Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy Ktoś Palił Lub Pali Owsem ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile płacisz za owies? I skąd go masz?

t_d :)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

• Odpowiedzi 186
  • Wyświetleń 195.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• to kup owies paszowy i wypiec sobie z niego chleb smacznego...... nikt nie pali p[rzenicy czy tez jęczmiena żyta czy rzepaku tylko owies wiec jak komus ekonomicznie sie opłaca to niech sobie pali

• @kpaluch Mało uważnie czytałeś mój poprzedni post. Od rusztu do górnej krawędzi mam 15 cm i w tych 15 cm musiałem się zmieścić. A efekt tego jest taki, jak widać na zdjęciach.   Ale najważniejsze,

• Witam. Podobnie jak kol. bobi70 mam 2 ha ziemi i budynki gospodarcze . Mam cały sprzęt do uprawy poza kombajnem i staram się utrzymać ziemie w dobrej kulturze (gospodarstwa sąsiadów ,dopłaty rolne) .

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Owieś mam swój,czasem dostanę albo kupię po kosztach stare zapasy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. jestem nowy na forum. Palę owsem powiedzmy że drugi sezon i chciałbym dowiedzieć się od doświadczonych palaczy owsem jakie macie spalanie. Ja ogrzewam 150 m2 domu i mam spalanie przy temperaturze do -10 około 32 kg na dobę. Nie wiem czy to dużo czy mało.

• 4 lata później...
Opublikowano

Jak sprawa wygląda pod koniec 2021?

Edytowane przez Fan

• 3 lata później...
Opublikowano

Szkoda, że taki ciekawy temat ucichł , a w obecnych czasach jest jak najbardziej aktualny. Ceny zbóż są relatywnie najtańsze w historii, a to dopiero początek,  bo ceny pellety będą rosły w zawrotnym tempie , a wprowadzenie ets tylko to przyspieszy i nie zdziwię się jak za dwa lata pellet będzie kosztował ponad 2tys , a owies 600zl i raczej ceny są stabilne.

Od przeszło miesiąca pale owsem na retorcie, w miarę to idzie choć nie bezobsługowo. Lekko ją przerobiłem tzn. Położyłem pierścień na kołnierzu oraz pierścień z nacięciami w miejscu nadmuchu do tego nisko deflektor. Jednak w miejscu nadmuchu często tworzą się  twarde białe struktury, które trzeba co kilka dni usuwać. Z racji , że mam swój owies chciałbym zamontowac bardziej odpowiedni palnik. Fabrycznego dedykowanego o dziwo nie ma nic obecnie więc pozostaje wstawić jakiś rynnowy lub rurowy bądź zrobić takowy we własnym zakresie. Jeśli kupić to jest ktoś w stanie coś polecić? Czy w rurowych nie występuje podobny efekt z tymi białymi spiekami ? Bo to pewnie efekt wysokiej temp ? To może rynnę?kiedyś tu pisali o kom-sterze , że dobrze spala.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja palę czwarty sezon. gdyby nie morawiecki to bym nie wiedział że sięda 😂 Mój piec to elektromet 15KW z palnikiem rynnowym. to kocioł uniwersalny. można palić drewnem ekogroszkiem i biomasą.

Opublikowano

I dobrze spala ci się na rynnie ? Nie wypadają nie dopalone spieki ? U mnie czasem formują się zbite bryły czarnych ziaren. W sumie to cały czas na palniki są bardziej brykiety niż luźne ziarna. Myślę o zmianie palnika, choć z uzyskaniem mocy i ciepła nie ma problemu.

Opublikowano

Na początku sadzą obrastał. Teraz czasem są bryły. ale owies był wymłucony wilgotny i to może być pryczyną. w tamtym roku był suchutki i tylko sypki popiuł.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

do połowy wątku nic nie znalazłem, więc- jakie powinny być ustwawienia nadmuchu i czasu podawania w porównaniu do pelletu? Niby u mnie się pali, ale palnik prawie pełny, płomień duży, ale czujnik go nie widzi i ponownie rozpala...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.12.2025 o 13:44, Mateusz607 napisał(a):

do połowy wątku nic nie znalazłem, więc- jakie powinny być ustwawienia nadmuchu i czasu podawania w porównaniu do pelletu? Niby u mnie się pali, ale palnik prawie pełny, płomień duży, ale czujnik go nie widzi i ponownie rozpala...

jaki palnik?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

Metal-Fach DW20

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.12.2025 o 13:44, Mateusz607 napisał(a):

na palnikach peletowych palenie owsem jest trudne. z owsa jest dużo popiołu. znajomy mięsza i jakośsię pali. szczeże mówiąc na piecach peletowych mam znikome doświadczenie.