Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze jedno pytanie do was odnośnie węgla do mpm-a bo już sam nie wiem, jedni mówią, że te dobre nie są już dobre bo inne pokłady albo import i podkładka z nazwą, drudzy, że to to samo i kupić ten który jest tańszy a ja chcę po prostu dobry węgiel którym bez jakichś dużych i częstych spieków mogę przepalać a jednocześnie nie będzie kosmicznie drogi jak ekogroszek 💁🏼‍♂️😅:

Sobieski

Staszic

Chwałowice

Marcel

Edytowane przez MatiMati
Opublikowano (edytowane)

Bobrek i z bartexu te też próbowałem i spalają się bez problemu ,chwałowice podobne do bobrka tylko więcej popiołu ma, marcel sie nie nadaje,staszica brałem od brody i był do niczego,wujek trochę spieka ale jest ok i ma mało popiołu, no i wesoła ale jej teraz za bardzo nie ma

Edytowane przez maronka
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie 😄 , odnośnie węgla to całkiem dobrze spala się również Sobieski w mpm - to jedyna kopalnia w pobliżu która oferuje węgiel w typie 31.2 😉 ale mam do was inne pytanie, bardziej techniczne.

Otóż mój mpm ma fabrycznie zamontowany zestaw antykondensacyjny razem z pompką evo 2, chciałbym zrobić obejście aby palić na grawitacji. Czy grawitacja i zawór nie kłócą się ze sobą? Był u mnie gość który podłączał piec a teraz miał wątpliwości czy to w ogóle jest możliwe i musi się z kimś skonsultować. Mam UPS i akumulator no ale gdyby się dało, chciałbym mieć możliwość palenia na grawitacji. Ktoś coś? 🙂

Opublikowano

Wg mnie się da ale z obejściem zaworu tak by nie blokował grawitacji

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

W końcu nadszedł czas na wymianę kotla (oczywiście lepszy czas nie mógł się trafić) i wybór padł na MPM DS 14, jako kompromis na drewno oraz węgiel, jako dodatek/zamiennik.

Dotychczas było palone w starym śmieciuchu 17kw (1,7m2 powierzchni grzewczej i 56l pojemności) który dawał spokojnie rade. Zbiornik Cwu 120l.

Ogrzewam ogolnie 140m2, parter i piętro, ale nie wszystkie pomieszczenia, bo nie ma takiej potrzeby na chwile obecną. Jest jeszcze pełnowymiarowa piwnica, ale jej też nie ogrzewam, bo nie ma potrzeby. Dom z początku lat 70, średnio ocieplony styropian 8cm. Okna podwojne plastiki. Stary gierek, prostopadloscian.

Układ otwarty, zdrowa instalacja na zeliwanych rurach i większość żeberkowych grzejników zeliwnych, czyli duży zwład wody. 

Przebrnolem chyba przez większość stron tematów o Mpm, aż za dużo na raz, że głową puchła.

Mam akurat problem z doborem wielkości bufora, to dla mnie nowości. Z jednej strony jest norma 50-55l na 1kw oraz zalecenia producenta 600-800l przy tej mocy. A z drugiej wpisy różnych osób, które mają większe bufory. Myślę o Galmecie 800l albo 1000l, rzeczywista pojemnośc to 728l albo 883l.

Zdaję sobie sprawę że większy bufor, to dłuższy czas nagrzania, więcej opału do spalenia i większe straty postojowe, ale rzadziej się zagładą. Przy mniejszym, na odwrót. Z zaglądaniem i podkładaniem akurat nie ma wielkiego problemu. 

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc i poradę, bo już sam nie wiem, co wybrać.

Pozdrawiam.

Edytowane przez jaskula
Opublikowano (edytowane)

Nie ma to większego znaczenia,bo jaka to różnica 800 czy 1000l ,w praktyce żadna,10-13 kw energii cieplnej,z godzinę dłużej się będzie rozładowywał i to samo dłużej ładował,twoją instalację to spokojnie ta 14-stka by ogarnęła bez bufora ale wiadomo przepisy ,tak że kup mniejszy bo i tańszy i mniej miejsca zajmie

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Ja ma 10 kw i bufor 800 teraz bym brał 14 kw i bufor 800

800 po zdjęciu ocieplenia wejdzie ci przez drzwi 80 a 1000 już nie to też musisz brać pod uwagę 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki Panowie za doradzenie. Coś tak czułem, że nie ma co przesadzać z buforem. Instalacja+kocioł+bufor i się robi już sporo wody do ogrzania. Akurat z drzwiami nie ma problemu, bo mierzyłem, ale gabaryty i waga dla 1000l robi już problem z targaniem tego do piwnicy. Zamówiłem 800l.

