Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, piotrek1111 napisał(a):

Też używam sterownik przeprogramowany Art zw +. Zastanawiam się czy dobrze pokazuje procentowe otwarcie zaworu. Jeśli woda w buforze ma np 55° a zadana jest 60° to pokazuje otwarcie 99% ,czyli nie miesza z powrotu tylko idzie z bufora. Nie powinno być na odwrót? 

No jeżeli jeszcze nie osiągnęła zadanej to bedzie dodawać po parę procent co 10sec dając czas na reakcję czujnika na rurze zasilającej aż osiągnie, potem stopniowo zacznie odejmować otwierając tym samym zawór mieszacza z powrotu, również w krokach co parę sec aż się ustabilizuje i wmieści w histerezie.

Kol. @szpenio wchodzisz na stronę firmy Prond i szukasz sterownika do zaworów, potem w panele pokojowe, a najlepiej zadzwonić i zamówić z przeprogramowaniem, i pilot czyli panel pokojowy G 902

Edytowane przez Jaco123
Opublikowano (edytowane)

Zawsze dla pozycji kolka na silniku.90°roboczych przeliczonych na 100% Jak ma sie to do przeplywow nie ma dla sterownikow znaczenia,utrzymuja temperatury.

19 godzin temu, piotrek1111 napisał(a):

Zastanawiam się czy dobrze pokazuje procentowe otwarcie zaworu. Jeśli woda w buforze ma np 55° a zadana jest 60° to pokazuje otwarcie 99% ,czyli nie miesza z powrotu tylko idzie z bufora. Nie powinno być na odwrót? 

Tak jest o.k.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, piotrek1111 napisał(a):

Jak jest liczone % otwarcie?Czy to jest podawanie w ilu % otwarty jest powrót czy w ilu % zawór jest otwarty na wprost? W tym sterowniku wygląda, że podaje wprost.

99% to 99% poboru gorącej wodu z bufora, zmyliłem Cię wcześniejszym postem, ale wtedy nie mialem na myśli wskazań sterownika😃sprawdź na sterowniku ustawienie czasu pełnego otwarcia zaworu, bodajże parametr cP w ustawieniach serwisowych masz zakres do 25sec. Musisz sprawdzić model siłownika i jego czas pelnego otwarcia i wprowadzić taki w art zw. On na początku po załączeniu zawsze robi kalibrację i wtedy sprawdź czy zdąża się calkowicie otwożyć w zadanym czasie.

U mnie diamont ma 14sec, i to w miarę się pokrywa w % 

20250330_110611.jpg

20250330_110613.jpg

20250330_105703.jpg

Edytowane przez Jaco123
  • Lubię to 2
Opublikowano

I to co tu wypisuje Kol @Jaco123 o automatyce, to przerasta moje możliwości zabawy z elektroniką, tak że zostaję przy swoim a automatykę zostawiam mlodszym. Mimo to jestem pelen podziwu i uznania, że pozostali i trwają przy zasypowcach.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Złoty środek, to zasypowiec ze sterowaniem instalacji.

Nie jest to trudne, zwłaszcza jak się załapie podstawowe zasady. A wtedy jest to nie bardziej skomplikowane, jak obsługa... TV.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
16 minut temu, AO49 napisał(a):

I to co tu wypisuje Kol @Jaco123 o automatyce, to przerasta moje możliwości zabawy z elektroniką, tak że zostaję przy swoim a automatykę zostawiam mlodszym. Mimo to jestem pelen podziwu i uznania, że pozostali i trwają przy zasypowcach.

Pozdrawiam 

To się tylko wydaje skomplikowane a w rzeczywistości tak nie jest, do młodych tak jak Ty kolego nie należę i też gubię się w dzisiejszych technologiach i ich unikam, ale akurat tu widzę same plusy, chociaż byłem sceptycznie do tego nastawiony, hydraulik mi podłączył tylko rurki, resztę mimo totalnej niewiedzy ogarnąłem sam i działa elegancko dając niewiarygodny komfort temperatury w domu, i obsługi.

Piszę jak jest nie żeby kogoś namawiać, każdy robi jak mu pasuje.

• Przydało się 1
Opublikowano

@AO49 Na szczęście są ,,zamienniki'' elektroniki sterującej na bazie bezproblemowych termostatów. Problemem może być jedynie dołożenie małego bufora do zniwelowania pików mocy z kotła i wydłużenie stabilnego działania, ale prostota układu proporcjonalnie odwrotna do uzyskanych efektów. Z czasem można dołożyć servo do termostatu i przenieść ,,pokrętełko'' za pomocą kabelków do innego pomieszczenia. Później wystarczy wpiąć w te kabelki zamiast 2 przycisków jakiś sterownik który automatycznie ,za nas, będzie tymi przyciskami operował. Wtedy taka ewolucja zaczyna być bardziej przyswajalna i nie wymaga znajomości budowania systemów informatycznych, ale działa.

