Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.01.2022 o 20:42, marcincastus napisał:

wszyscy montażyści proponują mi na taki metraż 16 - 18kw.

Bo to jest ich tabelka 😜

Opublikowano

Dobiera się w rożny sposób nie ma jednej uniwersalnej tabelki i jak to eliks wcześniej napisał jest dużo elementów które nalezy przyjąc do doboru ( dużo zmiennych) a w kotłach o odpowiednim zakresie modulacji można spokojnie dobrac odrobinę wiekszy bo i tak sie dostosuje. A kocioł o mniejszej mocy w wielu sytuacjach staje się problematyczny - wielu producentów nie zaleca " doboru na styk" ze względu na pracę pod dużym obciązeniem i duzo szybsze zuzycie elementów kotla  - paleniska, zawirowywacze i inne tym podobne elementy.  

• Przydało się 2
Opublikowano (edytowane)

Oceniając Twoje spalanie nie kupił bym słabszego kotła niż 13kW. Chyba że to był słaby węgiel spalany w górniaku i paliłeś od dołu.

Jak się zastanawiasz między tymi dwoma to polecam 15-tkę

Zapas mocy jakiś musi być minimum te 10-15%

Bo trafi Ci się jakiś gorszy pellet, lub w mrozy nieplanowany przestój i później będziesz gonił temperaturę w domu.

Przy kotle z modulacją nie będziesz mieć żadnego problemu. W okresach przejściowych kocioł może pracować od termostatu, jak będzie chłodniej będzie modulować i już.

Edytowane przez kult5
Opublikowano

" wiem ze Bartek woli żeby urządzenia były mniejszej mocy. "

trochę mnie irytują :) takie sprawy w których ktoś coś "woli" zamiast polegać na fizyce.

No i skoro już wiemy , że Bartek może się czasami mylić to po co mu zawracać głowę :)

Druga sprawa to wszyscy wiemy jak to jest z tymi sprzedawcami ( nie wszystkimi i nie zawsze )

jak mają więcej 15stek akurat na stanie to dostaniesz 15stkę, przecież nikt przez to nie umrze.

A to, że ty będziesz potem więcej przepalał to już nie jest dla nich takie istotne.

Bardziej mnie jednak interesują argumenty kolegi Puławiaka o większym zużyciu kotła :

"A kocioł o mniejszej mocy w wielu sytuacjach staje się problematyczny - wielu producentów nie zaleca " doboru na styk" ze względu na pracę pod dużym obciązeniem i duzo szybsze zuzycie elementów kotla  - paleniska, zawirowywacze i inne tym podobne elementy. "

Pytanie zasadnicze, czy u mnie 10kw to jest na styk skoro według ciepłowłaściwe.pl , większość zimy będę potrzebował

4-5kw, a ponoć jeszcze w Windhagerze jest tak , że mocy potrzebnej na grzanie cwu nie dodaje się do mocy z c.o. bo Windhager gdy trzeba dogrzać cwu, przełącza się na grzanie cwu i w tym czasie nie grzeje c.o. 

Taki mały bajer, którego nie ma u konkurencji, jak to powiedział sprzedawca.

Opublikowano

😁😁😁 Jaki bajer, to już chyba mają wszystkie sterowniki "Priorytet bojlera" 😁😁😁

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

He he he he he he he he No faktycznie sprzedawca ma bajer - nie wiem jak u innych sprzedawców ale u mnie takiego bajeru to nie ma. Z tego co sie orientuję to ZDECYDOWANA wiekszość kotłow ma priorytet cwu i to już od dawna - nie jest to jakieś przełomowe odkrycie. 

Opublikowano

W każdym kotle w sterowniku masz możliwośc wyboru czy CWU grzejesz razem z CO , przy CWU mm mieć priorytet.

Jeśłi ustawisz priorytet CWU to w trakcie grzania CWU wyłaczy pompę CO.

Żaden bajer.

