Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie rada, to żart który zrozumie średnio rozgarnięty forumowicz. Z drugiej strony producenci kotłów na ekogroszek takie wynalazki montowali to i ludzie tym machali. Wierzyli że zawracają ciepło z komina do kotla.

Opublikowano
7 godzin temu, alf napisał:

Ok, z takimi argumentami nie mam szans. Mogę Ci tylko doradzić zamontowanie szybra w czopuch, podobno nie ucieka tyle ciepła wkomin. 

To jak ty używasz sterownika tylko  start stop to pokaż wykres jaki masz na sterowniku zobaczymy czy u ciebie nie trzeba zamontować szybra  w kominie.

Opublikowano
6 godzin temu, alf napisał:

To nie rada, to żart który zrozumie średnio rozgarnięty forumowicz. Z drugiej strony producenci kotłów na ekogroszek takie wynalazki montowali to i ludzie tym machali. Wierzyli że zawracają ciepło z komina do kotla.

Za dużo zakładasz. Większość tutaj podchodzi poważnie do udzielanych rad. Wystarczyło dodać element, który sugeruje że to żart. Bez tego nie jesteśmy w stanie ocenić "poważności" wiadomości.

@Darekkovert25kwNormalnie w takich przypadkach montuje się RCK, by wyeliminować czynnik pogodowy, który zmniejsza/zwiększa ciąg kominowy i wyciąganie zbyt dużej ilości ciepła przez komin.

Opublikowano

Mam zamontowany i wszystko po ustawiane jak trzeba. Pokaż swój wykres

Opublikowano

Mnie osobiście bardziej niż prosty wykres interesuje czystość kotła, ile spala opału i by było mi ciepło. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Kreski robi z 50% palacz i z 50% instalacja,zwyklo przewymiarowany kociol.Linijka rowna jescze nie znaczy na 100% fajne ustawienie i falowanie nie musi znaczyc ustawienie zle.

Liepiej starac sia na wykresu o pomiar i kopiowanie spalin do mocy kotla i to jest troche masakra na wykresu kolegi @Alanos777,sredne spaliny 140,nie zostaje ci dužo ciepla w kotlu 😞

Edytowane przez bercus
Opublikowano
18 minut temu, MrWolf napisał:

Mnie osobiście bardziej niż prosty wykres interesuje czystość kotła, ile spala opału i by było mi ciepło. 

No tak ale czyściej będziesz miał w kotle ja będzie modulować a nie jak w interwale i 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ależ u mnie kocioł moduluje, tylko po dogrzaniu pomieszczeń wygasza się całkowicie (dopala co ma na palniku i potem nie podaje w ogóle paliwa). Wykres wygląda niemal jak dwustan, ale bez sadzy i syfu w kotle. Mnie to pasuje. W tej chwili pali poniżej 8 kg słabego ruska w słabo ocieplonym domu ze starymi plastikami, gdzie na poddaszu jest absolutny brak wszystkiego (gole ściany bez ogrzewania), nie ma grama ocieplenia w dachu i dodatkowo jest w ścianie aby tam wejść dziura 60x90 cm😄. CWU 300 litrów i trzy osoby. Spaliny na pełnej mocy nie chcą przekroczyć 90 stopni. Średnia moc kotła wynosi obecnie 20% z 10 KW. W takich warunkach nie idzie sensownie ustawić modulacji, by było efektywnie i czysto pod względem emisji. Nie bez powodu testy kotłów robi się na 30 oraz 100% mocy.

Po zrobieniu wszystkiego jak należy będzie jeszcze lepiej. Na wymienniku troszkę suchego drobnego pyłu. 

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

Na rynnie to sadza by mi szybciej rosła niż temperatura spadała na kotle . Na retorcie żadnej zmiany na gorsze nie widzę . 

Opublikowano (edytowane)

Bercus mamy 200m powierzchni do ogrzania. Piec silwer eco 5 plus 14kw trochę za mały jak na ten metraż do ogrzania. Dom nieocieplony cegła poduszka powietrzna 10cm i pustak, dach ociepliliśmy wełną 30cm. Okna wymienione na plastyki. 17 grzejników. Temperatura stała 21 stopni spalanie dobowe na tę chwilę to jakieś 25kg przy 7 stopniach na dworze. Ogrzewany bojler 140l. W tamtym sezonie spaliliśmy około 4,5 tony Peletu węglowego z JSW S.A. zamówiony analizator spalin, może na nim ugramy jeszcze jakieś 300 kg na sezon.

