Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

To musisz dużo na tacę dawać w niedzielę.

A na poważnie - 

Jak działa obieg pierwotny wymiennika? - na grawitacji? na pompie? jak tak to której?

Za wymiennikiem brak naczynia przeponowego( może jest, ale nie chciało się narysować?)

Ochrona powrotu kotła źle zamontowana

Naczynie przelewowe jest sporo za małe - i woda ma prawo wywalać.

Naczynia przeponowe (4 sztuki po 25l) są jak kwiatek do kożucha- nie pełnią żadnej roli.

Robił mi to wszystko zawodowy hydraulik. Obieg pierwotny wymiennika i cwu chodzą na jednej pompie zaraz za zaworem trójdrożnym.

W układzie grzejnikowym jest oczywiście naczynie przeponowe ale skupiłem się na stronie kotłowej i zapomniałem narysować. Czyli co najlepiej zrobić? Wstawić zbiornik wyrównawczy powiedzmy 100 l i najlepiej podłączyć go osobną rurą bezpośrednio od kotła?

Jak to poprawić żeby zawór ochrony powrotu był założony poprawnie.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, piotrek1111 napisał(a):

Robił mi to wszystko zawodowy hydraulik.

Aż nie chce się wieżyć że zawodowiec mógł taką instalację wykonać , jak on nie zna podstaw ,ani jak działa naczynie przeponowe. Teraz to normalnie strach wzywać fachowca.     

Edytowane przez rambo5
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @piotrek1111 to, co pokazał, Kol @sambor to teraz ma sens i powinno działać. Pompy na powrocie sprawdzają się w 100%  nie zapowietrzają się. Miałem też ten problem, po zmianie rury przestały grać.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Tylko czy ta nitka z 3d na CWU to będzie dobrze działać? Nie lepiej jakby CWU było na osobnej nitce. 

Opublikowano (edytowane)

Nie czytałem całego wątku,może o czymś nie wiem ale po co ten wymiennik płytowy?Nie da się zrobić tak jak w książkach pisze?Czyli osobna pompa na CWU i zawór 3D z pompą na grzejniki.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Wymiennik do usunięcia. 

Dobrze piszesz. 

Opublikowano

Piszecie o zaworze 3D i muszę powiedzieć, że z niego całkiem zrezygnowałem. Teraz jak mam pompę na  powrocie, a włączanie ustawione na 62 na piecu to 3D okazuje się zbędny. Kupiłem go razem z kotłem, bo producent uzależnił od niego gwarancje. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

I na grzejniki idzie 62 stopnie? Ty nie masz bufora. 

Opublikowano

Typowego bufora nie mam. Mam tylko 200l zbiornik po cw, który służy mi za zbiornik kondensacyjny do obniżenia temp na kotle. Bufor by się przydał, ale są 3 przeszkody: po pierwsze to drzwi do bunkra (60), po drugie to cena, a po trzecie mój pesel. Radze sobie jakoś bez wprawdzie jest więcej chodzenia, ale jak się ,,cieszy pesel".

Pozdrawiam 

Opublikowano

Ja wiem, że Ty dbasz o kondycję fizyczną z racji swojego peselu, jesteśmy w podobnym wieku, ale autor tematu oczekuje czegoś innego. 

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1