Opublikowano

:) a to gadzina ten mój handlowiec :)

No ale widzicie teraz sami, jak tu być mądrym. 

Mówicie, że zdecydowana większość kotłów to ma, a nawet na ciepłowłaściwe.pl doliczają kilowaty na grzanie cwu .

U każdego sprzedawcy co byłem dotychczas, było pytanie, czy będę grzał też cwu, bo jak tak to trzeba mocniejszy kocioł brać.

O co tu chodzi ?

Opublikowano
5 minut temu, Puławiak napisał:

He he he he he he he he No faktycznie sprzedawca ma bajer - nie wiem jak u innych sprzedawców ale u mnie takiego bajeru to nie ma. Z tego co sie orientuję to ZDECYDOWANA wiekszość kotłow ma priorytet cwu i to już od dawna - nie jest to jakieś przełomowe odkrycie. 

Mam nadzieję że te "bajer" to  była tylko  świadoma próba "zareklamowania" produktu przez tego sprzedawcę, GORZEJ jeśłi wynikała z jego niewiedzy i nie znajomości rynku - to juz wtedy dramat .Ja wtedy podziekowałbym temu panu za doradzctwo.

Opublikowano
14 minut temu, marcincastus napisał:

Pytanie zasadnicze, czy u mnie 10kw to jest na styk skoro według ciepłowłaściwe.pl , większość zimy będę potrzebował

Podeślij link z wynikami z ciepła właściwego

Poza grubością izolacji znaczenie ma również dokładność wykonania, zawilgocenie ścian fundamentów itd.

Jak pod izolacją będziesz miał przewiewy, konwekcję to izolacja przestaje spełniać swoje zadanie.

Ja mam wynik z ciepła właściwego 9-9,5 kW a 5 ton węgla bym nie dał rady spalić. Tyle że ja palę węglem mocnym 29-30mJ

Opublikowano

Pomyśl jak to jest - grzejesz wodę w priorytecie - całą dostępną mocą , więc czas grzania jest w miarę krótki np 1h, ale jak będziesz grzał tą samą ilość wody równolegle z grzaniem domu to czas grzania się wydłuży kilkakrotnie co np przy kąpieli dla kilku osób , jedna za drugą może być kłopotliwe.

Reklama dźwignią handlu zawsze była i będzie. 

Opublikowano
4 minuty temu, kult5 napisał:

Podeślij link z wynikami z ciepła właściwego

Poza grubością izolacji znaczenie ma również dokładność wykonania, zawilgocenie ścian fundamentów itd.

Jak pod izolacją będziesz miał przewiewy, konwekcję to izolacja przestaje spełniać swoje zadanie.

Ja mam wynik z ciepła właściwego 9-9,5 kW a 5 ton węgla bym nie dał rady spalić. Tyle że ja palę węglem mocnym 29-30mJ

https://cieplo.app/wynik/nrw2

Opublikowano
2 minuty temu, marcincastus napisał:

🙂 a to gadzina ten mój handlowiec 🙂

No ale widzicie teraz sami, jak tu być mądrym. 

Mówicie, że zdecydowana większość kotłów to ma, a nawet na ciepłowłaściwe.pl doliczają kilowaty na grzanie cwu .

U każdego sprzedawcy co byłem dotychczas, było pytanie, czy będę grzał też cwu, bo jak tak to trzeba mocniejszy kocioł brać.

O co tu chodzi ?

Jeśli dopasujesz moc kotła tylko do potrzeb CO , to wtedy jeśłi bedziesz chciał aby woda  CWU w miarę szybko się nagrzewała to wtedy ustawiasz priorytet grzania zbiornika CWU.

Przy "normalnych" temperaturach zimowych nie powinno być problemu z wychładzaniem pomieszczeń podczas grzania CWU.

