Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla działania w formie zaworu powietrza typu on-off, to będzie problemowe, ale do tylko korekcji moim zdaniem jest wystarczająco dobre i co najważniejsze, precyzyjne. Kilka silników/attuatorów do tych instalacji jeszcze mi zostało ze starych czasów, sterownik też pewnie znajdę, pozostanie tylko montaż sondy i sterowanie zasilaniem grzałki tej sondy.

Opublikowano

@PioBin

Nie jest to u mnie aż tak bardzo skomplikowane.
 PP działa tak jak opisałem we wcześniejszym poście. Natomias powietrze dopalające działa w całości według wskazań sondy. Czyli ma utrzymać tlen na zadanym poziomie, bez względu na ilość PP. Odpowiedni poziom tlenu ustaliłem doświadczalnie, na podstawie pomiaru temp płomienia, oraz wyglądu wymiennika(brak sadzy)
Napewno poziom tlenu byłoby trzeba ustawić na podstawie profesjonalnego analizatora spalin, póki co jednak jest jak jest.

Opublikowano

Sam pisałeś że lepsze jest wrogiem dobrego😀 ale jeżeli Ci podpasuje to super, ja dorobiłem się białego nalotu tak jak kol. @maracztyle że na zawirowywaczu😅  po półtora tygodnia jest ok 0,5 mm nalotu, mnie to satysfakcjonuje, patrząc przez rck komin też siwy, temperatura na czopuchu 190-180st ,komin suchy nawet na klinkierze.

20251229_152626.jpg

• Przydało się 1
Opublikowano

@Jaco123 nie chodzi o sticte biały nalot na wymienniku. Jezeli jest dobre spalanie to na wymienniku powinien być co najwyżej lotny popiół, o zabarwieniu podobnym do tego jaki się znajduje w palenisku. U Ciebie wygląda to na wypaloną na biało sadzę, której tam dużo widzę niestety. 

Opublikowano

Ten czarny nalot pod maźnięciem palcem to stara powłoka nagaru, grzechy początków palenia, nie mogę się go pzbyć, część się wypaliła przez zawirowywacze reszta nadal jest, po wyczyszczeniu szczotką drucianą wymiennik jest miejscami jeszcze taki czarny przez ten właśnie nagar, to z półtora tyg to pył, można go zdjąć praktycznie pędzlem do warstwy tego nagaru. Jest ponoć na to sposób wystarczy latem dopuścić do skroplenia się wilgoci na wymienniku która odklei ten nagar, będę próbował bo mam głęboką piwnicę wystarczy przed deszczem otworzyć okienko i pootwierać drzwiczki w kotle, zobaczymy.

• Przydało się 1