Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mmat13 testowałem samą sosnę po suszarni latem na cwu to w porównaniu do graba... porażka, szybko się wypala, wymiennik czarny, no i się potrafiło zawieszać bo lekkie, raczej tylko na rozpałkę dobre, grab czy buk się ładnie obsuwa w komorze bo jest ciężki, nie puchnie,i trudno to wyjaśnić ale nie jest taki czepliwy, czy szorstki raczej gładki i ślizgi, poza tym nie smoli tak jak dąb i tym samym nie klei się w komorze co też w wypadku dębu powodowało u mnie zawiechy, no i nie ma w piwnicy tych czerwonych fruwających robali jak w dębie.

Nie wiem skąd jesteś, ja wlkp jeżeli byś chciał to mogę Ci odstąpić na jeden załadunek tego graba to przetestujesz sobie.

3 godziny temu, carinus napisał(a):

ETS-y to pryszcz, chyba gdzieś widziałem info że jesteśmy na jakiś czas zwolnieni z tej opłaty. Jednak dlaczego mamy tak drogi krajowy węgiel, chyba ponad dwukrotnie droższy niż cena na giełdzie holenderskiej? Ja będę zachęcał wszystkich do poniesienia, może niewielkich kosztów, może troszkę większych, ale zrobienie tego raz a dobrze na wieczność i zrobić przewymiarowanie grzejników. Można wtedy lepiej wykorzystać każde obecne i inne potencjalnie dostępne źródło grzania. Gdybym miał teraz określić jakie najlepsze rozwiązanie wprowadziłem w swoim systemie grzewczym, to nie będzie to pompa ciepła, a dołożenie bufora i właśnie przewymiarowanie grzejników, bo mogę dzięki temu grzać właśnie PC i każdym innym niskotemperaturowym źródłem, a efektywne ciepło z kotła nie kończy się na 50-60*. Nawet teraz gdy mamy dość ciepło, to spalam odpady drewniane, żeby nie zajmowały mi miejsca. Sosna kupiona w tym roku pewnie starczy mi na kilka kolejnych lat, ale już bez spiny żeby dopracowywać idealny wygląd wymiennika, też nie mam czasu na siedzenie w kotłowni. Mam jednak cały czas chęć kupna jakiegoś nowego kociołka na HG, gdyż wiem że kiedyś skończą się dla mnie czasy gromadzenia własnego prądu do zasilania PC zimą i trzeba będzie wspomagać się częściej właśnie kociołkiem. Kociołek uniwersalny traci dla mnie trochę sens ze względu na całokształt jego wad. Nawet gdyby węgiel był najtańszy, to jednak drewno jest dla mnie przyjemniejsze w przygotowaniu i spalaniu. W dodatku paliwo praktycznie dostępne  w pobliżu. Może być to zrobione, że wzorem np. Belgii, można zakazać używania węgla do opalania w domach. Tam od lat nie ma w handlu węgla, tylko do użytku w przemyśle.

Etsy przesunęli o rok, a jak to wejdzie to węgiel, gaz,paliwo o 30% w górę... czyli wszystko bo transport zdrożeje...

A powiedz jak wygląda kalkulacja paneli FV w połączeniu z grzałkami w buforze? Latem cwu a zimą jako wspomagacz? PV tylko pod grzałki bezpośrednio bez sieci

Opublikowano

@Jaco123 wielkie dzięki za propozycję graba na jeden załadunek, jestem z mazur więc kawałek mamy😉 

Ja uczę się tego pieca MPM 26kW i na sośnie jest lipa. Bez założenia rusztu szamotem nie można osiągnąć temperatury i kabaret, cudaczenie. Teraz testuje na prawie w całości zasłoniętym ruszcie to w miarę idzie. Oczywiście na naturalnym ciągu bez zawirowywaczy. Wczoraj rozkręciłem go trochę i szedł ładnie ale brakuje mu powietrza z oryginalnej szczelin w popielniku i musze troszkę zluzować drzwiczki popielnika i idzie. Jak zamknę drzwiczki to idzie przez jakiś czas rozpędem następnie powoli siada i zaczyna się cudaczenie. 

Wypalony jeden piec sosny włącznie z rozpałką, pewnie coś około 30kg drewna podniosłem bufor 1500l plus CWU 160l z temperatury na buforze 25stopni do 80/70/65/30 plus CWU. Wcześniejsze palenia były tylko gorsze. Jutro będę palił to pomieszam trochę brzozy to może będzie szedł na mniejszej ilości PP. Co sądzicie o takich zawrotnych osiągach i co mogę jeszcze poprawić? Postaram się załatwić jakieś twarde i suche drzewo na testy ogarnąć.