Natomiast   przy dużym zapotrzebowaniu na moc ( silne , długo utrzymujące się mrozy i dodatkowo np. słaba izolacja budynku) może okazać się że zanim kocioł dogrzeje CWU to wychłodzi Ci się dom.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Pomyśl jak to jest - grzejesz wodę w priorytecie - całą dostępną mocą , więc czas grzania jest w miarę krótki np 1h, ale jak będziesz grzał tą samą ilość wody równolegle z grzaniem domu to czas grzania się wydłuży kilkakrotnie co np przy kąpieli dla kilku osób , jedna za drugą może być kłopotliwe.

Reklama dźwignią handlu zawsze była i będzie. 

no ale z tego co zdążyłem się tu już od Was nauczyć, to wodę w bojlerze się dogrzewa a nie grzeje za każdym razem od zera. Więc takie dogrzanie wody cwu na priorytecie, chyba nie zajmuje 1 godziny ( 200 litrów )

A skoro jest kocioł z priorytetem grzania cwu to po co grzać cwu równolegle i czekać dużo dłużej ?

W każdym razie dzięki za wiedzę :)

Jeszcze trochę i będę robił szkolenia dla "handlowców" :)

Opublikowano

Może ten kocioł ma w sobie zawór przełączający na CWU jak w gazowce? Nie sądzę żeby ten handlowiec świadomie popełni takie faux pas. 

Opublikowano
4 minuty temu, arthek napisał:

silne , długo utrzymujące się mrozy

Rozumiem.

No ale to już zależy od podejścia do życia :

Jedni wolą 345 dni w roku wywalać kasę przez komin po to żeby te 20 dni w największe mrozy chodzić w majtkach po domu a inni wolą się cieplej ubrać przez te 20 dni w roku a za zaoszczędzone pieniądze zabrać rodzinę na fajną wycieczkę :)

Opublikowano
11 godzin temu, marcincastus napisał:

no rozumiem i szanuję.

Wiesz, bardziej mi chodziło o zwrócenie uwagi że na pewno nie będzie to tona na cały okres letni.

Opublikowano

Nie oczekuj oszczędności po wyborze mniejszego kociołka, to nie pompa ciepła. 

Zapotrzebowanie masz tak gdzieś w połowie

Jak zaizolujesz podłogę albo dach to wtedy może zauważysz oszczędności i jechać na wakacje.

• Zgadzam się 3
Opublikowano
5 minut temu, marcincastus napisał:

no ale z tego co zdążyłem się tu już od Was nauczyć, to wodę w bojlerze się dogrzewa a nie grzeje za każdym razem od zera. Więc takie dogrzanie wody cwu na priorytecie, chyba nie zajmuje 1 godziny ( 200 litrów )

Wszystko zależy od tego jak masz ustawioną histerezę na CWU. Przy dużym zbiorniku można poszaleć, ale automatycznie należy się wtedy liczyć z dłuższym czasem nagrzewania. U mnie kocioł 12 KW z palnikiem ustawionym na 10 KW z jednoczesnym grzaniem domu z profilu potrzebuje około 2 godzin by zagrzać 300 litrów wody z temperatury 25 stopni do 55 stopni. Zadana na kotle 60 stopni. 

W poprzedniej iteracji ciepłowłaściwie przy podaniu 3-4 osób w gospodarstwie domowym sugerowało doliczanie 3-4 KW na CWU. W nowej wersji jest to zdecydowanie zmniejszone wraz z podaniem wytłumaczenia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
5 minut temu, mkwapisz napisał:

Wiesz, bardziej mi chodziło o zwrócenie uwagi że na pewno nie będzie to tona na cały okres letni.

no ale u mnie to jest właśnie co najmniej tona:

"Mi natomiast w starym piecu zasypowym, latem na cwu schodzi ok 10 kg dziennie."

ok 300 kg na miesiąc. - stary piec zasypowy, bez podajnika, na zwykły wegiel.

Opublikowano

10kg węgla przy ilu odpaleniach? Plus kartony i drewno.