Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ale grawitacja pójdzie dołem, a filtr jest używany tylko jak pompa pracuje. Klapowy na dole chyba musi być, a ten sprężynowy to chyba masz rację, że zbędny.

No to idę podwijać i skręcać od prawej strony, może w międzyczasie jeszcze ktoś coś podpowie.

Edytowane przez Melwinek1
Opublikowano (edytowane)

Tak, grawitacja dołem i przez filtr będzie pompa ciągnąć. Klapowy musi być, koniecznie. Fajnie, ja miałem za dużo gratów na 1cal i olałem tą grawitacje. Jak się chłodniej zrobi zobaczę jak u mnie na 1calu to będzie pracować. Podejrzewam że beznadziejnie grawitacja będzie działać. Wszystko wykorzystałem ze starej instalacji, tylko kilka gwintów dokupiłem do tego DBV. Szkoda to wyrzucać i się przesiadać na inną średnicę. 

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

połowę moich gratów tak zdemolowałem przy rozkręcaniu, po pakułach hydraulika, że aż przykro je było wstawiać, stąd decyzja zmiany na 6/4. Zasilanie będzie tylko metr ze stali, reszta z PP50. Bo już nie ma czasu zamawiać króćców i kombinować z ich długościami. Może kiedyś wymienię. Ciekawe jak PP50 się będzie zgrzewać. Takich dużych jeszcze nie zgrzewałem 🙂

Opublikowano

Słuchajcie- a macie może jakieś zawory do ochrony powrotu na temperaturę 60C?- chodzi o rozmar 6/4

Jedyne co znalazłem w tym rozmiarze to Herz Teplomix ale on ma start otwarcia zaworu 55 a na 63 koniec otwierania.

Konkurencja ma mniejsze średnice bo tylko do 5/4 ale przy nich już temperatura otwarcia to 60C

Tak się też zastanawiam czy jest sens się pchać w zawory o średnicy 6/4 skoro grawitcja i tak chyba nie będzie przez zawór działać- trzeba i tak robić obejście??

Opublikowano

Ja akurat odzyskałem prawie wszystko. Tak kombinowałem żeby to działało wyglądał jakoś tam i żeby użyć tych starych GW/GZ. Stara instalacja rozkręciła się nawet ładnie.  Praktycznie zasilanie, powrót i zbiornik przeponowy to pociąłem starą instalację, kilka kolan PP kila mufek rurka i się złożyło. Dokupić musiałem tylko graty do tego zaworu DVB. 

PP50 też nigdy nie zgrzewałem. 

Teraz czeka mnie podłączenie zbiornika CWU. Planuje taki nieduży ale z płaszczem. Taka 100l ma podobno  odbiór na poziomie 17kW jak na zasilaniu masz 70stC. Oznacza to że działa jak przepływówka i jest w stanie na bieżąco ciepłą wodę dostarczać przez bufor. 

Opublikowano
1 minutę temu, dash4 napisał:

Tak się też zastanawiam czy jest sens się pchać w zawory o średnicy 6/4 skoro grawitcja i tak chyba nie będzie przez zawór działać- trzeba i tak robić obejście??

Na moim zdjęciu masz Herz-a 6/4. Kupiłem go jak jeszcze nie wiedziałem, że grawitację puszczę bokiem. Tam by spokojnie wystarczyło coś na 1 cal. Ale przecież nie wyrzucę 😉

Opublikowano

..z drugiej strony różnica w cenie nie będzie aż taka duża 5/4 , 6/4 itp. a dokupić jeszcze redukcję to wyjdzie taki sam koszt- więc chyba skłonię się do tego Herza z tym że zastanawia mnie ta temp otwarcia- czy 55 to nie za mało...?

Opublikowano

Na allegro jest opis 55-63. Tylko nie wiem skąd oni to 55 wzięli. Za kilka dni sam sprawdzę. Jak mi znowu w weekend jakiejś kształtki nie braknie 🙂

Herz nic o 55 nie podaje:

http://www.katalog.herz.com.pl/img/cms/In_7766_Teplomix.pdf

Tak przy okazji tego zaworu są 2 rodzaje, jeden otwiera się w niższej temp i zaczyna mieszać a drugi przełącza a nie miesza. Ja mam ten drugi.

