Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twoje wnioski, spostrzeżenia, efekt / rezultat do mnie przemawia. Brakuje jedynie licznika [kWh] ale i tak przy opale typu drewno kawalkowe jest to dyskusyjne czy w ogole moze byc pomocne.

Opublikowano

Nic technicznego nie wniosę w tym momencie 😀, ale chciałbym pochwalić dyskusję w tym tasiemcowym temacie, ja się czaję tutaj i analizuję wszystkie wypowiedzi pod kątem wykorzystania u siebie. Szczególnie cenię sobie fotki i schematy a nawet odręczne rysunki zastosowanych rozwiązań. Dziękuję za już i proszę o jeszcze 😀, bo u mnie nadal prowizorka.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @szpeniochciałem dodać szeroki usmiech🫡 pod Kol wpisem i w zupełności z nim się zgadzam. Dlatego z radością przywitałem  sezon grzewczy i posty na forach. 

Pozdrawiam serdecznie 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja wcale nie mam półokrągłej przegrody, podstawa w tym kotle to ciąg kominowy. Palnik jest mojej konstrukcji.

Samo zastosowanie daszku nad palnikiem wirowym spowodowało u mnie ogromny wzrost zużycia paliwa pomimo braku dymu! Warto sprawdzić to u siebie. 

Płomień u mnie jest jak z palnika gazowego - niebieski, a wymiennik czysty.

Na zdjęciu wymiennik po spalaniu węgla Marcel 

ogien.jpg

wymiennikk.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Kociołek po 3 tygodniach zaczyna współpracować, mix słabego opału, szukania ustawień i prawdopodobnych nieszczelności które zdążyły zajść nagarem sprawiły że bardzo serce me sie raduje na widok systematycznie rosnacych temperatur w buforze. Wraz z kotłem użytkownik powinien dostać karton Nerwosolu na rozruch.

Temperatury spalin zaczynają oscylowac w 180-190 st. Jak u was to wygląda? Czy oznacza to dobrą moc w 18kW?

No właśnie te oscylacje podsunęły mi pomysł stosowany w kotłach Blaze - sonda lambda i dawkowanie PW na bieżąco. Z racji ze automatyką zajmuje sie zawodowo postaram się zrobic to w rozsądnych pieniądzach, choć nie ukrywam że raczej pójdzie w stronę kilkuset zł. Przewertowałem trochę internet i wiem że z zawieszaniem się opału ciężko będzie przeskoczyć, ale sądzę że będzie to krok w efektywniejsze dopalanie.

Czy ktoś próbował zrobić automatykę do podawania PW i może podzielić się spostrzeżeniami?  A może da się coś zamontować od innego kotła?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie 180-200 jak wyczyszczony wymiennik i tyle jest ok. PW dużo nie trzeba. To na dole co idzie na przegrodę trzeba trochę otworzyć a to co na element wirowy zamknąć maksymalnie. U mnie tą blaszka całkowicie nie da się zasłonić otworu i tyle co zostaje wystarcza 

Opublikowano (edytowane)

Po obserwacjach zakleiłem górne otwory zwykłą taśma malarską by nie dostawało się nic bo mialem wrazenie ze robi wiecej szkody niz pożytku, ale widzę że mimo to pojawiają się niebieskie płomienie w otworach zawirowywacza i nad nim, więc gdzieś są nieszczelności.

Uchylenie u mnie jest tylko na jednej dolnej klapce około 2cm, podejrzewam ze niewielkie wspomaganie wentylatorem powoduje zasysanie wiekszej ilosci PW, wydaje mi sie ze to i tak niewielkie uchylenie i usrednione dla calego procesu. bardziej zauważam potrzebę niewielkiej modulacji wraz z ilością i typem opału, byłoby uniwersalnie gdyby uchylało się automatycznie

Edytowane przez Lucjan92
Opublikowano

Ja mam Wood plus 10kW.