Opublikowano

Zastanów się też nad wytrzymałością posadzki ja wylałem pod bufor 15 cm fundament i na to płytki nie wiem czy za dużo ale 800 z wodą będzie miał prawie tonę

Tylko że u mnie posadzka miała nie całe 5 cm temat do przemyślenia 

Opublikowano

Zapomniałem o sterowniku obejrzyj sterownik kepas i przemysł sprawę według mnie warto ma swoje słabości ale jak dobrze ustawisz parametry to będziesz zadowolony 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzień Dobry 

A więc tak posiadam kotłownie po modernizacji : Mpm ds 25kw z wyciągiem + bufor Kospel 1000l + Bojler Kospel 300l 

Panowie jako tako sobie daje rade z MPM jedyne co to strasznie ciężko jest go rozbujać na drewnie powyżej 65 stopni (tak wiem ze mam piec do węgla ale nie będę palił węglem w lecie na wodę itp) . Czy te klapki od powietrza na dole kotła maja być zamknięte czy otwarte na ful >? wydaje mi się ze problemem u mnie jest małą ilość żaru na ruszcie  .

Pozdrawiam i zachęcam do pytań w moim temacie będę pisał co i jak .

• Lubię to 1
Opublikowano

@pufSa tu porady o zakrycju przednej czesci rusztu mocna blacha,czy szamotom i poniechaniu sczeliny przy przegrodzie.Tak bedzie na dole žaru przy paleniu drewnem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 godzin temu, puf napisał:

Dzień Dobry 

A więc tak posiadam kotłownie po modernizacji : Mpm ds 25kw z wyciągiem + bufor Kospel 1000l + Bojler Kospel 300l 

Panowie jako tako sobie daje rade z MPM jedyne co to strasznie ciężko jest go rozbujać na drewnie powyżej 65 stopni (tak wiem ze mam piec do węgla ale nie będę palił węglem w lecie na wodę itp) . Czy te klapki od powietrza na dole kotła maja być zamknięte czy otwarte na ful >? wydaje mi się ze problemem u mnie jest małą ilość żaru na ruszcie  .

Pozdrawiam i zachęcam do pytań w moim temacie będę pisał co i jak .

Możesz położyć blachę na całą szerokość komory minus 0,5cm i położyć ją na tych bocznych wsprnikach dla ruszt ,blacha musi dolegać do podłogi palnika lub może być szczelina do 0,5cm lub mniejsza,będzi dodatkowo pw nią szło,blacha około 10cm szerokośći i do 0,8 grubości bo grubszej możesz nie wcisnąć pod przegrodę i będzie za duża szczelina pomiędzy podłogą palnika a blachą,jak nie potrzebujesz działania ruszt to możesz dać blachę nawet taką 10x10 lub dłuższą i położyć na ruszt przy podłodze palnika i na środku przy wlocie do palnika, pp nie będzie wtedy wpadało bezpośrednio w dziurę tylko będzie szło przez opał ,bez blachy możesz uchylić drzwi środkowe i oprzeć na zawiasie i pierwszą godzinę tak palić,na pewno kocioł dużo szybciej się zagrzeje ,tylko że nie ma wtedy panowania nad przegrzaniem i trzeba to wyczuć na ile sobie można pozwolić,możesz też tak jak ja mam dorobić sobie drugą klapkę pod miarkownik w tych drzwiach środkowych ,u mnie to świetnie działa,obie klapki mam na miarkowniku zsynchronizowane ,tzn równo się przymykają i otwierają 

Opublikowano

@maronka @bercus Czyli problemem jest mała ilość żaru przy paleniu drewnem ? . Az o takich modyfikacjach nie myślałem ale w sumie może później spróbuje jak dłużej chwile popalę w tym kotle .

A co z tymi klapami od powietrza które są na dole pieca otworzyć je na max ?  

Dodatkowo mam kilka pytań

Macie jakieś zdj. jaki powinien być prawidłowy kolor płomienia bo szukałem a nie mogę tego znaleźć >?

Przy jakiej tem przełączacie wajchę na piecu z rozpalania w tryb normlanej pracy ?

Opublikowano

Możesz na max,jasno żółty idący do białego,niebieskiego,fioletowego,i nie powinno dymić z komina ,wajchę przełącza się wg uznania że kocioł już nie stanie,wszystko zależy od warunków pogodowych vs cugu samego w sobie,niektórzy mają taki cug że jej w ogóle nie otwierają i też jest ok ,ja u mnie raczej czekam 5 do 15 minut,jak mi się wspomni po prostu,raz mi się zapomniało i jeszcze drzwiczki były uchylone i się zagotowało 

Opublikowano

Ja przełączam u siebie jak się czopuch troszke nagrzeje bo sie boje o komin. Na piecu jest wtedy ponad 50 stopni. Temperatury nie moglem zrobic u siebie jak mialem sterowanie zle ustawione. Jak bufor to pewnie i ochrona powrotu. Wkladka  pewnie 55 stopni. U mnie pompka na powrocie wlacza sie przy 73. Do tego momentu goraca woda nie idzie do bufora tylko wraca do kotła i temepratura bardzo szybko rosnie. Potem jak juz sie wlaczy to kociol rozbujany i sobie poradzi.

