Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krótki obieg to nie górne spalanie. I tak się w tej komorze będzie kisić i zgazowywać. Klapa pozwala ominąć połowę wymiennika. I tak dołem przez palnik musi przejść.

Klapa jest zrobiona solidnie i na tyle prosto że to się tak łatwo nie rozwali.

Komora załadowcza jest całkiem spora. 

Opublikowano

Trudno coś znaleźć na drewno, jest nisza której nikt nie wypełnia.

2 godziny temu, maronka napisał:

zbyt późno podane pw ,będzie wychładzać ogień i nie będzie tak skuteczne

Tam jest podawane jeszcze od dołu.

https://kotlylubelskie.pl/wp-content/uploads/2019/12/Bat-Gaz-PRO_przekrój.jpg

Opublikowano

Mój błąd, myślałem że piszesz o MPM wood.  Ten faktycznie może coś puszczać na dolną przegrodą

Opublikowano
11 godzin temu, Robokop napisał:

Układ otwarty ma taką wadę ze dostaje się tlen do instalacji, a jak wiemy to sprzyja korozji instalacji. 

Absolutna nieprawda - utlenia sie i rdzewieje jedynie naczynie wzbiorcze właśnie dlatego że jest w nim na przemian woda kotłowa i powietrze. Woda kotłowa po kilkukrotnym zagrzaniu  zrzuca tlen i wyłazi on własnie naczyniem wzbiorczym lub odpowietrznikami. Po kilku dniach palenia i kocioł i instalacja mogą pracować wieki. Miedzy innym dlatego własnie zdarza się spotkać  ponad stuletnie dobrze zachowane rury grzewcze. Przerdzewiałe cieknące kotły to ofiary działania czynnika zewnętrznego w postaci kondensatu wykraplającego sie z dziadowskich paliw dławionych w przewymiarowanych kotłach. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Gruner

Niestety podłogówka odpada mam położone parkiety i nie chcę tego zrywać. Koszty byłyby ogromne. Myślę jednak poważnie o zrobieniu takiego combo kocioł - bufor - pompa ciepła. Wczesną jesienią i wiosną grzałbym bufor pompą podłączoną pod wężownice w buforze, natomiast jak zrobi się zimno odpalę piec. Tylko nie wiem czy grzanie bufora pompa to dobry pomysł? Czy pompa z klimatyzatora podoła?

Jeśli chodzi o układ otwarty na stali to zgadzam się z @Gruner u mnie układ ma 35 lat i pewnie kolejne lata pracowałby bez problemu gdyby nie błędy popełnione w prowadzeniu instalacji. W ubiegłym roku przed awarią modyfikowałem trochę instalację i rdzy w układzie, rurach właściwie nie było. Przyczyną zgnicia rur było ich prowadzenie. Instalator który je kładł wymyślił sobie, że rury z powrotów położy pod stropem i przysypie ziemią z piaskiem na to poszły wylewki. Co się dzieje ze stalą rzuconą w ziemię każdy chyba wie. Dziś po 35 latach te rury położone w ziemi są mocno skorodowane z zewnątrz co doprowadziło do wypadnięcia dziur. Od wewnątrz nie widać śladów rdzy.

Opublikowano
15 godzin temu, Robokop napisał:

Krótki obieg to nie górne spalanie. I tak się w tej komorze będzie kisić i zgazowywać. Klapa pozwala ominąć połowę wymiennika. I tak dołem przez palnik musi przejść.

Klapa jest zrobiona solidnie i na tyle prosto że to się tak łatwo nie rozwali.

Komora załadowcza jest całkiem spora. 

No nie zgodzę się z tym krótkim obiegiem,z tego co widzę to załączając krótki obieg zamykam jednocześnie przepływ dolny i kocioł staje sie górniakiem,komora jest dużo mniejsza od mpm wood przy podobnej mocy ,prawie 2x mniejsza

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2021 o 16:00, Robokop napisał:

Witam u mnie rury co mają 50 lat i gdy przerabiałem w kilku pokojach co ze względu na nieusbtawne pokoje to były praktycznie bez żadnej rdzy w środku. Układ mam otwarty. Natomiast grzejniki w części mam żeliwne mają już 50 lat u mnie w domu natomiast jak były 'zalatwiane" to nie nowe tylko z demontażu Podejrzewam że mają już że 100 lat i nic się z nimi nie dzieje. Przy demontażu w środku były jak nowe. Swoją drogą ciekaw jestem ile wytrzymają te nowe aluminiowe;)

Edytowane przez homer90210
Opublikowano

W starym domu jak spuszczałem to nie czysta woda a herbata była, albo browarek. Co kto lubi.  

