Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Kotły HG nie mają palnika, tylko dyszę i komorę dopalającą.

Jeśli tak to ujmujesz to MPM też ma dyszę ( otwór przegrody ) i komorę dopalającą w której ten płomień wiruje, a nie ucieka jak w HG w stronę wymiennika. 

Twoje stwierdzenia sprawiają wrażenie jak byś nie palił w DS-ie, więc się nie dziw że tak Cię postrzegają. Z czym masz problem w tym twin DS-ie ? - zrób foty, daj filmik płomienia to Ci pomożemy.

29 minut temu, kreciq21 napisał(a):

róg sterownika ile tam widzisz

Obejrzyj ten filmik zanim go zapodasz. Co ten gość ma w kotle? 3 klocki ledwie się palące - z czego ma być ta temperatura spalin? W atmosach piszą że 250-300' jest ok.

Godzinę temu, PredatorC napisał(a):

będą problemy z zaleganiem opału w miejscu zasłoniętego rusztu, nierównomiernym się jego wypalaniem

Jak prawidłowo napowietrzysz wsad to nie będzie. 

39 minut temu, maracz napisał(a):

Skąd wiesz że w palniku masz 7/8%, a nie mniej, albo więcej?

Jak byś czytał ze zrozumieniem moje posty to byś wiedział.

Opublikowano (edytowane)

@Piecuch19Nie czytam Twoich postów już od dawna. Możesz wskazać chodź jedną osobę która ma powiększony wlot palnika i szczelinę z tlenem 7/8%, podaje pp przez ruszt, nie używa oryginalnego pw i pali drewnem?

edit: i ma do tego zmniejszony ruszt. 

Edytowane przez maracz
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

i komorę dopalającą w której ten płomień wiruje, a nie ucieka jak w HG w stronę wymiennika. 

No to więc zobaczmy, czy jak to mówią w pokerze, "sprawdzam":

Kocioł HG:

1.png.1ccc4d58b0b73c8cfdd5acfe6663258a.png

Kocioł MPM DS Wood:

2.png.c22d0be31f20e6a74af4e2afb80042da.png

Myślę, że załączone obrazki mówią wszystko.

@Matejko1 

"Mpm Woody Plus 6kw- na 99% to będzie ten kocioł."

Trudno, aby mówić komuś "bierz mpm-a", gdy ten już go bierze.

34 minuty temu, Piecuch19 napisał(a):

Obejrzyj ten filmik zanim go zapodasz. Co ten gość ma w kotle? 3 klocki ledwie się palące - z czego ma być ta temperatura spalin? W atmosach piszą że 250-300' jest ok.

No właśnie obejrzyj, bo gościu pokazuje cały proces od rozpalenia, poprzez dokładanie na rozpalone i dalej przy wygaszaniu.

I kolejny co mierzy wszystkie kotły HG Atmosem... Już ręce opadają.

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ależ, kto w obecnej sytuacji na rynku kotłów, kupi wood  do spalania drewna, to zrobi sobie kuku mając możliwość zakupu caldo, lub innych kotłów hg. Nikt chyba nie powie że firma mpm zrobiła krok w tył wypuszczając caldo? To jest zdecydowanie krok do przodu, tylko spóźniony o kilka lat. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano
30 minut temu, maracz napisał(a):

@Piecuch19Nie czytam Twoich postów już od dawna. Możesz wskazać chodź jedną osobę która ma powiększony wlot palnika i szczelinę z tlenem 7/8%, podaje pp przez ruszt, nie używa oryginalnego pw i pali drewnem?

Kolega @Piecuch19 po prostu znowu bajki opowiada…

Opublikowano

@Matejko1 Jeszcze przeszukaj kosz i tematy bez żadnych odpowiedzi.

Wklejasz posty, gdzie ktoś mówi "Jestem zdecydowany na mpm-a" i kwitujesz jako "nikt nie napisał bierz mpm-a".

Albo pisze, że mpm mu się nie zmieści, a ty "nikt nie napisał bierz mpm-a".

Jak już manipulujesz, to chociaż użyj do tego głowy.

Opublikowano (edytowane)

@kreciq21 Nie robię wobec Ciebie wywodów o przeszukiwaniu kosza, używaniu głowy, manipulacjach, więc daruj sobie takie przytyki i złośliwości zachowaj dla siebie.

Forumowicz poszukiwał różnych kotłów i chciał poznać opinie o różnych więc błędnie przypisałeś forumowiczowi, że chciał tylko jednego kotła.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

@PioBin ja przez to wszysko przechodziłem kilka lat temu. To zdecydowanie nie moja bajka, szkoda że brnąłem wtedy w to wszysko. Zobaczymy może zgłosi się osoba która ma wszystko zrobione w kotle według wytycznych piecucha. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@Matejko1 Chociaż mógłbyś czytać ze zrozumieniem...

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

@Matejko1 Daruję sobie, jak przestaniesz manipulować.

20 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Wklejasz posty, gdzie ktoś mówi "Jestem zdecydowany na mpm-a" i kwitujesz jako "nikt nie napisał bierz mpm-a".

