tak z tym PP bo jak robic wg instrukcji to jest go za malo. PW1 na 4, PW2 na 3 ale chyba to bez wielkiej spiny bo jak zmienilem z max na min to zapomnialem o PW i tak jak bylo na poczatku tak zostalo do konca.