Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do pochłaniacz 

Posiadam jeden obieg na dwie kondygnacje. Parter zawory termostatyczne, piętro zwykle zawory. Siłownikiem mieszacza steruje pogodówka + program czasowy.

Znalazłem zdjęcia na których widać opisany wcześniej błąd. Zwróć uwagę na czas w głównym panelu, oraz czas obniżenia w programatorze. 

20201222_132736.jpg

20201222_132805.jpg

20201222_132823.jpg

20201222_132841.jpg

20201222_132905.jpg

Edytowane przez Hitower
Opublikowano

Obniżenie temperatury kotła jest też wywoływane gdy żaden z obwodów nie jest aktywny.

Opublikowano

Nie wiem,co daja 2° obnižania na piecu.Nic?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przy korzystaniu z programów czasowych (jakichkolwiek) w tym sterowniku, aby wykluczyć błąd, należy sprawdzić pozostałe programy czyli P2,P3,P4.

Jeżeli na ten sam dzień zostanie ustawiona inna strefa czasowa, to w właśnie z tego tytułu często wynika nieprawidłowe działanie funkcji programatora czasowego.

Opublikowano
26 minut temu, bercus napisał:

Nie wiem,co daja 2° obnižania na piecu.Nic?

Mniej niż zero, mniej niż zero. Ale za mieszaczem to już dużo.

Opublikowano (edytowane)

U jednego daje oszczędności, a innego nie będzie zauważalne... jak to się mówi: nie każdemu psu Burek na imię wink.gif

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
W dniu 2.01.2021 o 10:23, Tomci0 napisał:

wrzucam parę zdjęć jak to wygląda:

Kolego moim zdaniem masz za wysoką temperaturę spalin , albo za dużo powietrza i  Ci przewietrza piec , , nieszczelnosci jakieś na palniku lub drzwiczkach, albo zawirowniki by się przydały żeby to odebrać, 

Witam szanowne grono, 

Opublikowano
12 godzin temu, Hitower napisał:

Posiadam jeden obieg na dwie kondygnacje. Parter zawory termostatyczne, piętro zwykle zawory. Siłownikiem mieszacza steruje pogodówka + program czasowy.

Znalazłem zdjęcia na których widać opisany wcześniej błąd. Zwróć uwagę na czas w głównym panelu, oraz czas obniżenia w programatorze. 

Koledzy troszkę podpowiedzieli jak widzę. To dobrze, bo mają rację. 

Prawda jest taka, że zmniejszając temperaturę na kotle nic nie uzyskasz. Tym bardziej, że jedną kondygnację sterują termostaty, a drugą 4D.  Powiem więcej. Na własnym przykładzie, zwiększając temperaturę z 52 stopni, do 60, mam taki sam poziom spalania.

Niepotrzebnie kombinujesz, chociaż to jest tylko moje zdanie. Natomiast polecam wgrać nowy soft, który moim zdaniem jest jak do tej pory najlepszy. Może wtedy programy czasowe będą działały poprawnie.

Opublikowano

Zmniejszylem temp kotła na 52 i wykres wręcz idealny. Jak podniosę powyżej 55 to Himalaje. O co w tym chodzi nie wiem. 

16096744421583827715754596794794.jpg

Opublikowano (edytowane)

- poprawione zliczanie ilości zużytego paliwa w sowcie najnowszym 2 .42 co sie zmienilo powiecie ?

Jockey ciekawy wklad z tym czasowym zegarem , dla mie powinno byc jeszcze ze sie auto przelacza w poszczegolnych dniach  to w sumie do Tomka .

Zaptyam jaki to masz kociol inst.dom ze na kotle 56 st a spaliny 44 mozesz powiedziec ciekawe zjawisko .

Edytowane przez marekd
Opublikowano
2 godziny temu, DarekDaro76 napisał:

Zmniejszylem temp kotła na 52 i wykres wręcz idealny. Jak podniosę powyżej 55 to Himalaje. O co w tym chodzi nie wiem. 

16096744421583827715754596794794.jpg

A oto wykres po zmianie temp na 55. Czy ktoś poradzi o co może chodzić? Co jest nie tak? 

16096843882111946180323235235816.jpg

Opublikowano

Niema dwóch obniżeń temp. kotła. Jedno jest na kocioł a drugie na mieszacz. 

Dni w programatorze się nie pokrywają. Pr.1 pn-so, PR.2 nd, Pr.3 i 4 nieaktywne, dni na szaro, godz. na niebiesko.

Mam jeden obieg i na nim są grzejniki z termostatami i bez termostatów. 

Oszczędności są na poziomie 1kg na dobę. 