Opublikowano

Dzięki za słowa pocieszenia i zachęty ale mój PESEL 49 rok mówi spokojnie kolego tyle ile masz to musi ci wystarczyć. Pewnie jak mówicie żebym to ogarnoł, ale z tym się wiążą wydatki(bufor,zawry termostatyczne)no i sterowniki, a następców brak. Ale jeszcze raz dzięki za słowa zachęty 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jaco123 napisał(a):

99% to 99% poboru gorącej wodu z bufora, zmyliłem Cię wcześniejszym postem, ale wtedy nie mialem na myśli wskazań sterownika😃sprawdź na sterowniku ustawienie czasu pełnego otwarcia zaworu, bodajże parametr cP w ustawieniach serwisowych masz zakres do 25sec. Musisz sprawdzić model siłownika i jego czas pelnego otwarcia i wprowadzić taki w art zw. On na początku po załączeniu zawsze robi kalibrację i wtedy sprawdź czy zdąża się calkowicie otwożyć w zadanym czasie.

U mnie diamont ma 14sec, i to w miarę się pokrywa w % 

20250330_110611.jpg

20250330_110613.jpg

20250330_105703.jpg

Mój siłownik Afriso ma czas otwarcia 120 sekund. Czyli ustawiam 12. Muszę się jeszcze pobawić ustawieniem kvs bo mój zawór 3d posiada regulację 4,5-12.

Edytowane przez piotrek1111
Opublikowano

Kurcze, wchodzę w to, fotowoltaike zlepilem z YouTuba i śmiga aż miło, to kotłowni nie ogarnę ? 😀

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Fotowoltaika to dwa kable do kupy. Przepływy w hydraulice to inna bajka.

• Lubię to 1
Opublikowano

PV i hydraulika to podobny stopień trudności. Z tym, że jak się coś skopie w hydraulice, to po prostu nie będzie działać. Jak się coś w PV skopie, to można puścić chałupę z dymem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@kreciq21 Mocno bym polemizował z Twoją opinią, gdyż robiłem montaże w obu instalacjach i panele to bułka z masłem, niczego nie spalisz, bo pożary są często z winy niezależnej od nas, nad resztą czuwają zabezpieczenia. W hydraulice niby wszystko proste, a nie chce działać jak powinno i niejeden fachowiec wymięka przy tych niby prostych rozwiązaniach.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Bułka z masłem jest pod prosumenta. To raptem spięcie paneli z falownikiem, a ten z siecią. Przy instalacji hybrydowej już stopień trudności rośnie. A jak ma to jeszcze robić różne rzeczy, jak np. grzać CWU, to skomplikowanie rośnie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
2 godziny temu, piotrek1111 napisał(a):

Mój siłownik Afriso ma czas otwarcia 120 sekund. Czyli ustawiam 12. Muszę się jeszcze pobawić ustawieniem kvs bo mój zawór 3d posiada regulację 4,5-12.

Tak w art zw jest mnożnik x10 czyli 12sec.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Fotowoltaika to dwa kable do kupy

Podoba mi się jak te dyskusje wokół MPMa zataczają coraz szersze kręgi. I rzeczywiście zbiera się wiedzę potrzebną żeby później stwierdzić że to raptem dwa kable do kupy. Bo to zapewne prawda, trzeba tylko wiedzieć co kupić. Parę dni temu kupiłem zgrzewarkę do rur i bedem robił hydraulike. Prund jużem zrobił, a jeszcze w komputery trzeba kodu napchać. Zachęcili mnie instalatorzy i wyceny zakładające że klient nie ma pojęcia za co płaci.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
49 minut temu, piotrek1111 napisał(a):

U mnie temp za zaworem 3d przeciąga się  o +-  3° od temp zadanej. Jak to wygląda u Was?

Jeżeli Ci to przeszkadza ustaw histerezę mniejszą w sterowniku mieszacza

• Przydało się 1
Opublikowano
3 godziny temu, kreciq21 napisał(a):

. Przy instalacji hybrydowej już stopień trudności rośnie...

Zgadzam się z Tobą, jest to już bardziej skomplikowane, gdyż dochodzą kolejne dwa przewody do baterii akumulatorów.

