Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przewymiarowany czy niedoszacowany - co lepiej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego marcincastus nie porównuj grzania CWU w zwykłym kopciuchu do grzania CWU pelletem. Czas grzania również jest zależny od tego kiedy się załączy CWU jaka jest w tym czasie temperatura kotła. Jest tak jak koledzy wyżej pisali, że można ustawić priorytety grzania. 

• Odpowiedzi 329
  • Wyświetleń 55.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Jak chcesz oszczędzić to zejdź z temperaturą w domu ale na stałe. Każde większe obniżenie temperatury w domu to po powrocie do wiekszej temperatury konieczność ogrzania całego domu a czyli setki ton a

• Woda w kotle czy woda w wymienniku kotła to jedno - woda w kotle poza wymiennikiem to juz raczej problem. 

• Troszeczkę inaczej podejdę do tematu niż koledzy powyżej a mianowicie zapytaj sam siebie jak chcesz mieć ogrzewany dom czy preferujesz w miarę stałą temperaturę w budynku przy grzejnikach ciepłych cał

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Godzinę temu, marcincastus napisał:

dwa razy dziennie  po ok 5 kg, dwa razy grzanie bojlera 200 L/ 6 osób, rano i wieczorem

Nie wiem jaka jest wartość opałowa Twojego węgla ale sprawność Twojego kotła to tragedia. Około 35% podczas grzaniu CWU

Opublikowano

Piszecie że lepiej zamontować kociol pelletowy większy bo będzie sobie modulował. Oczywiście ale dotyczy to kotłów u których ta modulacja działa jak należy, a niestety nie dotyczy to większości polskich kotłów.
I w polskich kotłach, niestety czym lecimy niżej niż nominalna moc to mamy bardziej nieczyste/niepełne spalanie, a co za tym idzie straty paliwa.
Oczywiście sytuacja nie dotyczy instalacji z buforem.

Coś za coś. Prosta budowa i mniej skomplikowana to kotły mniej ekonomiczne jeśli chodzi o paliwo. Przy skomplikowanej budowie i elektronice niestety jest dużo większe prawdopodobieństwo na awarie , bo ma co się popsuć i elektronicznie i mechanicznie.
I dochodzi cena zakupu która jest dużo większa.

U mnie teraz siedzi 18kW DS. Spokojnie daje rade od 2015.
Montuje polski prosty pelletowiec 15kW.

Opublikowano

W ciepłe okresy ustawia się pracę wg termostatu w najzimniejszym pomieszczeniu, dodatkowo można zjechać z mocą maksymalną palnika aby wydłużyć czas palenia i zmniejszyć ilość rozpaleń.

Na 50% mocy to nawet najgorszy palnik będzie działał prawidłowo.

Gdy jest zimniej dajemy kocioł w prace ciągłą.

Ważne żeby nie przewymiarować kotła 2x a np. maksymalnie 40% Nie można popadać w skrajności. 

Ważne żeby samemu wiedzieć jak ma pracować instalacja i przeczytać dokładnie instrukcje kotła na co on pozwala.

Np. zmniejszając moc palnika o 50% wydłużamy czas palenia 3x krotnie. Czasami ludzie wrzucają wykresy że palnik wchodzi na 100% pracuje 20 minut i się wygasza. Czasami w tym czasie nawet termostat grzejnika w jakimś pomieszczeniu nie otworzy i później ciężko mówić o komforcie bo następne odpalenie kotła będzie za godzinę.

Moja rada jest taka żeby nie popadać w skrajności i czytać instrukcje 🙂

Opublikowano

Ta różnica cen polskich i zagranicznych kotłów już jest niewielka a od lutego zrówna się jeszcze bardziej.

Opublikowano
3 godziny temu, marcincastus napisał:

" wiem ze Bartek woli żeby urządzenia były mniejszej mocy. "

trochę mnie irytują 🙂takie sprawy w których ktoś coś "woli" zamiast polegać na fizyce.

No i skoro już wiemy , że Bartek może się czasami mylić to po co mu zawracać głowę 🙂

Druga sprawa to wszyscy wiemy jak to jest z tymi sprzedawcami ( nie wszystkimi i nie zawsze )

jak mają więcej 15stek akurat na stanie to dostaniesz 15stkę, przecież nikt przez to nie umrze.

A to, że ty będziesz potem więcej przepalał to już nie jest dla nich takie istotne.

