Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

To musisz dużo na tacę dawać w niedzielę.

A na poważnie - 

Jak działa obieg pierwotny wymiennika? - na grawitacji? na pompie? jak tak to której?

Za wymiennikiem brak naczynia przeponowego( może jest, ale nie chciało się narysować?)

Ochrona powrotu kotła źle zamontowana

Naczynie przelewowe jest sporo za małe - i woda ma prawo wywalać.

Naczynia przeponowe (4 sztuki po 25l) są jak kwiatek do kożucha- nie pełnią żadnej roli.

Robił mi to wszystko zawodowy hydraulik. Obieg pierwotny wymiennika i cwu chodzą na jednej pompie zaraz za zaworem trójdrożnym.

W układzie grzejnikowym jest oczywiście naczynie przeponowe ale skupiłem się na stronie kotłowej i zapomniałem narysować. Czyli co najlepiej zrobić? Wstawić zbiornik wyrównawczy powiedzmy 100 l i najlepiej podłączyć go osobną rurą bezpośrednio od kotła?

Jak to poprawić żeby zawór ochrony powrotu był założony poprawnie.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, piotrek1111 napisał(a):

Robił mi to wszystko zawodowy hydraulik.

Aż nie chce się wieżyć że zawodowiec mógł taką instalację wykonać , jak on nie zna podstaw ,ani jak działa naczynie przeponowe. Teraz to normalnie strach wzywać fachowca.     

Edytowane przez rambo5
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @piotrek1111 to, co pokazał, Kol @sambor to teraz ma sens i powinno działać. Pompy na powrocie sprawdzają się w 100%  nie zapowietrzają się. Miałem też ten problem, po zmianie rury przestały grać.

Pozdrawiam