Opublikowano
W dniu 12.01.2022 o 10:07, Robokop napisał:

@arsakes

Ja zakupiłem tego wooda jakiś czas temu. Nie wiem jaka jest różnica na samym kotle odnośnie układ otwarty i zamknięty. 

Czy w wersji zamkniętej jest tam wężownica schładzająca, bo wydaje mi się że nie i nie mogę tego znaleźć w necie. Wydaje mi się że dostajesz dodatkowo tylko ten zawór DBV-1 możesz to oddzielnie dokupić.

Wydaje mi się że jak zastosujesz odpowiednią objętość zbiorników przeponowych i ze 2 zawory bezpieczeństwa (tak dla bezpieczeństwa) to można śmiało montować go w układzie zamkniętym. 

Dodatkowo tak to ogarnąć żeby grawitacyjnie (piec- bufor) jako tako pracowało przy zaniku zasilania pompy.

Odnośnie wentylatora to chyba to zależy od komina. Jak masz dobry szeroki komin to chyba będzie to zbędne.  Jak u siebie w starym śmieciuchu mam już cug po spaleniu 1 strony z wyborczej więc się również nie zdecydowałem.

Poniżej zamieszczam schematy dostarczone od producenta MPM. 

MPM podłaczenie.jpg

Powiedzcie mi jedną rzecz, na tych schematach bojler CWU wychodzi z bufora. Pytanie czy można wpiąć bojler przed buforem żeby kocioł na początku zagrzał CWU, a później bufor.  W lato chciałbym ciepłą wodę grzać bezpośrednio "kilkoma kawałkami drewna" bez grzania bufora.  Dodam ze kombinuje kupić bojler z dwoma wężownicami żeby w przyszłości wpiąć solarny i w sezonie letnim nie dotykać się do drewna.

Opublikowano (edytowane)

Po co Ci w bojlerze woda 90 C ? Podłączając bufor za wężownicą bojlera tak by bylo -po drugie i tak potrzebujesz grzac bojler jak nie palisz w kotle . Z bufora powinny wychodzić kolejne odbiory i  osobno CO  osobno CWU . A na  wyjściu z bojlera dobrze jest zamontować zawór  termostatyczny 3 drogowy aby utrzymać w ryzach temperaturę wody wychodzącej  na prysznice - znam przypadek poparzenia dziecka zbyt gorącą wodą . A żeby bojler grzać albo kotłem albo buforem to wystarczy zrobić bypass przy buforze. Oczywiście na wyjściu na CO  również montujemy zawór termostatyczny  3 drogowy.  

2 godziny temu, Robokop napisał:

W starym domu jak spuszczałem to nie czysta woda a herbata była,

Tylko  że to nie rdza była a  raczeej zgniłe konopie i   inne poprodukcyjne  resztki  z huty m innymi oleje ....... dzięki temu zresztą  cała instalacja   wewnątrz zachodzi czymś w rodzaju  tłustawego filmu i to jest  tez niezła antykorozja.  Powtórzę jeszcze raz  - w wodzie kotłowej ilość tlenu jest takk mała  że    proces korozyjny praktycznie ustaje. Chyba że będziemy co tydzień wymieniać wodę w instalacji. Z tego też powodu w bajorach stojących latem rozmnażają się bakterie beztlenowce a w bojlerach o  temperaturze  poniżej 50 czy 60 C  m innymi legionella. Bojlery jednak rdzewieją gdyż bezustannie dopuszczamy tam świeżą natlenioną wodę.  

Edytowane przez Gruner
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
23 godziny temu, homer90210 napisał:

Swoją drogą ciekaw jestem ile wytrzymają te nowe aluminiowe;)

U mnie już 25 lat grzeją i jest ok

Opublikowano (edytowane)

Jesteśmy w połowie sezonu palenia. Jak ten piec Ci dojdzie to faktycznie będzie końcówka. Za rok będzie ciekawie, bo u mnie w powiecie mają karać w 2023 za kopciuchy.  Ludzie się pewnie obudzą we wrześniu. 

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

Do połowy tego roku musimy podać do ewidencji swoje źródła ogrzewania, będą mieli jak na tacy kogo w pierwszej kolejności odwiedzić i sprawdzić czy już wymienił. Ruch w interesie kotlarskim będzie duży.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
13 godzin temu, Przemq89 napisał:

Wczoraj dystrybutor porozumiał się z producentem i tydzień max dwa tygodnie i mam mieć ds wooda w garażu na palecie.. zobaczymy co z tego będzie a tu sezon  palenia już się kończy...