Albo pisze, że mpm mu się nie zmieści, a ty "nikt nie napisał bierz mpm-a".

Opublikowano (edytowane)

@kreciq21 Nie robię wobec Ciebie wywodów o manipulacjach więc daruj sobie takie przytyki i insynuacje i złośliwości zachowaj dla siebie.

Forumowicz poszukiwał różnych kotłów – wprost napisał „Pierwotny wybór padł na MPM (...) lecz po przeczytaniu wątków na forum dotyczących tej serii kotła zastanawiam się czy to najlepszy wybór. ” więc nie powinieneś przypisywać forumowiczowi, że chciał tylko jednego kotła, podczas gdy zastanawiał się nad różnymi kotłami.

Edytowane przez Matejko1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tylko ja stoję w rozkroku i nie wiem co napisać...

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

To może ja napiszę coś o kosztach kotłowni, oraz ile kosztuje dzienne spalanie w kotle mpm wood 18kw z buforem 1200l na półmetku sezonu grzewczego 🙂

Więc tak, Składając kotłownie trafiłem na szalejace ceny kotów i stali, więc cała kotłownia z budową bufora, kosztowała mnie 15 tyś (trochę dużo). Jak już kilkuletnie pisałem, jest ona uproszczona w obsłudze, gdzie bazuje na grawitacji, między kotlem a buforem. Dzięki temu jest ona bezobsługowa, a zarazem bezpieczna, co w dalszym etapie przekłada się na oszczędności w opale 🙂

Po kilku miesiącach palenia, moje uśrednione spalanie to 10kg brykietu z duuużym zapasem, bo w zależności od tem na zewnątrz, palę różnie, raz na dobę, albo co dwie doby jeden zasyp. Oczywiście drewno na rozpałkę też stosuje, a jest tego jedna dwukólka ciagnikowa, którą przywiozłem i pociąłem jednego dnia 🙂. Dodam, że te drewno używam też do drugiego kotła, bo palę w dwóch domach i w zupełności starczy w tym sezonie.. Podsumowując

Doba ogrzania kosztuje mnie 

10x80gr =8 zł ogrzewanie podłogowe przy 120m2, temp 22,5st 

Specyzuje, bo robiłem testy wagowe kilka razy. Naladowanie bufora 1200l do tem 95st idzie 20 kg brykietu (dwa zasypy). Dla porównania dodam, bo oglądam  filmiki na ytube, użytkowników różnych kotłów, to np użytkownik kotła blaze haromny chwali się o spaleniu 30kg brykietu i naładowaniu bufora 1000l do 90st. Jest dużo, tych zachwalanych opinii o kotłach Hg, można sobie sprawdzić. 🙂

Podsumowując, to  szczerzy mi się gębą ze śmiechu, jak czytam co niektóre komentarze 😁😁😁

Edytowane przez zaciapa
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Czyli co, brać MPM-a... 😂

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika, że sporo tematów jest lipnych, prowokacyjnych wręcz, ktoś to robi z nudów, czy z rozmysłem ? Zgłasza problem z kotłem, a gdy prosisz o więcej szczegółów temat się urywa, autor znika, a wątek ciągnie stała załoga 😀. Dam tu przykład Wooda Plus w kuchni, Problem z Plusem 24kW i wiele innych. 

Mnogość tematów podobnej treści bierze się też z winy samych "zasiedziałych " 😀 użytkowników tego forum, tematy mocno kluczą, rozjeżdżają się nagminnie, tworząc gigantyczne tasiemce, z których ciężko sedno wyłowić bez kilkudniowej nasiadówki.

Opublikowano (edytowane)

@szpenioMożesz mieć rację, konkurencja pewnie nie śpi. Z drugiej strony jest też prawdopodobieństwo że jest/są tu zakamuflowani naganiacz/e. 

9 godzin temu, zaciapa napisał(a):

To może ja napiszę coś o kosztach kotłowni, oraz ile kosztuje dzienne spalanie w kotle mpm wood 18kw z buforem 1200l na półmetku sezonu grzewczego 🙂

Więc tak, Składając kotłownie trafiłem na szalejace ceny kotów i stali, więc cała kotłownia z budową bufora, kosztowała mnie 15 tyś (trochę dużo). Jak już kilkuletnie pisałem, jest ona uproszczona w obsłudze, gdzie bazuje na grawitacji, między kotlem a buforem. Dzięki temu jest ona bezobsługowa, a zarazem bezpieczna, co w dalszym etapie przekłada się na oszczędności w opale 🙂

Po kilku miesiącach palenia, moje uśrednione spalanie to 10kg brykietu z duuużym zapasem, bo w zależności od tem na zewnątrz, palę różnie, raz na dobę, albo co dwie doby jeden zasyp. Oczywiście drewno na rozpałkę też stosuje, a jest tego jedna dwukólka ciagnikowa, którą przywiozłem i pociąłem jednego dnia 🙂. Dodam, że te drewno używam też do drugiego kotła, bo palę w dwóch domach i w zupełności starczy w tym sezonie.. Podsumowując

Specyzuje, bo robiłem testy wagowe kilka razy. Naladowanie bufora 1200l do tem 95st idzie 20 kg brykietu (dwa zasypy). Dla porównania dodam, bo oglądam  filmiki na ytube, użytkowników różnych kotłów, to np użytkownik kotła blaze haromny chwali się o spaleniu 30kg brykietu i naładowaniu bufora 1000l do 90st. Jest dużo, tych zachwalanych opinii o kotłach Hg, można sobie sprawdzić. 🙂

Podsumowując, to  szczerzy mi się gębą ze śmiechu, jak czytam co niektóre komentarze 😁😁😁

Masz w kotle pozmieniane wszystko według zaleceń piecucha? 