Bardziej mnie jednak interesują argumenty kolegi Puławiaka o większym zużyciu kotła :

"A kocioł o mniejszej mocy w wielu sytuacjach staje się problematyczny - wielu producentów nie zaleca " doboru na styk" ze względu na pracę pod dużym obciązeniem i duzo szybsze zuzycie elementów kotla  - paleniska, zawirowywacze i inne tym podobne elementy. "

Pytanie zasadnicze, czy u mnie 10kw to jest na styk skoro według ciepłowłaściwe.pl , większość zimy będę potrzebował

4-5kw, a ponoć jeszcze w Windhagerze jest tak , że mocy potrzebnej na grzanie cwu nie dodaje się do mocy z c.o. bo Windhager gdy trzeba dogrzać cwu, przełącza się na grzanie cwu i w tym czasie nie grzeje c.o. 

Taki mały bajer, którego nie ma u konkurencji, jak to powiedział sprzedawca.

Spójrz sobie jeszcze na kocioł pelletowy  Bado S-400  14 kW ( jest to konstrukcja  firmy Protech - wcześniejsza nazwa Protech PIK )  .Tez ciekawy kocioł z palnikiem pelletix z ruchomym rusztem.

Sam użytkuję kocioł PROTECH  ale model Karo ( tłokowiec z palnikiem pelletowym) .

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, rychu29 napisał:

Kolego marcincastus nie porównuj grzania CWU w zwykłym kopciuchu do grzania CWU pelletem. Czas grzania również jest zależny od tego kiedy się załączy CWU jaka jest w tym czasie temperatura kotła. Jest tak jak koledzy wyżej pisali, że można ustawić priorytety grzania. 

Całkowicie się z Tobą zgadzam :)

Ja nie porównuję tych dwóch różnych systemów bo je dzielą lata świetlne to nie ma co porównywać.

Po prostu odpowiedziałem na pytanie , ile spalam obecnie na grzanie cwu latem, i wiem, że jest tragedia ale niestety tak to u mnie wygląda w starym zasypowym piecu. Piszę jak jest, bez upiększania :)

Opublikowano

Co do CWU w sezonie letnim, to jeżeli masz możliwość montażu solarów lub malutkiej instalacji PV offgrid (4 -6 paneli -> 1.5kWp) ze sterownikiem MPPT i grzałką w zasobniku, to możesz całkowicie na okres letni wyłączyć kocioł.

Od dwóch lat grzeję w sezonie letnim wodę z instalacji PV, ale dużej. Jak tylko temperatury na dworze są takie że kocioł może iść w odstawkę, to przełączam się na grzanie elektryczne. Sterownik instalacji do zasobnika wysyła tylko nadmiar mocy, tak żeby nie pobierać jej z sieci energetycznej.

Opublikowano
Ta różnica cen polskich i zagranicznych kotłów już jest niewielka a od lutego zrówna się jeszcze bardziej.
W moim przypadku gdzie zamawiałem w grudniu i mam gwarancje ceny (13900). Fakt że to mój dobry Kolega jest dealerem Tekli, więc cene zrobił mi dość dobrą. Z gminy dostane 5tyś. z programu Czyste Powietrze 9tyś.(kocioł/montaż) więc kocioł mam darmo. Pozostaje wkład kominowy i podłączenie kotła,tutaj licze w sumie z 15tys.
Mam już kocioł od znajomego aby go zezłomować i mieć papier dla gminy i WFOŚiGW, a swojego super przemyślanego dolniaka od Przemka P2ar postawie w garażu, zaleje wodą i jak przyjdzie "wojna" czy inny "kataklizm" to może podłączę.
Co ciekawe ten mój dolniak ma moc przy spalaniu dolnym 18kW(wym.1,68m2), a przy spalaniu górno-dolnym 22kW(wym.2,4m2).
Nigdy tej drugiej opcji nie uruchomiłem przy paleniu (tylko przy rozpalaniu pierwsze 10-15minut). Nawet jak były mrozy po -30stopni kilka lat temu.

Opublikowano

Nie no spoko cena. Zobacz tutaj cenę przed podwyżką:

https://allegro.pl/oferta/kociol-kostrzewa-eei-pellets-15kw-ecodesign-9583208747

2,5k różnicy między Windhagerem a od lutego podwyżka 15%.

Opublikowano

Gdy zamawiałem kocioł to instalator mi ciągle mówił że to 15kW to za mało, a ja mu na to że mam 18kW i daje rade i palę 12h na dobe.
A wiadomo u mnie w dolniaku sprawność też nie jest na najwyższym poziomie, powiedzmy (60%) i strata kominowa także dość duża bo pielęgnuje mój ceglany wydech (spaliny 180-260stopni, oczywiście turbulatory sam docinałem, bez nich 40stopni więcej, aż tak komina nie wielbie ;) ).