Powietrze wtórne w tej oryginalnej stalowej bramce to nie wiem czy wogóle bierze udział w spalaniu u mnie było bez różnicy czy otwarte czy zamknięte. Może na dużym ciągu, bądź wentylatorze działa ale na ciągu naturalnym to chyba nie bardzo.

Obecnie mam to inaczej zrobione i reakcja na PW jest natychmiastowa ale czy potrzebna jest tu automatyka, pewnie kwestia konkretnego przypadku.

W blaze automatyka robi to co palacz czyli

- gdy drewno mokre lub przy rozpalaniu to otwiera PP na maxa i daje równocześnie powietrze z góry czyli odpowiednik otwarcia drzwi załadowczych w MPMie, rozpala wsad

- gdy drewno suche albo kocioł jest rozgrzany to daje mniej PP, otwiera PW i zamyka powietrze od góry czyli odpowiednik w MPMie zamknięcia drzwi załadowczych lub zakręcenia śrubki jak kto woli

- gdy mamy problem z uzyskaniem odpowiedniego spalania to do PP i PW dodawana jest odrobina powietrza od góry wsadu, odpowiednik w MPMie odkręconej śrubki w drzwiach załadowczych oraz ustawiony miarkownik i klapka od PW

Automatyka do samego PW bez kontroli nad PP oraz powietrza znad wsadu niewiele moim zdaniem tutaj zmieni. Trzeba celować w 8-10% tlenu a samym PW się tego nie da zrobić, ponieważ warunki w kotle zmieniają się dynamicznie.

Pytanie ile zyskam do sprawności jeśli wydam kolejny tałzen i kiedy mi się to zwróci chyba, że mówimy o zabawie to wtedy wiadomo 🙂 inaczej się to liczy...

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano
12 godzin temu, Lucjan92 napisał(a):

Czy ktoś próbował zrobić automatykę do podawania PW i może podzielić się spostrzeżeniami?

Napisz do kolegi @maracz. On to ma ogarniete.

Opublikowano (edytowane)

A tak z innej beczki 😀, czy zauważyliście jak szybko wycierają się bolce/śruby, za które łapie hak od drzwiczek? Można przeoczyć, bo to następuje z tyłu i wtedy łatwo postawić mylną diagnozę, że sznur do wymiany  gdyż dżwiczki luźno się domykają. Ja na razie obróciłem już dwa razy o 90 stopni (jak na foto), ale planuję naspawać i ładnie oszlifować, gdyż zależy mi aby zrobić mimośród i wtedy jeszcze bardziej będzie można kompensować osiadanie sznura. 

Producent dał trochę za długą tę śrubę i trzeba ją skrócić o jakieś 5mm i dogwintować,  bo przy wykręcaniu mocno naciska na blachę z ocieplenia, wykręcić na siłę da radę, ale potem załapać pod tym naporem ciężko.

Zrobię jeszcze fasolki w zawiasach drzwiczek i będę miał kompletną kompensację zużycia sznura uszczelniającego.20241124_091310.thumb.jpg.596cd4de1d2b9ee0baeaf457faafb089.jpg

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Ja mam na tych śrubach jeszcze taką tulejkę, która się obraca podczas ryglowania ale też widać na niej ślady pracy haka, do podobnych wniosków dochodzę, że na niektórych rzeczach są robione oszczędności a nowe drzwi to koszt 300zeta pytałem z ciekawości.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @zusmanładnie to wygląda, a ile sezonów palisz bo w stopce nic nie masz .

Opublikowano

Faktycznie ładnie to wygląda…

Mam pytanie do biegłych w elektronice. Czy jest jakiś falownik w rozsądnych pieniądzach do sterowania obrotami wyciągu kominowego? Bo mój chodzi na zbyt wysokich i ewidentnie wyciąga temperaturę w komin pomimo tego że termometr mi wskazuje 120st to po wyłączeniu temperatura rośnie co wg mnie oznacza, że wywala sporo ciepła w komin a pęd powietrza ochładza mi termometr fałszując odczyt. Polecacie coś ? Oryginalnie jest ten Unister Duo. 