Edytowane przez maracz
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, zaciapa napisał(a):

To może ja do porównania, mpm ds wood 18kw bufor 1000litrów pełna automatyka, dom ok200m2 nie ocieplony plus głeboka piwnica 210cm ok 170cm w gruncie ok 50m2 ogrzewana nie ocieplonymi rurami i kotłem, temperatury w domu stałe noc 20st dzień 23st, ładuję przy obecnych temperaturach na dworze jeden raz na dobę ,przykładowo o 17 odpał po sufit starcza do następnego dnia do ok 13-14 godziny, gdy mróz to co12godz  z tym że po tych 12godz robię tylko pół wsadu i tylko doładowuję bufor, tak to wygląda, opału poszło do tej pory od października ok 7mp graba z tym że pierwszy sezon wiadomo uczyłem się no i na czopuchu ok 190-200st bo komin ceglany, no i modyfikacja na przełomie roku po której pali się jes,cze efektywniej, a na drewno mam przydział więc nie oszczędzam.

Zużycie prądu ok 50-60zł na dwa miesiące, pompy energooszczędne 4 i 7wat plus sterowniki i termostat pokojowy i silownik razem z 2waty

Ja kol. @maracz mam powiększoną przegrodę odpowiednio pod wymiar komina, policzone 7-8% (na razie z ori tuneli, ale po sezonie myślę przebić się do popielnika)powierzchni przegrody i w tej proporcji zrobione otwory na pw ze szparą w podłodze bramki, no i odpowiednio zmniejs,ony ruszt wszystkie wytyczne dzięki kol. @Piecuch19 no i pali się elegancko, wymiennik czysty, nie zawiesza się zawsze jest tak samo 180-200st na czopuchu,azaładunek po sufit graba ładuje bufor od 40st do ok 90-88-83st w 4-5 godz przy jednoczesnym poborze na grzejniki,i jeszcze trochę dopala na przymkniętej klapce przedlużając cykl,a... jescze jest smartflow na kominie.

Edytowane przez Jaco123
Opublikowano

To jest akurat forum o MPM DS WOOD i wypowiedzi dotyczące tych kotłów wiec co najmniej dziwne aby użytkownik mpm polecał inne kotły a jak już by taki sie trafił to powinien być zablokowany😀😀

Opublikowano

Nie rozumiem kolego o co Ci chodzi.. forum dyskusyjne można kulturalnie podyskutować, wymienić się radami,wyrazić opinie także te negatywne, w razie problemu jakoś podpowiedzieć,pomóc,a człowiek używający wlasnego mózgu wybierze co mu najbardziej odpowiada.

Natomiast najprawdopodobniej Tobie chodzi o sprowokowanie jakieś gównoburzy która nic tu nie wnosi, jeśli wyrażasz negatywną opinie bądź odradzasz zakup tego czy innego kotła to poprzyj to jakimś konkretnym argumentem, nie schematem czy teorią, ale dowodem popartym własnym doświadczeniem, inaczej najlepszym sposobem bedzie ignorowanie Twoich postów.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Ten watek calkowo nie jest o užytkowaniu tego kotla,ale o poprawkach umožliwiajacych jego užywanie.Poki ktos przeczyta i kupi,to lubi majsterkowanie i nie spokoj.

Opublikowano (edytowane)

@Jaco123 Nie podoba mi się ten patent powietrza wtórnego z popielnika na jednej klapce  to jakiś absurd. Teraz, bez żadnych przeróbek pali mi się elegancko na stalej szczelinie klapki popielnika otwartej niemalże na zapałkę, a powietrza wtórnego daję dużo. To jak to pogodzić jedną klapką? Proporcjonalnie, to będzie lipa, trzeba by znowu jakieś blachy kłaść na ruszt. Z moich obserwacji wynika, że najlepiej się pali, gdy żar jest na całym spodzie komory, a nie tylko przed palnikiem. Drewno wtedy równomiernie się obsuwa na dół, smoła równomiernie się wypala i więcej gazu powstaje wskutek lepszego ogrzewania warstw drewna w komorze. Przy tak rozległej warstwie żaru, powietrza pierwotnego potrzeba bardzo mało, na zapałkę, a duże ilości powietrza wtórnego wręcz wysysają gaz z komory i jest czyste spalanie.

@bercus Mylisz się, wiele przeróbek jest robionych przez obiboków i beztroskich palaczy, co to nie chce im się drewna załatwić na zapas i drobniej porąbać, tylko pakują ćwierćwałki wilgotne i bluzgają na kocioł 😜 

Edytowane przez szpenio
  • Lubię to 1