Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twoje wnioski, spostrzeżenia, efekt / rezultat do mnie przemawia. Brakuje jedynie licznika [kWh] ale i tak przy opale typu drewno kawalkowe jest to dyskusyjne czy w ogole moze byc pomocne.

Opublikowano

Nic technicznego nie wniosę w tym momencie 😀, ale chciałbym pochwalić dyskusję w tym tasiemcowym temacie, ja się czaję tutaj i analizuję wszystkie wypowiedzi pod kątem wykorzystania u siebie. Szczególnie cenię sobie fotki i schematy a nawet odręczne rysunki zastosowanych rozwiązań. Dziękuję za już i proszę o jeszcze 😀, bo u mnie nadal prowizorka.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @szpeniochciałem dodać szeroki usmiech🫡 pod Kol wpisem i w zupełności z nim się zgadzam. Dlatego z radością przywitałem  sezon grzewczy i posty na forach. 

Pozdrawiam serdecznie 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja wcale nie mam półokrągłej przegrody, podstawa w tym kotle to ciąg kominowy. Palnik jest mojej konstrukcji.

Samo zastosowanie daszku nad palnikiem wirowym spowodowało u mnie ogromny wzrost zużycia paliwa pomimo braku dymu! Warto sprawdzić to u siebie. 

Płomień u mnie jest jak z palnika gazowego - niebieski, a wymiennik czysty.

Na zdjęciu wymiennik po spalaniu węgla Marcel 

ogien.jpg

wymiennikk.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

Kociołek po 3 tygodniach zaczyna współpracować, mix słabego opału, szukania ustawień i prawdopodobnych nieszczelności które zdążyły zajść nagarem sprawiły że bardzo serce me sie raduje na widok systematycznie rosnacych temperatur w buforze. Wraz z kotłem użytkownik powinien dostać karton Nerwosolu na rozruch.

Temperatury spalin zaczynają oscylowac w 180-190 st. Jak u was to wygląda? Czy oznacza to dobrą moc w 18kW?

No właśnie te oscylacje podsunęły mi pomysł stosowany w kotłach Blaze - sonda lambda i dawkowanie PW na bieżąco. Z racji ze automatyką zajmuje sie zawodowo postaram się zrobic to w rozsądnych pieniądzach, choć nie ukrywam że raczej pójdzie w stronę kilkuset zł. Przewertowałem trochę internet i wiem że z zawieszaniem się opału ciężko będzie przeskoczyć, ale sądzę że będzie to krok w efektywniejsze dopalanie.

Czy ktoś próbował zrobić automatykę do podawania PW i może podzielić się spostrzeżeniami?  A może da się coś zamontować od innego kotła?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie 180-200 jak wyczyszczony wymiennik i tyle jest ok. PW dużo nie trzeba. To na dole co idzie na przegrodę trzeba trochę otworzyć a to co na element wirowy zamknąć maksymalnie. U mnie tą blaszka całkowicie nie da się zasłonić otworu i tyle co zostaje wystarcza 

Opublikowano (edytowane)

Po obserwacjach zakleiłem górne otwory zwykłą taśma malarską by nie dostawało się nic bo mialem wrazenie ze robi wiecej szkody niz pożytku, ale widzę że mimo to pojawiają się niebieskie płomienie w otworach zawirowywacza i nad nim, więc gdzieś są nieszczelności.

Uchylenie u mnie jest tylko na jednej dolnej klapce około 2cm, podejrzewam ze niewielkie wspomaganie wentylatorem powoduje zasysanie wiekszej ilosci PW, wydaje mi sie ze to i tak niewielkie uchylenie i usrednione dla calego procesu. bardziej zauważam potrzebę niewielkiej modulacji wraz z ilością i typem opału, byłoby uniwersalnie gdyby uchylało się automatycznie

Edytowane przez Lucjan92