16 minut temu, Robokop napisał:

Teraz czeka mnie podłączenie zbiornika CWU. Planuje taki nieduży ale z płaszczem. Taka 100l ma podobno  odbiór na poziomie 17kW jak na zasilaniu masz 70stC. Oznacza to że działa jak przepływówka i jest w stanie na bieżąco ciepłą wodę dostarczać przez bufor. 

Ja mam Kospela SWP-200 ze względu na w miarę dużą wężownicę do pompy ciepła. Bo on będzie podłączony tylko do pompy ciepła. No i widzę różnicę między pionowym a poprzednim poziomym Galmetem 160 czy 140. W poprzednim dwa prysznice i woda 45 na 35. Tutaj 2 prysznice i woda stoi jak zaklęta na 45 😉 W pionowym woda ładnie układa się warstwowo. Ale uwaga, teraz ciekawostka. Galmet wytrzymał 14 lat i zdejmowałem go jako w 100% szczelny. Anody nigdy nie wymieniałem bo fachowiec go założył anodą przy ścianie. Więc żeby wymienić anodę musiałbym spuścić wodę, odkręcić śrubunki i zdjąć zbiornik z wieszaka 🤣

Opublikowano

Ja mam zbiornik CWU 300l pionowy z nierdzewki i też grzeję w sezonie letnim pompą ciepła z klimy. Miałem dość cieknących co kilka lat bojlerów ciekawe ile ten wytrzyma. Na chwile obecną bardzo sobie chwalę. Pompa załącza się 2-3 na dobę po 20-30 minut w zależności od temperatury zewnętrznej. Zużycie dobowe energii na taki baniak oscyluje w okolicach 3 kW przy obecnych temperaturach.

Opublikowano

Po tych pomysłach co ostatnio wymyślili: 2MWh po 80gr jak dotychczas później po 3zł za kWh to nie ma wyboru. Ja na razie mam wpiętą przepływówkę elektroniczną 18kW. Sprawdza się ładnie. Można do niej podpiąć ciepłą wodę i ogrzeje tylko do określonej temp. Więc planuje rozwiązanie hybrydowe. Zanim do końcówki doleci ciepła woda jadę prądem. Pewnie ze 3-4l. Reszta będzie grzana z MPMa. Na lato można pomyśleć i kupić z czasem 1kWh używanych PV za grosze i najprostszy MPPT. Tym grzać latem. 

Jak nam dowalą tą ustawę to grzanie wody prądem będzie naprawdę drogie. 

Panele mam na dachu tylko ciekawe jak to rozwiążą i od którego momentu będą liczyć to ponad 2MWh. Czy cały pobór czy tylko za co i tak się płaci jak się za dużo pobierze. 

Opublikowano

Mam nadzieję, że będą liczyć tylko to co się pobierze ponad swoją "zmagazynowaną" produkcję.

Mam założony podlicznik na cały dom do tego drugi taki sam będzie przed pompą ciepła. Oba spięte po modbusie do HomeAssistanta, więc co do kWh wyciagnę z magazynu a resztę ciepła w wolnych chwilach będę dociągał z MPMa.

Opublikowano (edytowane)

Mi brakuje tak z 10-20% tej fotowoltaiki na dzień dzisiejszy właśnie przez grzanie 100% przepływówką. Jakby co to mam obok drugi budynek z oddzielnym licznikiem z poborem w porywach do 5kWh na rok. Jakby co to tam się wepnę. Po montażu togo CWU pobór powinien spaść. 

Nie zapowiada się wesoło jeżeli chodzi o prąd. Opalanie się zostało u mnie rozwiązane. Ten MPM jak tak patrzę to 6-8m3 sosny na sezon powinien spalać.  Korci mnie kupić tak worek wiórów czy jakichś zrzynów i sprawdzić jak wymieszanie drewna z takimi wiórami by się sprawdziło. 

Edytowane przez Robokop
Opublikowano
20 godzin temu, Melwinek1 napisał:

i pozostali Panowie

Szczerze to nie mam pojęcia ,sambor tu jest szpec od takich rzeczy

Opublikowano

Ja mam zapas jakieś 2,5 MWh. Od razu przy modernizacji kotłowni planowałem pompę ciepła z klimy na okres wiosna - jesień. Myślę, że przy takim zapasie będę grzał wodę w bojlerze do oporu a MPM tylko do CO. Ja też mam nadzieję, że będą liczyć drożej ponad to co zmagazynuję i trzeba będzie się pilnować żeby tego nie przekraczać.

