petronas Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor #51 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Jesli nie ma go jeszcze na stronie znaczy ze nic nie wiadomo ... a to czy trzeba poprawiac fabryke to zazwyczaj wyjdzie w praniu .. Cytuj
maronka Opublikowano 27 Kwietnia 2021 #52 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Jak ma dobry ciąg i wymiarowy opał i nie jest aptekarzem to nic nie będzie musiał poprawiać,na pierwszy rzut oka widać że drewno sie będzie spalało bez większych problemów a 10 kw to już w ogóle bo potrzebuje dużo mniejszego ciągu,jedyne co by trzeba prawdopodobnie zrobić w razie słabego palenia to wyciągnięcie zawirowaczy z kanałów spalinowych 1 Cytuj
Piotrex44 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 #53 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Po prostu chciałem uświadomić użytkowników że mając murowany komin z cegly i chcąc palić z zawirowaczami mogą mieć problem gdyż około 110c to zbyt niska temperatura. Tak wiem że ciąg jest inny o innej porze roku, że kominy są różnej wysokości i wymiarach. Ale czy ktoś ma komin gdzie osiągnie np. 160c spalin na zawirowaczach? Może i znajdzie się taki co mu nawet popiół wylatuje kominem ? ale u większość będzie oscylowac w tych 110c. Także jesteśmy chyba w wiekszosci zmuszeni wyciągnąć te zawirowacze (pozbawić 5klasy, mieć piec niezgodny z przepisami i instrukcja kotła) aby nie składować sobie składu żużlu w murowanym kominie. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 4 Maja 2021 #54 Opublikowano 4 Maja 2021 Od stycznia 2013 użytkuję kocioł z podajnikiem 4 klasy ogniwo eko plus 25kW z kominem ceglanym. Jeśli chodzi o sprawność to ma taką samą jak późniejsze kotły Ogniwa 5 klasy. Temperatura spalin u mnie w czasie zimy nie przekracza 130 stopni z założonymi zawirowaczami. W takich okresach jak teraz temp. spalin nie przekraczała 90 stopni. Po wyjęciu zawirowaczy mam 110-120 stopni. Palę tak 9 sezon. Kocioł przerobił ponad 50 tom opału. Do tej pory nic mi po kominie nie ciekło. Wiosną wyciągam zawirowaczy i wkładam w okolicach października.Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka Cytuj
Panstan Opublikowano 4 Maja 2021 #55 Opublikowano 4 Maja 2021 Jesli komin przechodzi przez grzany dom i ew jest ocieplony na poddaszu to może sie to udać, no i jest grzany non stop. PS. komin murowany może mieć 6 albo 12 m wysokosci i to nie jest to ten sam komin ;), nie można takich porównywać (ciąg). Cytuj
Animus Opublikowano 4 Maja 2021 #56 Opublikowano 4 Maja 2021 5 godzin temu, Sławek007 napisał: Od stycznia 2013 użytkuję kocioł z podajnikiem Z podajnikiem to co innego. 4 godziny temu, Panstan napisał: to może sie to udać, To gdybanie. Cytuj
Panstan Opublikowano 4 Maja 2021 #57 Opublikowano 4 Maja 2021 Bardziej chodziło mi o ciąg. 12m komin ma lepszy ciąg niż 6 m. A ocieplony lepszy ciąg od nieocieplonego. Znowu metalowy mniej masy, i jak ocieplony to może byc i 6 m. Takie tam dywagacje. Dużo zmiennych. Cytuj
tmazurowski Opublikowano 21 Maja 2021 #58 Opublikowano 21 Maja 2021 Jest filmik od producenta! Widać pare szczegółów... Cytuj
emigrant Opublikowano 21 Maja 2021 #60 Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Drewno twarde powinno się układać właśnie w poprzek palnika a miękkie jak sosna, świerk wzdłużnie. Kto ma słaby ciąg to zawsze wzdłużnie. Ten palnik z filmiku wygląda tak trochę niepoważnie. To powinien być jakiś monolityczny odlew a nie jakieś powpychane cegiełki. Tak to można robić u siebie w domu, amatorsko. Edytowane 21 Maja 2021 przez emigrant Cytuj
Animus Opublikowano 22 Maja 2021 #61 Opublikowano 22 Maja 2021 17 godzin temu, Piotrex44 napisał: Drzewo w poprzek? ? 1 Cytuj