Przy pelleciaku ta sprawność będzie okolo 80% i strata kominowa bardzo mała. Więc tutaj też energia z paliwa będzie się amortyzowała.
Węgiel do dolniaka też starałem się kupować niskospiekający czyli słaby, żeby dolniaka nie przeklinać, a o dobry węgiel do DS-a ciężko.
Ale za to na drewnie pięknie idzie bo mu jeszcze palnik zawężałem i dużo powietrza wtórnego, więc huczał aż miło.

Moja zamówiona Tekla Draco D Bio 15kW teraz wg nowego cennika to 17tyś. Więc rzeczywiście różnice cenowe się coraz bardziej zacierają.

Ten model Tekli ma wymiennik 2,5m2 więc spaliny powinny mieć dość niską temperaturę.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie jestem po rozmowie telefonicznej z handlowcem z Windhagera ( nie tym spryciarzem co mi oferę robił tylko z centrali )

Więc to osobne grzanie cwu polega na przełączaniu pomp, jak ma grzać cwu to wyłącza obieg c.o. i włącza cwu. 

Ciekawa sprawa jest z gwarancją, otóż żeby mieć 5 lat na wszystko trzeba albo wykupić za ok 1200 taką opcję u serwisanta ( nie dopytałem ale podejrzewam że jest to jakaś forma ubezpieczenia jak w AGD )

albo, co powiedział że wychodzi czasem taniej, kupić hydraulikę od Windhagera razem z regulatorem ciągu.

Poproszę o taką ofertę i dam Wam znać.

Pytałem również który kocioł brać na te moje 160 m2 ocieplonych styro 12 cm, w starym domu.

Bez dwóch zdań 10kw, żadna 15stka !  - nie dosłyszałem, gość się przedstawił, ale zastanawiam się czy to nie był czasem ten Bartek :)

Opublikowano

Jak Ci będzie nie dogrzewał to żużel w stropie wymienisz na lepsza izolację i będzie gitara.

Opublikowano
11 minut temu, marcincastus napisał:

Właśnie jestem po rozmowie telefonicznej z handlowcem z Windhagera ( nie tym spryciarzem co mi oferę robił tylko z centrali )

Więc to osobne grzanie cwu polega na przełączaniu pomp, jak ma grzać cwu to wyłącza obieg c.o. i włącza cwu. 

Ciekawa sprawa jest z gwarancją, otóż żeby mieć 5 lat na wszystko trzeba albo wykupić za ok 1200 taką opcję u serwisanta ( nie dopytałem ale podejrzewam że jest to jakaś forma ubezpieczenia jak w AGD )

albo, co powiedział że wychodzi czasem taniej, kupić hydraulikę od Windhagera razem z regulatorem ciągu.

Poproszę o taką ofertę i dam Wam znać.

Pytałem również który kocioł brać na te moje 160 m2 ocieplonych styro 12 cm, w starym domu.

Bez dwóch zdań 10kw, żadna 15stka !  - nie dosłyszałem, gość się przedstawił, ale zastanawiam się czy to nie był czasem ten Bartek 🙂

Raczej to był Justyn

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, kult5 napisał:

Jak Ci będzie nie dogrzewał to żużel w stropie wymienisz na lepsza izolację i będzie gitara.

takie są plany :), mam płaski dach i będzie styropapa dawana, ale za rok dopiero.

Opublikowano
6 minut temu, kult5 napisał:

Gdyby 10 kW miało by być za mało, to oznacza pracę kotła 24 godz. na dobę i zużycie pelletu na poziomie 52 kg

Opublikowano

No właśnie nieraz się czyta lament, że kocioł za mały i nie dogrzewa, a za chwilę delikwent pisze że spala mu AŻ 40kg na dobe, a kocioł ma 20kW.
A ze zużycia paliwa widać że leci na mniej niż 50% mocy.
Ludzie kompletnie nie mają pojęcia o tych zależnościach.

Opublikowano

@liban a mając 10 kW spaliłby 25 procent mniej. Druga sprawa to kilowaty kilowatom nierówne. Już z racji samej budowy kotła i zastosowanego sterowania. Mam na myśli jakieś nieekonomiczne archaizmy. Wystarczy dodać do tego brak zaawansowanej wiedzy i umiejętności użytkownika. No i jest katastrofa. Super ocieplona chawira 120 m a  kocioł wciąga trzydzieści albo czterdzieści kg na dobę. Wisinką na torcie będzie tu Januszowa instalacja.