Wcześniej utrzymywałem temperaturę 60 st. Obniżenie miałem o 3 st. i właśnie wtedy piec przeszedł w Stop. Prawdopodobnie minął czas wygaszania, temp. była niższa o 3st. a czujnik nie zarejestrował wzrostu temp. spalin. Obecnie obniżenie mam o 2st. i mimo, że sterownik nie zareaguje na wyłączenie obniżenia w czasówce, to nie przechodzi w Stop.

Termostaty założyłem w grzejnikach, w których stare zawory zaczęły przeciekać. Wiem, że lepsze rozwiązanie to termostaty zamontowane wszędzie lub nigdzie. Mógłbym wtedy używać tylko jednego obniżenia. Nie zmienia to faktu, że jest jakiś błąd w programie.

24/12 a potem 31/12, po braku reakcji sterownika na zmianę temperatury w programie czasowym kotła, wykonałem przywrócenie ustawień fabrycznych. Na chwilę obecną wszystko działa prawidłowo.

Wcześniej pisałem, że nie mam możliwości zrobienia aktualizacji. Po prostu nie posiadam komputera.

Myślałem o wysłaniu sterownika do serwisu celem weryfikacji i aktualizacji oprogramowania, oczywiście po zakończeniu sezonu.

Opublikowano
Godzinę temu, DarekDaro76 napisał:

Czy ktoś poradzi o co może chodzić? Co jest nie tak? 

Przyczyną może być sterowanie instalacją lub jej praca . np dłużej otwarte termostaty na grzejnikach , przez co jest lepszy przeplyw przy mniejszej zadanej .

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

@FAFAŁ Nie mam termostatow i w dodatku grzejniki żeliwne. Dzięki za podpowiedź bo chyba trafiłeś w samo sedno. Im mniejsza różnica między kotem a mieszaczem tym rowniej  prowadzi piec. 

Opublikowano

Tone želiwa,to jak bufor.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 minut temu, DarekDaro76 napisał:

Dzięki za podpowiedź bo chyba trafiłeś w samo sedno. Im mniejsza różnica między kotem a mieszaczem tym rowniej  prowadzi piec. 

Raczej bym się nie zgodził z tą teorią. nawet jestem pewien że większa różnica między tymi temperaturami równiej prowadzi kocioł.

Opublikowano

OK, wykresy 2h  co nie zmienia mojego zdania co w poprzednim poście napisałem. Większa temperatura na zasilaniu, większa temperatura na powrocie, mniej odczuwa to CO a co za tym idzie sterownik i stabilniej prowadzi kocioł.

Opublikowano

Witam wszystkich. Na chwilę obecną mam sterownik st480 bez pid. Zakupiłem skzp-02 ale dopiero po zakupie zauważyłem że nie ma czujnika temp podłogówki a sam sterownik nie za bardzo ma to w konfiguracji.
W aktualnym sterowniku czujnik podłogówki jest jedynie jako forma zabezpieczenia tzn by wyłączyć pompę gdy zostanie przekroczona temperatura na nią i jak temp kotła jest mniejsza niż 40 stopni.
Podłogówka moja to 3 małe pętle a zadana temp jest pilnowana przez termostat z kapilara zaraz obok czujnika tempratury podłogówki.
Pytanie jak efekt włączenia/wyłączenia pompy uzyskać przy pomocy sterownika timel?
Jeśli nie da rady teraz to super by było gdyby nowa wersja oprogramowania pozwoliła zmienić np czujnik temperatury pokojowej (którego nie będę używał z racji na zakupiony panel) zamienić właśnie na czujnik podłogówki.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jesli nie ma cwu,možno užyc ten czujnik i wyjscie pompki,lub co2.

I dla czego wylaczat ta pompke,kiedy jest tam termostat?

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Jest CWU jak i zawór 4d z pompa na instalacje co.
Do tego osobno podłogówka.

Co2 to właśnie jedynie na podłogówkę mi pozostaje tylko dziwne że nie ma czujnika temperatury.

Opublikowano

Nie zrozumiem,jak dzialalo to na starym sterowniku i czego chcesz uzyskac na nowym.....

Opublikowano

Zobacz specyfikację st480.
Obsługuję on 4 pompy (CO, CWU, cyrkulacja i podłogówka) jak i 3 czujniki temperatury (CO, CWU, podłogówki ) tyle że nie ma on funkcji pid.

Skzp obsługuje łącznie 4 pompy (co1, Co2, CWU i cyrkulację) i właściwie 2 czujniki temp (co1, CWU) a gdzie Co2?

Co chce uzyskać? By na podłogówkę nie popłynęła woda jak na kotle gdy ulegnie awarii np ten termostat z kapilarą