Gdzie sie konczy,sezon konczy sie w maju,jeszcze zdązysz popalic

Teraz, homer90210 napisał:

Bardzo jestem ciekaw co w sytuacji jeśli ktoś ogrzewa piecami kaflowymi mały domek i nie stać go na na gaz? 

A w Krakowie wszyscy co do jednego zlikwidowali?Przepis przepisem a zycie zyciem

Opublikowano
14 godzin temu, Przemq89 napisał:

Wczoraj dystrybutor porozumiał się z producentem i tydzień max dwa tygodnie i mam mieć ds wooda w garażu na palecie.. zobaczymy co z tego będzie a tu sezon  palenia już się kończy...

Będziesz miał czas ogarnąć wooda i następny sezon będziesz śmigał aż miło ,chyba żeby nie

Opublikowano

U nas ten sezon jest ostatni dla wszystkich kopciuchow.Bedzie po koncu sezonu cisnienie na waszom rynku i od nas,kiedy widze po wsi te kominy.Ale to bedzie w wiekszosci dotykac peleciakow i podajnikowcow.Mpmy zostaja wam 🙂 nie martwiecie sa.

Opublikowano

Ja też już rok temu pytałem o kocioł wtedy metal fach semax opti 23 kw  cena chyba 5200 brutto ale dobry był piec tylko jak pytałem we wrześniu to dostępność na styczeń i cena chyba 6500 zł ale przeraził mnie ten czas czekania i zdecydowałem się na wooda ale i tak miało być max 7 tygodni a wyjdzie 10-11 jak przyjdzie w przyszłym tygodniu lub jeszcze w następnym. . To jak już będą mieli wszystkich z ewidencjami czym się pali to dopiero będzie meksyk z karami i z piecami.. ekologia da wszystkim nieźle po kieszeni... kto ma kopciucha niech teraz już szuka bo będzie problem z dostępnością..

Opublikowano
5 godzin temu, homer90210 napisał:

Bardzo jestem ciekaw co w sytuacji jeśli ktoś ogrzewa piecami kaflowymi mały domek i nie stać go na na gaz?

Najlepsze jest to że gazu nigdzie nie założysz do 2024r Podobno w PGNiG skończyła się kasa na inwestycje.

https://smoglab.pl/spolka-corka-pgnig-nie-podlaczy-nowych-gospodarstw/

https://businessinsider.com.pl/biznes/skonczyly-sie-pieniadze-na-przylaczanie-domow-do-sieci-gazu-pelnomocnik-premiera-to/yd7fgtw

Opublikowano (edytowane)

Co widze u nas,beda padac grzywny bo 1/3 wsi kopczy i nikt nie w stanie wyprodukowac,nawet nainstalowac nowych kotlow,czy innych uzardzien w calym kraju czeskim.Min. 5 lat jest to ogloszone i ludzia do poslednego momentu nic.Moj kociol juž po 4 latach stal sa darmowym z powodu mniejszego spalania.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Kto ma kopciucha to już od dawna powinien pomyśleć o wymianie, a nie czekać do ostatniej chwili. Teraz będzie lament olaboga pice sprawdzajo. Mówi się o tym już ileś czasu i każdy myśli, że jest mądrzejszy, niż system. Trzeba patrzeć trochę dalej, niż miesiąc w przód, ale u nas nadal jest z tym problem. Wymienić tak czy siak trzeba będzie, więc po co czekać na ostatni dzwonek.

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano (edytowane)

Beda plakac i žadac odroczenia "bo sa nie da teraz na szybko" i "czekalismy czy nie bedzie taniej"

Edytowane przez bercus
Opublikowano
4 godziny temu, bercus napisał:

U nas ten sezon jest ostatni dla wszystkich kopciuchow.Bedzie po koncu sezonu cisnienie na waszom rynku i od nas,kiedy widze po wsi te kominy.Ale to bedzie w wiekszosci dotykac peleciakow i podajnikowcow.Mpmy zostaja wam 🙂 nie martwiecie sa.

O mpmy się nie martwimy ,Wy macie przecież swoje blaze 😄

Co do peleciaków to teraz nasze tak drogie ,że w sam raz dla was 😜

My teraz to Austriackie ,Włoskie , Duńskie będziem brać hehe , albo pompy ciepła 👌🙂