Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przewymiarowany czy niedoszacowany - co lepiej ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 329
  • Wyświetleń 55.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Jak chcesz oszczędzić to zejdź z temperaturą w domu ale na stałe. Każde większe obniżenie temperatury w domu to po powrocie do wiekszej temperatury konieczność ogrzania całego domu a czyli setki ton a

• Woda w kotle czy woda w wymienniku kotła to jedno - woda w kotle poza wymiennikiem to juz raczej problem. 

• Troszeczkę inaczej podejdę do tematu niż koledzy powyżej a mianowicie zapytaj sam siebie jak chcesz mieć ogrzewany dom czy preferujesz w miarę stałą temperaturę w budynku przy grzejnikach ciepłych cał

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Laguna 21050

części 4650

zamknięcie układu 850

przyłącze kominowe 400

robocizna 4000

wszystko na 8%

wkład kominowy i zetka po mojej stronie.

Opublikowano

Co to za pozycja zamknięcie układu? Jeszcze powinno być dodatkowo wkręcenie odpowietrznika. Wkręcenie zaworu lutowanie miedzi bądź zaciskanie i do tego podwijanie gwintów itd. Sztuczne robienie kosztów. 

Zapytaj co dokładnie obejmuje pozycja zamknięcie układu? 

Opublikowano
  • Autor

ok, w piątek będę z nimi gadał to zapytam.

Ciekaw jestem czy Laguna może pracować w układzie otwartym. Nie chodzi mi o zaoszczędzenie na przeróbce tylko o skutki zamknięcia starego układu otwartego. Czy taki stary układ pod ciśnieniem będzie bezpieczny ?

Opublikowano

Nie będzie, musi pracować w zamkniętym przy spadku ciśnienia kocioł wyłącza sie automatycznie i wyskakuje komunikat. Ja też zamykałem układ otwarty i nic się nie dzieje.

Możesz jeszcze połączyć układ zamknięty kotła z otwartym przez wymiennik płytowy, ale po co taką hybrydę.

Opublikowano
8 godzin temu, marcincastus napisał:

ok, w piątek będę z nimi gadał to zapytam.

Ciekaw jestem czy Laguna może pracować w układzie otwartym. Nie chodzi mi o zaoszczędzenie na przeróbce tylko o skutki zamknięcia starego układu otwartego. Czy taki stary układ pod ciśnieniem będzie bezpieczny ?

Pomysł jak taki stary układ nie wytrzyma ciśnienia 1 bar. To lepiej zacznij od wymiany takiego układu - bo w układzie otwartym również jest ciśnienie pewnie trochę mniejsze ale takue na poziomie 0,5 to napewno jest. 

Opublikowano

@marcincastus Weź instrukcję obsługi od tego kotła, tam na 100% jest narysowany sposób podłączenia. Możesz podać co to za model jest, to ciekawości sobie zerknę.

Opublikowano
  • Autor

Edilkamin Laguna

image.png.e958fa09ef9df47b9f51aa5a7e35a517.png

ten zawór trójdrogowy przełączający ma być tak jak na tym schemacie czyli na zasilaniu ?

Pytam bo widziałem dwie instalacja w których ten zawór był na powrocie.

Opublikowano

Różnica jest taka że na powrocie będzie pracować w niższej tęperatuże zaś na zasilaniu zawór bedzie pracować w wyższej . 

Opublikowano
  • Autor

czyli  jak jest na powrocie to teoretycznie jest zwiększona jego żywotność, o to chodzi ?

Jeśli tak to się zastanawiam dlaczego Włosi o tym nie pomyśleli bo ten schemat wyżej jest z manuala do Laguny.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.01.2022 o 16:43, Puławiak napisał:

nie jeśli ma być dodatkowo pompa z mieszaczem to ja daję sprzegło żeby mi się pompa kotłowa z pompą c.o. wzajemnie nie zakłócały 

U mnie będzie jednak bez mieszacza. Tylko zawór na ciepły powrót i zawór przełączający 3D.

Ten zawór przełączający 3D to lepiej dać na zasilaniu czy na powrocie ?

Opublikowano

Masz instalatora niech on zadecyduje gdzie mu lepie pasuje i Żak ma być to wykonane. Nie ucz ojca dzieci robić bo się zirytuje i sam będziesz sobie robił - no chyba że nie masz do niego zaufania i uważasz że nie wie co robi to wtedy lepie zmienić go na takiego który będzie wiedział jak ma zrobić i dlaczego tak a nie inaczej. 

Opublikowano
  • Autor

czyli z hydraulicznego punktu widzenia, nie ma znaczenia czy 3D przełączający jest na zasilaniu czy na powrocie ?

Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że jest to obojętne. Zgadza się ?