20211114_190509.jpg

20211114_190520.jpg

20211114_190534.jpg

Edytowane przez Alanos777
Opublikowano

U mnie funkcjonowało to fajnie.

Opublikowano

Alanos777.Na retorcie obrotowej taką jaką ja mam się nie sprawdzi.Przekonałem się i analizator odstawiony na półkę.Na zwykłej retorcie tak a na Sv-200 to już w ogóle spoko.Zobacz film kolegi Jockeya na YT on ma na retorcie.W moim przypadku zamiast analizatora mogę stosować opóżnianie powietrza i to jest na razie mój analizator spalin - na razie nie używam tej zakładki.Na stronie Timela jest filmik na YT o ustawieniu analizatora w wersji 2.46 a podczas omówienia filmiku jest wspomniane na temat opóznienia powietrza.

Opublikowano

130° przy 50% mocy tak,czy tak dužo.U mnia ledwo 90,nawet temperatura na kotle 70.Przy pelnej mocy mam 125-7.Dužo dmuchasz i gonisz swoje cieplutko w komin.

Opublikowano
4 godziny temu, Alanos777 napisał:

Bercus mamy 200m powierzchni do ogrzania. Piec silwer eco 5 plus 14kw trochę za mały jak na ten metraż do ogrzania. Dom nieocieplony cegła poduszka powietrzna 10cm i pustak, dach ociepliliśmy wełną 30cm. Okna wymienione na plastyki. 17 grzejników. Temperatura stała 21 stopni spalanie dobowe na tę chwilę to jakieś 25kg przy 7 stopniach na dworze. Ogrzewany bojler 140l. W tamtym sezonie spaliliśmy około 4,5 tony Peletu węglowego z JSW S.A. zamówiony analizator spalin, może na nim ugramy jeszcze jakieś 300 kg na sezon.

Masz bardzo podobny budynek do mojego. Zamiast dachu mam ocieplony strop między piętrem a poddaszem wełną 20cm. 14 grzejników temp. w domu 21-22°C, bojler 120l. Ściany zewnętrzne 38cm pełna cegła + 10cm biały styropian. Kocioł 19kW z palnikiem SV200. Poddasze jest nieogrzewane. Ocieplenie ścian zewnętrznych dało oszczędności rzędu 500kg. Przy 7 stopniach na dworze spalanie mam 12,5kg. Latem grzeję CWU. W ciągu całego ostatniego roku spaliłem 4t ekogroszku 26MJ. 

Opublikowano

Witam!

Ma ktoś kocioł 19kw palnik sv200 i pali karlikiem? jakie macie ustawienia powietrza pod ten palnik i ten kocioł? 

Opublikowano

Panowie mam problem z przesypywaniem grochu.
Wydajność podajnika policozna i ustawiona na 15 kg/h - parameter jest ok bo jak na sterowniku pokazuje, że w zasobniku pusto to faktycznie robi się pusto.

Korekta dawki paliwa w tej chwili to już -40% (moc węgla pokazuje ponad 31 ale na to nie patrzę) a ten dalej przesypuje .
Minimalny czas podawania 2 sek (mniej się nie da)
Maksymalny - zjechałem już na 2.7 sek.

co jeszcze zrobić?

Opublikowano
30 minut temu, Pomocyklimosz napisał:

co jeszcze zrobić?

26 minut temu, Oldek napisał:

Obniżyć moc kotła.

Posłuchaj kolegi. To dobra rada . Nie ważne jakiej mocy masz kocioł.

Opublikowano
Panowie mam problem z przesypywaniem grochu.
Wydajność podajnika policozna i ustawiona na 15 kg/h - parameter jest ok bo jak na sterowniku pokazuje, że w zasobniku pusto to faktycznie robi się pusto.

Korekta dawki paliwa w tej chwili to już -40% (moc węgla pokazuje ponad 31 ale na to nie patrzę) a ten dalej przesypuje .
Minimalny czas podawania 2 sek (mniej się nie da)
Maksymalny - zjechałem już na 2.7 sek.

co jeszcze zrobić?
Ja bym dobrał odpowiednie powietrze, skoro potencjał się zgadza.