Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użycie stali kotłowej do takich zabawek, to przerost formy nad treścią. Kolega kiedyś spawał kotły na zamówienie i też wmawiał klientom że używa stali kotłowej, ale ta stal oprócz wyższej ceny niczego w takim kotle nie zmienia. To są stale które pokazują swoje właściwości w temperaturach i ciśnieniach nieosiągalnych w zwykłych kociołkach. Chciałbym żeby ktoś z ciekawości sprawdził spektrometrem z jakiej stali są wykonane markowe kotły.

Opublikowano (edytowane)

Z czego? Zależy od podłoża problemu ale zazwyczaj czas i korozja wewnętrzna. Czasem wybujała fantazja użytkownika. O starzeniu się pod względem prawa  nie chcę nawet wspominać 

Co do spawania  to ten temat nie jest mi obcy a dostęp do zakładów spawalniczych oraz materiałów mam wyjątkowo  ułatwiony. 🙂 W  pracy duzo mi to pomaga.

Jak ktoś chce pozbyć się problemu korozji to odpowiedni  inhibitor więcej pomoże niż zmiana producenta kociołka.

Edytowane przez Ptak
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Ptak napisał(a):

Czasem wybujała fantazja użytkownika

Mogę Ci zaraz cyknąć zdjęcie tabliczki z datą producji, też mam dobry aparat 🙂

Pierwszego już nie mam, ale chodził prawie 20 lat zdjęty ze strachu jako całkowicie sprawny.

Drugi prawie 14 lat w ciągłej eksploatacji palony od góry. Wszysko łącznie z ruchomym rusztem działa tak jak w 2012 roku, nic nie odpadło, nic się nie urwało, nic nie pękło Po prostu działa.. Okres kultu Last Rico jeżeli cokolwiek Ci to mówi.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Smith
Opublikowano
34 minuty temu, Ptak napisał(a):

Z czego? Zależy od podłoża problemu ale zazwyczaj czas i korozja wewnętrzna. Czasem wybujała fantazja użytkownika. O starzeniu się pod względem prawa  nie chcę nawet wspominać 

Co do spawania  to ten temat nie jest mi obcy a dostęp do zakładów spawalniczych oraz materiałów mam wyjątkowo  ułatwiony. 🙂 W  pracy duzo mi to pomaga.

Jak ktoś chce pozbyć się problemu korozji to odpowiedni  inhibitor więcej pomoże niż zmiana producenta kociołka.

Ja o inhibitorze korozji myślę od chyba 4 lat a kocioł stoi niepalony bo to rezerwa ,ogrzewam pompą ale chyba trzeba będzie wlać tego inhibitora bo zgnije i wyleje wodę wtedy kiedy naprawdę będzie go trzeba użyć.