Sory, że tak dopytuję ale nie mogę polegać na zaufaniu do tej ekipy bo ich zwyczajnie nie znam. To nie znaczy , że są do bani, muszę się tylko upewnić , że będą to robić dobrze a do tego potrzebna jest mi jakaś tam wiedza :)

Pytam Ciebie bo zjadłeś zęby na Lagunach.

W każdym razie dzięki za dotychczasowe wsparcie. Bardzo mi kolego Puławiak pomogłeś i w sumie to dzięki Tobie i kilku innym kolegom z tego forum,  instaluję Lagunę :)

Opublikowano

Nie wiem jaki mają plan na instalację i nie będę im mieszał w kaszy jeśli montują kotły to wiedzą jak mają to zrobić. I tobie też radzę nie ucz ich jak mają swoją robotę robić bo to bardzo irytujące jest. Zapytać dlaczego tak a nie inaczej to robią to spoko ale nie udzielać instruktażu. 

A przecież to oni robią możesz ich zapytać przecież jak to będą montować na zasilaniu czy na powrocie i dlaczego akurat w tym miejscu. Pewnie chętnie Ci udziela odpowiedzi. 

Opublikowano
  • Autor

ok, nie mam zamiaru nikogo irytować. Chcę tylko się upewnić, że te 35 tysięcy jest wydane jak najlepiej.  Są różni instalatorzy więc lepiej trzymać rękę na pulsie.  Wiedza nie boli :) więc pytam fachowców takich jak Ty.

Skoro twierdzisz, że to od nich zależy czyli z naukowego punktu widzenia jest to obojętne.

Dzięki :)

Opublikowano

Kiedyś miałem taki przypadek - pojechałem kocioł do klienta montować i ten zaczyna mnie ustawiać że mam coś tam zrobić tak i tak a mocno mi to nie pasowało i bardzo komplikowało instalacje. Więc rozmawiam z gościem i pytam dlaczego tak ma być a nie inaczej - bo on to konsultował z fachowcem i ten mu powiedział że tak ma być i tak ma być pytam gościa o tego fachowca bo może niech podjedzie albo zadzwoni to z nim porozmawiam i przekonam go ze na tym rozwiązaniu również będzie dobrze i będzie działało prawidłowo. A ten do mnie mówi że to Puławiak z muratora. 

Opublikowano
  • Autor

:) no miał szczęście, że trafił na Ciebie. Gorzej jakby trafił na jakiegoś partacza to wtedy " Puławiak z muratora" mógłby mu uratować instalację.

Opublikowano

Nie dziw się że się ludzie pytają skoro 90% problemów tutaj to źle zrobiona instalacja.

Opublikowano

Nie dziwię się. Ale to nic przyjemnego dla instalatora jak zanim zaczniesz robotę to inwestor zaczyna Cię szkolić. Jeśli już na tym etapie wątpi w ich fachowość znaczy nie ma do nich zaufania................ 

A z treści wynika że nawet ich nie zapytał jak mają zamiar to zrobić. 

Opublikowano

A to się zgadza. U mnie jak montowali peleciaka to już na wstępie powiedziałem co chcę. W trakcie montażu miałem kilka pytań. Wykonawca zauważył,że coś tam wiem to sam rozpoczął dłuższy dialog. Robota na umowę z listą prac i elementów. Potem protokoły montażu i uruchomienia, Taką robotę to ja rozumiem.

Opublikowano

Powiedzieć czego oczekujesz to jedno - to ważne bo pozwoli ustalić zakres prac. Ale tu już wchodzą sprawy typowo montażowe. 

Opublikowano
  • Autor
56 minut temu, Puławiak napisał:

Nie dziwię się. Ale to nic przyjemnego dla instalatora jak zanim zaczniesz robotę to inwestor zaczyna Cię szkolić. Jeśli już na tym etapie wątpi w ich fachowość znaczy nie ma do nich zaufania................ 

A z treści wynika że nawet ich nie zapytał jak mają zamiar to zrobić. 

no małe sprostowanie 😞

Z treści wynika to :

Czyli, że spytałem i schemat dostałem.....

A moje pytania odnośnie umiejscowienia zaworu przełączającego 3D wzięły się z tego, że widziałem instalację Laguny w której to ten zawór był na powrocie a nie jak na tym schemacie z manuala - na zasilaniu.

Tak jak Eliks pisał, 90% problemów i pytań na tym forum bierze się ze złej instalacji.

Nie jestem fachowcem, dlatego jak widzę 3D przełączający na powrocie, w kotle który zamierzam kupić, rodzi się w mojej głowie wątpliwość/pytanie czy umiejscowienie tego zaworu na powrocie jest lepszym rozwiązaniem niż umiejscowienie go na zasilaniu ? 

Czy może nie ma to znaczenia czy jest ten zawór na zasilaniu czy na powrocie a to gdzie go fachowiec założy , zależy

tylko i wyłącznie od tego gdzie jest wygodniej to zrobić.

Edytowane przez marcincastus