Opublikowano

Wcześniej paliłem w mojej przeróbce GSa, na początku tego sezonu wymieniłem kocioł bo musiałem mieć papier i po początkowych trudnościach z MPM wymieniłem palnik na podobny, który miałem w GSie i jakoś to działa.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hej

Od niedawna jestem posiadaczką mpm 14 kw ds wood plus. Z buforem 800l. Kociołek pali pięknie. Palę głównie wiórami dębowymi bo u nas stolarnia. I teraz pytanie. Nagrzewam bufor do 85 stopni i jak z tego bufora mam puścić ogrzewanie do co? Bo na razie robię to na ustawienia h ręcznych ale chyba nie i to chodzi. Mam na sterowniku włączyć obsługę termostatu? Bo obsługę bufora i mieszacza mam włączona i tylko to nie  jest włączone. Sterownik plum ecomax 850 D1. Dzieki

Opublikowano (edytowane)

Jakikolwiek sterownik do regulowania obrotow silnika 230V.Pro przyklad

https://allegro.cz/nabidka/regulator-otacek-motoru-vykonu-napeti-v-krytu-se-zasuvkou-2400w-230v-15624074674?utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ>Home>Industry>3P>PMAX&ev_campaign_id=20027778144&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAuou6BhDhARIsAIfgrn6Rk9ofrQePmRcZNVYfJvmP-Tl9CAZv9Qe5Mdqbl4oOG26Wiz_spCMaAj6yEALw_wcB

Czy miliarda innych,ten pokazywany jest zbyt mocnym.

Co do szruby drzwiczek,to wyrzuc te gow..ne i zakup porzadnych,czy siegni do szuflady po nie chyncziku.I smaruj 🙂 

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Zapytam żartobliwie, jeżeli powyższe zdjęcia przedstawiają "czysty"wymiennik, to jak wygląda" brudny" według Was ? 😀

Osobiście od dawna jakość spalania oceniam po temperaturze połmienia i tego co pozostawia po sobie na wymienniku. Wygląd samego pomienia, oprócz wrażeń wizualnych nie mówi całej prawdy o spalaniu. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Poki jest to po miesiacu palenia,dobre...

Opublikowano

Pisząc o brudnym, czy czystym wymienniku, nie mam na myśli ilości zapylenia na nim, bo to jest nieuniknione w kotle zasypowym. Piszę o sadzy, która jest efektem,  niepełnego spalania. Z moich obserwacji  wynika że dzieje się tak za sprawą niedoboru powietrza dopalającego. 

Opublikowano

Pewnie Kol @maracz ma rację z tą  ilością powietrza do koloru nalotu w wymienniki i tu muszę się przyznać że u mnie nalotu jest bardziej ciemny . Wszelkie próby poprawienia tego stanu spełzły na niczym to znaczy efekt byl taki sam - nie siwy wymiennik. Czyszczę  taki jaki jest a najważniejsze że wymiennik jest suchy. Specjalnie tym się narazie nie martwię bo opału czekającego na ,, utylzację"mam co najmniej  na 6 sezonów a jak pesel pozwoli to pójdę z piłą do lasu !

Pozdrawiam  

Opublikowano

Koledzy jakią temperaturę alarmową macie ustawioną na buforze bo u mnie przy 95 stopniach na górze bufora , zawór 3d się otwiera i puszcza na grzejniki 70 stopni żeby schłodzić bufor a na dole bufora dopiero 75 stopni 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na ar+zw jest przeprogramowane na 95st( fabrycznie jest na 85st) czujnik mam na środku bufora, unister na max 85st ale zostawiona szczelina po zamknięciu, nkońcowy rozkład temperatur 97-92- 85

Zawsze możesz czujnik przełożyć na sam dół.

Edytowane przez Jaco123