Dzisiaj sobie zamontuje termometr spalin. Mam nadzieję że może być zaraz kotłem bo u mnie czopuch krotkiIMG20220906173128.thumb.jpg.11a5ae2bbf0430e74ff295fa3e414e2c.jpg

Opublikowano

Po zamontowaniu obserwuj uważnie temperaturę bo jak puscisz za długo na krótkim obiegu to zfajczysz termometr po pierwszej próbie palenia. Temperatura lubi przekroczyć i 500 stopni jak wali ogniem w czopuch na krótkim obiegu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No faktycznie po kilku minutach mimo że na kotle 30 temp spalin 300. Po przełączeniu na długi obieg na chwilę spadło do 150 a potem już cały czas ponad 200

Opublikowano

@maffer na początku, gdy paliłem sosne, to dawałem blache i zakrywała ona 2/3 rusztu. Muszę przyznać, że fajnie się paliło i było nawet dużo żaru jak na sosne. W tamta zimę paliłem bez blachy, a na ruszt dawałem pełną doniczke węgla (taka 2 litrowa) na ruszt, i do oporu brzozy z trocinami. Wszystko pięknie wypalone, ale robote robił też węgiel, bo mocno się koksował i nie dawał za wygraną nawet z klockami brzozy postawionymi w pionie.

W kotle włożony tylko jeden zawirowywacz, od strony czopucha i blaszki na nim zmniejszone o połowę, jeśli dobrze pamiętam.

Temp spalin w granicach 180 - 200 stopni i jest to złoty środek na mój ceglasty komin i fajną prace kotła.

Ja przymierzałem się do sośnicy i transport miałbym w dobrej cenie, ale gdy zrównali ceny w sklepiku, to na prowadzenie idzie marcel.

Paliłem też piastem, ale plus taki, że jest popiołu jak z fajki, coś tam mocy posiada, ale gdzie te koksowanie.

Pale bez miarkownika, dolna klapka uchylowa chyba na 1 cm, ale muszę sprawdzić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W dniu 7.09.2022 o 20:48, PawełKu napisał:

Temp spalin w granicach 180 - 200 stopni i jest to złoty środek na mój ceglasty komin i fajną prace kotł

możesz podać wymiary blasszek w zawirowywaczu które zostawiłeś ?  Pytam bo mam piec z 2018i zawirowywacz stasznie tłumi ciąg i nie da sie palić.  

PS marcel twoim zdaniem lepszy od wesołej czy piasta ?

Opublikowano (edytowane)

@mikkeijak pogoda dopisze do palenia to zejde do piwnicy i podam wymiar drugiego zawirowywacza.

Ostatnio coś mnie ruszyło i paliłem bez zawirowywaczy, temp spalin na brzozie 300 stopnii i stwierdziłem, że za dużo idzie w komin.

Kolejne palenie i włożenie pierwszego zawirowywacza, bez jakichkolwiek zmian i temp spalin od 100 do 130, zadowolony jestem mega. Ciąg idzie dobrze z wieczornymi przepaleniami na CWU i bufor, jak już się rozpali to nawet wentylator wyciągowy nie pomaga.

Pozostaje tylko dobre rozpalenie i załadowanie kotła do oporu. Gdy nie ma słońca na solary to odwiedzam kocioł po 24 godzinach.

Edytowane przez PawełKu
błędnie napisany odnośnik.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie,

Ja mam taki problem ze w piecu się niby pali, przez wizjer jest ok...

Po 15-30min muszę otworzyć środkowa klapkę i posunąć drzewo do palnika bo w wizjerze prawie echo, temperatura spada...

Pale drewnem, dopuszczam powietrze przez dolnia klapkę z Unistera i mam otworzone to coś na drzwiach zasypowych, niby jest lepiej jeśli schodzi o spalanie, ale co zrobić z tym że muszę to popychać... Ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

@Kasjer jak grubymi polanami palisz...?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.10.2022 o 17:55, krzych13 napisał(a):

@Kasjer jak grubymi polanami palisz...?

Cześć.

Próbuje już wszystkiego.

Na dół zawsze daje dość dużo cieniutkiego drewna, później daje klocki rąbane na 4 i dopiero coś większego. Tak czy inaczej rąbane max 15cm średnicy i długie na tyle że wchodzi bez problemu przez zasypowe.

Kocioł DS18.

PS: czy według was zostawić otwarte to co na foto? Mam wrażenie że jak dziś to otworzyłem to ciut lepiej się pali...

Co pół h muszę otworzyć środkowe drzwi i pocisnac całość do palnika. Czytałem coś żeby przed palnik dać blachę...

IMG20221026180612.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu