Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie o takich wentylatorach:

EC series (wentylatory elektronicznie komutowane

Edytowane przez Ryszard
Stopka z Tapatalk
Opublikowano

Wydaje mi się że dobieramy moc wentylatora do mocy palnika.

Opublikowano

Ja mam kocioł 25kw i zmieniłem dmuchawę z 80w na 37w i jest o wiele lepsze spalanie ekogroszku na małych i na dużych mocach.

• Przydało się 1
Opublikowano

Tež mam 25kw kociol užywany w maximum na 15kw i zmienilem wpa 06 75w na wpa 07 35,lub 40w kilka ma naprawde juž nie wiem. Dzialalo liepiej na starszych softach,na nowszych z szkala može nie ma takiego znaczenia.

Opublikowano

@Darekkovert25kw jaki palnik, jakie spostrzeżenia?

Opublikowano

Pancerpol 25kw Duo

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję pomocy. Tematów tego typu jest mnóstwo jednak każdy budynek i instalacja jest inna.

Jakie powinny nastawy na sterowniku skzp02f w połączeniu z kotłem technix sekom  15 kW i palnikiem sv200 oraz dmuchawą 40w?

-dom z lat 80-tych, piętrowy, powierzchnia do ogrzania około 120 m

-brak ocieplenia ścian, trochę ocieplony strop na strychu

-układ działa dobrze na grawitacji, tylko grzejniki  (część aluminiowe, część blaszane płytowe, część blaszane żeberkowe

-pojemność wodna 200l

-temperatura w domu zakładana 22 st

Aktualnie zamontowano kocioł w układzie zamkniętym z zaworem schładzającym i naczyniem przeponowym. Jest wstawiony zawór 4 drogowy z siłownikiem. Jest pompa na obejściu na zasilaniu. Układ jest podłączony do instalacji solarnej, na zasilaniu zbiorniku cwu zamontowana jest pompa. Temperaturą w pomieszczeniu ma sterować czujnik, który był w zestawie ze sterownikiem.

Czy warto podłączyć czujnik pogodowy?

Czy włączać pompę CO czy ma pracować na grawitacji?

Czy dogrzewać powrót pompą CWU? Bez włączonej pompy CWU na stałe zawór 4 drogowy często mocno się przymyka.

Będę wdzięczny za pomoc. Z chęcią zrekompensuję pomoc.

Jeśli trzeba więcej informacji postaram się napisać. Proszę wybaczyć słownictwo, nie znam się na terminach technicznych.

Marcin.

Opublikowano

Wczoraj podłączona pokojówka i siłownik na 4d. Co jest nie tak jeśli temp w pomieszczeniach mam zadaną 22 a jest ponad 25 stopni. Spalanie mi wzrośło o 2kg na dobę. Żadnych ustawień nie zmieniałem w układzie kotła .CO czy CWu

1638714669665547861532868108352.jpg

16387147132987732883614208069867.jpg

I wykres z ostatnich 12h

16387152114767196155564503927186.jpg

Opublikowano

Zmniejsz minimalną temperaturę za zaworem puszczaną na grzejniki. Masz przegrzany pokój a leci 45 na CO.

Ja u siebie mam ustawioną temp. pokojową 21 stopni i histereze 0.5. Skzp-02 trzyma tą temperaturę idealnie. Minimalna na grzejniki ustawiona na 25 stopni u mnie.

Opublikowano

No leci 45 ale siłownik to chyba powinien zamknąć. Ustawiłem teraz na mieszaczu max 42 a min 40 . Zobaczymy co z tego wyjdzie. W opcji mieszacza ;;zamknij gdy pompa wyłączona ;;; jest na 1 czyli wł.

Opublikowano

Sterownik w tej chwili nie zamknie zaworu tak żeby leciało mniej niż 40 (bo tak ustawiłeś).
Musisz mu zrobić widełki ja mam min 25 a maks 50. Wtedy upraszczając- jeśli niedogrzane pomieszczenie to siłownik otworzy się do tego stopnia żeby puszczać 50 a jeśli nagrzane zamknie do tego stopnia aby puszczać 25 (ale nie mniej niż ustawione).
Jeśli zostawisz tak jak masz czyli minimum 40 stopni to bedziesz miał przegrzane bo widocznie twój dom nie potrzebuje aż takiej temperatury w grzejnikach aby utrzymać 22 stopnie.
Ustawi widełki min 25 maks 50 i zobaczysz że zacznie to działać.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Jescze zadana ustaw na 35 i na poczatku bedzie przy osiagnietej pokojowke trzymac zadana,pozniej znalaznie swojego srodka i po 2 dniach bedzie temp.CO wariowac coraz mniej.

Opublikowano

Ustaw sprawna temperature na kotle.Dla tego sa užywane wentyly mieszajace,by bylo možne uzyskac roznica pomiedzy kotlom i CO.Temperatura sprawnej roboty kotla jest ponad 60°,wiecej liepiej.Ja trzymam 70 i kiedy jest wieksze zapotrzebowanie na cieplo,podniesem 75.Kto mysle,že oscednia opal na temp.kotlowej,ten zle licza.

Opublikowano
32 minuty temu, bercus napisał:

.Kto mysle,že oscednia opal na temp.kotlowej,ten zle licza.

A do tego, kto myśli że oszczędza opał sterując temp. pokojową pompą CO (wł/wył) ten po raz drugi źle liczy.

Opublikowano
2 godziny temu, Jacek3773 napisał:

Jeszcze jedno .dlaczego kocioł ma zadaną temp 55 stopni a pokazuje 53 . Temp kotła 49.2 i strzałka dół że zbija.

Widac na pierwszym zdj.

W ustawieniach kotła zadana 55^C, temp. obniżenia 2^C (kotła), praca w trybie czasowym, kocioł chce dobić do zadanej po jakimś dłuższym przestoju, modulacja zablokowana na 60%. Tyle można wywnioskować z tego zdjęcia. Ta strzałka nie oznacza jakiegokolwiek zbijania tylko j.w. napisałem.

Opublikowano
7 godzin temu, perepeczek napisał:

Czy warto podłączyć czujnik pogodowy?

Czy włączać pompę CO czy ma pracować na grawitacji?

Czy dogrzewać powrót pompą CWU? Bez włączonej pompy CWU na stałe zawór 4 drogowy często mocno się przymyka.

Jeśli go posiadasz to tak. Zawsze jest dodatkowa możliwość regulacji.

Poco zakładałeś pompę skoro nie zamierzasz jej używać.

Przy braku pompy kotłowej powrót można dogrzać pompą CWU włączoną na stałe. Zawór 4d do prawidłowego działania potrzebuje 2 pomp - CO i kotłowej.

Niema gotowych ustawień. Każda instalacja jest inna, a z tego co napisałeś wygląda, że twoja jest skopana.

Polecam filmy instruktażowe na YT kanał Afriso.

Opublikowano

Panowie, do czego służy to zielone gniazdo na prawo od gniazda RJ ???

IMG_20211203_154609.jpg

Opublikowano

Dwa pierwsze z lewej, to podniesienie klapy zasobnika. Ja nie mam tego czujnika ale mam podłączony pod to włącznik i robię tym pauzę kotła. Miałem to zrobione zanim Pauza weszła do sterownika i tak zostało. 

Opublikowano
13 godzin temu, Oldek napisał:

W ustawieniach kotła zadana 55^C, temp. obniżenia 2^C (kotła), praca w trybie czasowym, kocioł chce dobić do zadanej po jakimś dłuższym przestoju, modulacja zablokowana na 60%. Tyle można wywnioskować z tego zdjęcia. Ta strzałka nie oznacza jakiegokolwiek zbijania tylko j.w. napisałem.

Żadnej czasówki nie ustawiałem .po czym tak wnioskujesz  . 

Opublikowano

Po tej strzałce przy temp. zadanej. Ona oznacza że kocioł pracuje z temp. obniżoną. Obniżenie na kocioł masz 2 stopnie. A obniżenie nastąpi jeśli kocioł będzie pracował w programie czasowym. W karcie Kocioł, w Opcjach masz temp. obniżenia 2, a w trybie pracy, program czasowy nie stała temp.