Edytowane przez Outsider

Opublikowano

Np.kocioł typowo przerobiony z węglowego gdzie w węglowych była dużo mniejsza powierzchnia wymiennika i większość energii ucieka w komin.
Przy pelleciakach zauważyłem że ta pow.wymiennika jest minimum o 50%większa jak w węglowych zasypowych.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, mkwapisz napisał:

Co do CWU w sezonie letnim, to jeżeli masz możliwość montażu solarów lub malutkiej instalacji PV offgrid (4 -6 paneli -> 1.5kWp) ze sterownikiem MPPT i grzałką w zasobniku, to możesz całkowicie na okres letni wyłączyć kocioł.

Od dwóch lat grzeję w sezonie letnim wodę z instalacji PV, ale dużej. Jak tylko temperatury na dworze są takie że kocioł może iść w odstawkę, to przełączam się na grzanie elektryczne. Sterownik instalacji do zasobnika wysyła tylko nadmiar mocy, tak żeby nie pobierać jej z sieci energetycznej.

Niedawno nad solarami myślałem, takimi na ciepłą wodę w lato.

https://allegro.pl/oferta/kolektor-sloneczny-cisnieniowy-hp-240-nierdzewny-10113404364

i wszystko ładnie ale ....

Kosztuje to przynajmniej 6k czyli 6 ton pelletu kupionych latem, czyli 6 lat grzania cwu w kotle. Cwu z kotła jest gorąca woda o każdej porze dnia. Z solarów, gorąca woda jest w zależności od natężenia słońca , od przedpołudnia do wieczora. Jak się wszyscy okąpią i wypuszczą te 240 litrów ( a wierz mi, u mnie to nie problem jak się dwóch nastolatków ładuje do łazienki ) to późnym wieczorem i rano , ciepłej wody nie ma. Wiem bo sąsiad ma taki sprzęt i dogrzewa prądem.

Poza tym, kocioł ponoć nie powinien stać bezczynnie latem bo to mu szkodzi długofalowo. Kolejna sprawa to te próżniowe rurki w solarach , mają prawo się rozszczelnić i trzeba wymienić, glikol na zimę spuścić.

Nie mówię, że to jest bez sensu, bo to fajny pomysł i w niektórych przypadkach lepszy niż inne ale jak ktoś ma dobrego peleciaka to uzysk na solarach nie jest już taki różowy a i peleciaka szkoda długofalowo jakby miał korodować z przestojów.

PV to już inny temat, inne pieniądze i znowu plusy i minusy.

Opublikowano
5 godzin temu, marcincastus napisał:

No przecież pisałem wcześniej wszystkie warunki gwarancji. 

Opublikowano
  • Autor

"No przecież pisałem wcześniej wszystkie warunki gwarancji. "

no o.k. Eliks :)

bardziej chodziło mi tu o to, że w tej samej cenie lepiej kupić hydraulikę i ten regulator ciągu od Windhagera niż płacić za jakieś nonejmy a dodatkowo 1200 za 5 letnią gwarancję.

Opublikowano

Oj to zależy ile Windhager sobie życzy za takie grupy pompowe. Przecież oni tego nie robią tylko brandują swoim logiem.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.01.2022 o 09:56, Puławiak napisał:

He he he he he he he he No faktycznie sprzedawca ma bajer - nie wiem jak u innych sprzedawców ale u mnie takiego bajeru to nie ma. Z tego co sie orientuję to ZDECYDOWANA wiekszość kotłow ma priorytet cwu i to już od dawna - nie jest to jakieś przełomowe odkrycie. 

Bajer to mało powiedziane, właśnie dostałem nowe oferty i szczerze zaczynają mnie ci goście irytować.

Poprzednia oferta zdrożała o 2k bo sprzedawca się pomylił i aktualna cena Windhagera to 24k a od lutego o 1k więcej. Do tego termostat pokojowy za 700 i wkład kominowy z regulatorem ciągu ( Poujoulat ) za 4,5k plus montaż 13k. Razem 42k - 9k dotacji = 33k brutto

A oferta z hydrauliką Windhagera to 45k - 9k dotacji = 36k ( razem z wkładem kominowym, regulatorem ciągu i termostatem pokojowym )

Ciekaw jestem, Kolego Puławiak, jak to wygląda w przypadku Laguny ?

Też są potrzebne do sprawnego działania  regulator ciągu i termostat pokojowy?