2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

..Zachęcili mnie instalatorzy i wyceny zakładające że klient nie ma pojęcia za co płaci.

Potrzeba jest matką wynalazku i już niejeden z nas zrozumiał, że nie święci garnki lepią i można się sporo samemu nauczyć. Kasa wydana na zgrzewarkę zostanie u Ciebie, a doświadczenie zdobyte podczas pracy to już czysty pieniądz, którego nie musisz wydawać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, carinus napisał(a):

Zgadzam się z Tobą, jest to już bardziej skomplikowane, gdyż dochodzą kolejne dwa przewody do baterii akumulatorów.

I może takie małe coś, że hybrydę podłącza się szeregowo, a on-line równolegle... Że dochodzą magazyny, BMS-y, przekroje kabli, napięcia prądu stałego i zmiennego. Odpowiednie zabezpieczenia dla tych prądów. Odpowiednie napięcia dla falownika. I można by wymieniać dalej, ale przecież to tylko 2 kable.

Z wodociągu idzie tylko jedna rura, więc PV jest co najmniej 2x bardziej skomplikowane. 1 rura vs 2 kable.

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 29.03.2025 o 18:24, Jaco123 napisał(a):

No jeżeli jeszcze nie osiągnęła zadanej to bedzie dodawać po parę procent co 10sec dając czas na reakcję czujnika na rurze zasilającej aż osiągnie, potem stopniowo zacznie odejmować otwierając tym samym zawór mieszacza z powrotu, również w krokach co parę sec aż się ustabilizuje i wmieści w histerezie.

Kol. @szpenio wchodzisz na stronę firmy Prond i szukasz sterownika do zaworów, potem w panele pokojowe, a najlepiej zadzwonić i zamówić z przeprogramowaniem, i pilot czyli panel pokojowy G 902

Możesz coś więcej napisać o pilocie? Rozumiem, że idealną temperaturę mamy tylko w pomieszczeniu w którym się znajduje panel, niektóre pomieszczenia mogą być przegrzane lub niedogrzane? Jest możliwość żeby to podłączyć bezprzewodowo? Ja w tej chwili puszczam stałą temperaturę na grzejniki a temperaturę w pomieszczeniach sterują głowice termostatyczne na grzejnikach.

• Lubię to 1
Opublikowano

I tu się zgadzam z Kol @kreciq21 hydraulika to pikuś, bo sam założyłem co z podłączeniem 3 pieców (tu tylko woda może  kapać). Natomiast tu jest coś, czego nie widać- prąd. Każda pomyłka może mieć opłakany skutek, a najważniejsze ze podpięcie do sieci musi podpisać elektryk z uprawnieniami. probowalem ale w koncu wziąłem dużą firmę, która dała gwarancje i serwis 

Pozdrawiam 

Opublikowano
23 godziny temu, piotrek1111 napisał(a):

Możesz coś więcej napisać o pilocie? Rozumiem, że idealną temperaturę mamy tylko w pomieszczeniu w którym się znajduje panel, niektóre pomieszczenia mogą być przegrzane lub niedogrzane? Jest możliwość żeby to podłączyć bezprzewodowo? Ja w tej chwili puszczam stałą temperaturę na grzejniki a temperaturę w pomieszczeniach sterują głowice termostatyczne na grzejnikach.

Pewnie że są radiowe bądź wifi, ale jak masz głowice termostatyczne pozakładane to Ci nie potrzebne, panel pokojowy powinien być umieszczony w takim miejscu gdzie nie "stoi" powietrze(gdześ w narożniku), nie pada światło słoneczne, zdala od grzejnika, u mnie w przedpokoju sprawdza się bardzo dobrze, w pomieszczeniach jest w miarę równa temp. dla mnie te 0.5st różnicy jest pomijalna, ale niewątpliwym plusem jest możliwość programowania temperatury pomieszczeń na tydzień, wykorzystując 3 strefy dobowe ,nocną, economiczną i dzienną, i tu taki pierdolnik potrafi naprawdę zaoszczędzić ciepło z bufora.

https://www.prond.pl/category/produkty-panele-pokojowe

• Przydało się 1
Opublikowano

Przepraszam ,tak sobie czytam wasze wątki o tym kotle i tak się zastanawiam No niby nie jest drogi , potrzebuje uwagi ,pewnych umiejętności mcgywera ale z czym mozna go porównać np z kotłami z Czech albo Słowacji?co jest w nim takiego niesamowitego że jest tyle wątków o Nim?i ile taka instalacja kosztuje standard?