bajek Opublikowano 22 Maja 2021 #62 Opublikowano 22 Maja 2021 Nie ma z czego się śmiać drewno to drzewo tylko w innym stanie swojego życia lub nie życia Wszyscy wiedzą że daje ciepło jak zmienia stan skupienia Zdrowia życzę wszystkim czytającym? Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 23 Maja 2021 #63 Opublikowano 23 Maja 2021 Ale pomysł z tą ceramiką przed palnikiem szło by wykorzystać w starych typach mpm , wyciągnąć ostatni ruszt wspawać skrzynkę z blachy na nią ceramikę i mamy piekło przed palnikiem . Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 23 Maja 2021 #64 Opublikowano 23 Maja 2021 Ten "pomysł producenta MPM" jest wykorzystywany od lat ( poczytaj forum) i nie tylko w MPM Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 24 Maja 2021 #65 Opublikowano 24 Maja 2021 Wiem , sam bym to chętnie wykonał ale zanim wyremontuję ten drugi dom to ten mpm mi przerdzewieje i nie zdążę nawet tego sprawdzić , zastój z remontem z powodu idiotycznych cen materiałów budowlanych a ja złodziei nie będę bogacił ,trudno Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 25 Maja 2021 #66 Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Edit , przecież ja nie paliłbym drewnem a ten przedsionek z szamotu to raczej do drewna ,węgiel pewnie by przytykał bo jak rusztować ? Edytowane 25 Maja 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
szkuba Opublikowano 17 Czerwca 2021 #67 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Dzwoniłem dzisiaj do MPM. Twierdzą że 14tka jest też certyfikowana do drewna, co więcej cała seria WOOD pozwala na dotacje ?. Co o tym sądzicie? Szukam kotła na drewno i zrębki z dotacjami dla mojego taty (bufor już jest co prawda tylko 400L ale zawsze...) Cytuj
Ryni Opublikowano 17 Czerwca 2021 #68 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Tak 14kW DS jest certyfikowana do drewna, ale tylko do drewna liściastego. Musisz dopytać o dwie, rzeczy, czy dostaniesz dotację na kocioł do węgla i drewna jak w przypadku 14kW i czy sprzedawca mówiąc o serii WOOD miał na myśli jakiś nowy model kotła, bo na stronie oferują tylko 18kW. Cytuj
Animus Opublikowano 17 Czerwca 2021 #69 Opublikowano 17 Czerwca 2021 2 godziny temu, szkuba napisał: Dzwoniłem dzisiaj do MPM. Twierdzą że 14tka jest też certyfikowana do drewna, co więcej cała seria WOOD pozwala na dotacje ?. Co o tym sądzicie? Szukam kotła na drewno i zrębki z dotacjami dla mojego taty (bufor już jest co prawda tylko 400L ale zawsze...) To poproś o certyfikat i sam go przeanalizuj, sprzedawca to sprzedawca, nie ma się co mu dziwić. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2021 #70 Opublikowano 17 Czerwca 2021 MPM 14 ma taki papiur i on raczej wystarcza do dopłat Cytuj
szkuba Opublikowano 18 Czerwca 2021 #71 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Z tego co czytałem do dopłat z "Czystego powietrza" Klasa 5 i ecodesign nie wystarczy. Dopłata jest do kotłów zgazowujących drewno. W tym certyfikacie nie ma tego stwierdzenia - dla kontrastu Seatlans Selvan ma taki papier. Cytuj
Animus Opublikowano 18 Czerwca 2021 #72 Opublikowano 18 Czerwca 2021 (edytowane) To weź Atmosa DC18S 14-20 kW z adaptacja na palnik peletowy, w drzwiczkach będzie rewizja pozwalająca domontować w przyszłości palnik pelletoy. Ten ATMOS DC18S z adaptacją na palnik posiada 5 klasę i ecodesign https://thermostahl.pl/kociol-zgazowujacy-drewno-wegiel-lub-pellet/ Edytowane 18 Czerwca 2021 przez Animus Cytuj
maronka Opublikowano 19 Czerwca 2021 #74 Opublikowano 19 Czerwca 2021 No i wszystko jasne ,czarno na białym że jest zgazowujący podpisany przez instytucję,i proszę sie już nie czepiać tego zgazowania ,my z piecuchem już dawno pisaliśmy że jest oszczędny przez zgazowanie opału Cytuj
szkuba Opublikowano 19 Czerwca 2021 #75 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Ja się nie czepiam ale urzędnicy mogą.. czyli papier jest, to dobrze ?. 22 godziny temu, Animus napisał: To weź Atmosa DC18S 14-20 kW z adaptacja na palnik peletowy, w drzwiczkach będzie rewizja pozwalająca domontować w przyszłości palnik pelletoy. Ten ATMOS DC18S z adaptacją na palnik posiada 5 klasę i ecodesign https://thermostahl.pl/kociol-zgazowujacy-drewno-wegiel-lub-pellet/ jaka jest różnica pracy ATMOSA a kotła DS? czy dobrze rozumiem że ATMOS musi iść pełnym ogniem a DS można w małym stopniu nieco zmodulować? No i kwestia paliwa rozumiem że DS-a można trochę domieszać zrębek (30-50%) a do ATMOSA też? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi