Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 19:19, AO49 napisał(a):

Niestety moja 14 ma górny załadunek i chyba bym tego nie dopasował.

Do prawidłowego spalania takich paliw jak drewno pellet, biomasa, potrzebna jest wysoka komora, te paliwa są bardziej wymagające, dają wysoki płomień.

Palnik powinien być nisko.

A gdy płomień styka  się z płaszczem wodnym kotła, to zaburza proces spalania,  automatycznie wytrącają się  sadze, smoła, itd.

Spalać  węgiel czy ekogroszek  jest łatwiej już aż takich warunków nie potrzeba.

Ja nawet do ekogrochu przerabiałem kocioł, podniosłem wymiennik w górę, wybudowałem nową komorę szamotową dla pełnego spalania dopalania paliwa. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Animus dzięki za rady na temat palnika ale w tak daleko idące przeróbki w tym wymiennika chyba się nie dam . Spawanie w takim miejscu nie daje gwarancji szczelności. Poczekam może z czasem coś się  ,,urodzi".

Pozdrawiam  

Opublikowano
2 godziny temu, Marcinos76 napisał(a):

Nie do końca się z tym zgadzam 

2 godziny temu, Marcinos76 napisał(a):

Kippi obrotowy też jest fajny, ale tam tylko pellet pierwszej klasy.

Palilem od różnych dostawców lokalnych , łącznie z a2 8mm i bez większych problemów jedne się gorzej paliły inne lepiej .

Opublikowano
39 minut temu, AO49 napisał(a):

Kol @Animus dzięki za rady na temat palnika ale w tak daleko idące przeróbki w tym wymiennika chyba się nie dam . Spawanie w takim miejscu nie daje gwarancji szczelności. Poczekam może z czasem coś się  ,,urodzi".

Mój kocioł był dzielony, wymiennik miał oddzielnie, było łatwo.   

Pamiętam, robiono to w ten sposób, wyjmowano ruszt i wycinano dno w kotle, kocioł stawał na nowej przystawce.

https://www.terdom.pl/pol_pl_Zestaw-podajnik-do-pieca-kotla-Viadrus-4-klasa-U22-i-U26-Sterownik-240_1.jpg

https://sklep.serwiskotly.com/images/podajnik do pieca żeliwnego klimosz viadrus.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Animus jeszcze raz dzięki, myślę jednak że jak zajdzie taka konieczność to pójdę w oryginał 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Mierzył ktoś z was temperaturę w palniku ?

Opublikowano

Szanowni dyskutanci. Najpierw się prowokujecie, potem zgłaszacie. Skoro tak wątek będziemy moderować. Proszę o posty na temat. Pozdrawiam.

Edit: Wydzielone posty są do przeczytania tutaj:

Trochę mojego bełkotu:

Informuję, że za swoje słowa odpowiadają użytkownicy. Ostatnio coraz częściej jest tak, że ktoś żartuje bądź stosuje sarkazm czy inne "literackie" zabiegi, które nie są odpowiednio rozumiane przez innych. W związku z tym są zgłoszenia, a następnie pretensje do administracji forum. A to że usuwamy za dużo, a to że za mało. A to że kogoś ostrzegamy a kogoś nie.

W związku z powyższym uprzejmie proszę o zwracanie szczególniejszej uwagi do kogo i o czym żartujecie czy też w rozmowie z kim używacie sarkazmu, porównań lub innych zabiegów słownych.

Proszę zakładać, że osoby na forum nie są Waszymi bliskimi znajomymi z którymi znacie się się "jak łyse konie", chyba że macie co do tego pewność. Proszę także nie mieć pretensji za ostrzeżenia jeżeli ktoś poczuł się urażony czymś co w rozmowie między bliskimi kolegami byłoby żartem ale rozumiane dosłownie nie jest.

Niestosowanie się do tych zasad często powoduje niepotrzebne niesnaski i stresy.

No i po ostatnie: proszę o nie robienie zbyt długich wycieczek poza temat bo powoduje to nieczytelność wątku. Żarty (jak sądzę) o spalaniu opon czy oleju w zwykłych kotłach także nie są zbyt mile widziane na forum.

Moderację wyłączę gdy wątek wróci do tematu. Kto kogo zgłasza nie będzie podawane do publicznej wiadomości.

• Haha 1