@Melwinek1 Ja przy ostatnich 2 paleniach robiłem tak. Zakładałem drewno do pieca i na wierzch wysypywałem wiadro 10l trotów z cięcia drewna z pod piły spalinowej. Moim zdaniem lepiej się pali niż jak jest samo drewno. Przede wszystkim troty uszczelniły od góry wsad i te gazy co się gromadzą zostały tam zamknięte nie szły do samej góry. Mniej też dymiło przy otwieraniu. Wydaje mi się, że palenie było lepsze.  

Opublikowano

Czyli te trociny to chyba dobry pomysł. W tym roku to ich powaliło po 150zł sobie za m3 trocin krzyczą. W przyszłym roku jak ceny znormalnieją to będzie można i tym jechać. 

Opublikowano (edytowane)

co się dziwić, po co sprzedawać trociny luzem po 150 jak można zrobić z nich pelety i sprzedać po 3000

PS wlasnie sprawdziłem że suche trociny to ok 230-250kg/m3 więc tona to z 600 PLN

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

KWh z trocin w tej cenie wychodzi 0,2 zł, więc korzystnie, tylko z tym dużo zabawy. 

Opublikowano

Jeśli wsad od góry to można śmiało powiększyć komorę dwukrotnie i przesypywać trociny z drewnem. Zabawy mniej, rzadziej do kotła się zagląda i stabilne spalanie (nie rozpali się pół wsadu).

Opublikowano

Można by, tylko bez drabinki nie podchodzić😀

W którymś temacie o mpm jest nawet zdjęcie kotła z tak dużą nadstawką komory zasypowej. Czas spalania tak dużego wsadu drewna twardego, przy niezbyt dużej temp spalin mógłby się otrzeć nawet o dobę. Wiem jednak że przy samym drewnie i tak wysokiej komorze zasypowej mógłby być problemy z jego zawieszaniem. Bardziej widział bym w takiej komorze luźno wrzucane, odpowiednio długie kawałki drewna zasypywane trocinami. Taki wsad nie powinien generować klinowania się polan, ale czas spalania byłby o wiele krótszy.

Opublikowano

Jak tam koledzy pali wam sie w tym MPM Wood - zadowoleni?

Pali ktoś z was bez zawirowywaczy i wyciągu?  Jak wygląda płomien? 

Jestem ciekawy czy jest róznica pomiedzy Wood a zwyklym.

Opublikowano

Ja odpowiem tak,mi najbardziej brakuje górnego zasypu ,po pierwsze do drewna i węgla z worka wygodniejszy,po drugie więcej wędzie o około 15 litrów ,to by wtedy było 85 litrów 18kw a to już jest zacny wynik ,u mnie 2 wsady = 170l = 170-190kw starczy na ostrą zimę,po trzecie  mam górny zasyp i w ogóle nie mam smrodu o którym tu piszecie ,górne drzwi są zawsze wypalone do sucha,i w ogóle się nie przyklejają,nie trzeba brechy ,tak że jak zrobią górny zasyp biorę ,ale nie zrobią i to jest najgorsze, jest ten 26 kw ze 120l komory ale on bez bufora jest u mnie za mocny i pewnie bym kisił w nim,tak że jadę na tym co mam czyli 60 l komorę,sprawność trochę mniejszą i w mrozy potrzebuję trzech wsadów ,ale też jestem bardzo zadowolony i oby śmigał jak najdłużej   

Opublikowano

W zaworze DBV ta część z otworami jest przyklejona na klej anaerobowy? Czy trzeba podwinąć? Może ktoś wie. Bo dość mocno się trzyma i nie wiem czy rozkręcać.

Opublikowano

Mi jakoś ten boczny zasyp nie przeszkadza. Jakbym miał wybierać to wolałbym boczny, do takiego się przyzwyczaiłem. Pale samym drewnem, temp. spalin 170, wsad 3,5 h. Jest trochę smoły ale drzwiczki się nie kleją. Na dnie tylko jakoś mokro albo mi się wydaje. Nie wiem czy się tym przejmować IMG20220915202451.thumb.jpg.5b3bf6544c967b1b7f0e76360d53f6cb.jpg

I jeszcze drzwiczki po wypaleniu się wsadu IMG20220917235544.thumb.jpg.c9aec7613df063c5c5d391ca74619f5a.jpg