Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.  CARLO jeśli to do mnie to tak, orginalny deflektor był żeliwny średnicy 17cm, w połowie zeszłego sezonu żonie urwała się rączka w takim niskim garnku czy raczej wysokiej patelni średnicy 24cm i głębokości 6cm prosiła o naprawę ale w głowie był pomysł na inny deflektor(forum robi swoje) więc powiedziałem że naprawa nie możliwa dziurka na środku i powieszone pod samym rusztem.Wysokość środka do korony to około 15cm i tak palę do dzisiaj.Poadrawiam

3 godziny temu, Oldek napisał:

A może w karcie Wentylator-Skala masz coś za mało zadeklarowane.

Nie, nie. Ustawiłem skalę w wentylatorze 10-100%. Wentylator nawet nie buczy. Po podpięciu pod pompę działa.

7 minut temu, Dyzio997 napisał:

Wentylator nawet nie buczy

A może wtyczka uszkodzona i przy zmianie zaskoczyla ? 

Nic z tych rzeczy, mierzone we wtyku sterownika, wielokrotnie przełączane. Sterownik nowy, bo to u znajomego.

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta

5 godzin temu, Dyzio997 napisał:

Panowie, nie działa dmuchawa. Na wyjściu ze sterownika przy ustawieniu dmuchawy na 100% jest 25V. Dmuchawa działa po podpięciu pod inne wyjście. Sterownik oczywiście na gwarancji, ale czy myślicie, że mogę sam zajrzeć? Nie będzie później problemów ze strony ew. serwisu? Na elektronice się znam całkiem nieźle a w przypadku wysyłki sterownika do serwisu co z piecem, zostanę bez sterownika przez kilka dni? Serwis w niedzielę nie odbiera telefonów, co jest normalne, ale nie wiem co teraz robić.. 

Zadzwoń jutro na numer serwisowy do Timela 695192137 powiedz w czym rzecz, że możesz sam ogarnąć, tylko aby podpowiedzieli.

Stawiam,że uszkodzony jest triak od wyjścia dmuchawy, ale to do konsultacji z serwisem

@Dyzio997 zadzwoń na serwis, praktyka jest taka że Timel wysyła drugi ster a ten odsyłasz, przynajmniej tak było do tej pory.

Pozdrawiam RedEd 

54 minuty temu, Pieklorz napisał:

Zadzwoń jutro na numer serwisowy do Timela 695192137 powiedz w czym rzecz, że możesz sam ogarnąć, tylko aby podpowiedzieli.

Stawiam,że uszkodzony jest triak od wyjścia dmuchawy, ale to do konsultacji z serwisem

Tak też zrobie. 

@reded tak powinno to wyglądać właśnie.

Jak to cholerstwo spalić?? Probowane było w modulacji w interwale mniejsze, większe powietrze i nic gluty kokosowe wychodzą.

20201215_092341.jpg

Pany, czy uszkodzony kondensator może powodować falowanie obrotów wentylatora ? Już kiedyś wydawało mi się że jakby nagle spadały na chwilę, ale zwalilem to na PID a dzisiaj na sztywno 30% i po godzinie słychać normalnie jak zwalnia utrzymuje się na niższych obrotach gdzieś z 15 min i znowu wzrasta. ?

Tak . Dmuchawa działa nieprzewidywalnie . Teraz ustawisz ok za dwa dni będzie gorzej .

9 minut temu, Oldek napisał:

Jebło jak z moździerza.

laie_67.gifOldziu dla Ciebie za poprawę humoru07.gif

p.s. Moderatora uprasza się o przymknięcie oka na powyższe wink.gif

3 godziny temu, Jockey napisał:

laie_67.gifOldziu dla Ciebie za poprawę humoru07.gif

p.s. Moderatora uprasza się o przymknięcie oka na powyższe wink.gif

To jest bardzo ważna informacja dla innych, którzy też chcieliby tak zrobić. Kiedyś jakiś gościu postanowił przedmuchać komputer w łazience. Tylko że w tej łazience była też niestety terma gazowa. Nie zginął, ale doznał obrażeń od wybuchu. Tzw. "powietrze" w puszce jest łatwopalne, o czym mało kto wie.

@Oldek dobre :D wyczyściłem ją 3 tyg temu ale głupi ja ją rozebrałem :D

Chyba jednak dmuchawa się kończy po ok 8 latach, teraz wróciłem z roboty to piszczy jak głupia i teraz pytanie czy łożysko wymieniać czy nowa pierdziawa hmm bo myślałem już o takiej z klapką żeby dać ale czy jest sens ?

@DarekDaro76 jak spada temperatura powrotu to podbija modulację żeby go szybciej dogrzalo jak dobrze pamiętam

Edytowane przez loko00

Dmuchawa z klapką nie ma sensu do sterownika z PID, zobacz czy da się wymienić łożyska lub choć smaru "dołożyć" do łożysk i kondensator wymień.

Cześć, jestem tutaj nowy.

Od niedawna mam sterownik skpz02, jakoś nie potrafię wysterować dmuchawy. 80 W.

Klapkę ściągnąłem.

Kocioł 15KW retorta.

Szukam jakiegoś złotego środka, ale w moim przypadku to sie nie sprawdza.

Wpisuję 5-25, 9-30, etc..

Nie wiem od czego rozpocząć, Oglądam filmiki na youtube, ale często jest to pokazane zbyt ogólnie.

Jak wybrać dolna skalę? Jak górną?

Może ktoś zechciałby mi łopatologicznie wytłumaczyć?

Dolny zakres + - znalazniesz tak:

Ustaw w menu palnik-modulacja   max,modulacju na najmniej-15-20%(z min.musisz zejsc nižej) i niechaj kociol kilka godzin tak dzialac bez wzgladu na spadok jego temperatury i ustaw odpowiedny min.nadmuch.Nie zmieniaj zbyt szybko,nie co 30 min. niech popracuje by bylo widac,czy kopczyk rosnie,lub zapada.

Max.nadmuch doustawisz pozniej przy wiekszym zapotrzebowaniu na moc.dla niedopalkow,lub zapadajacego,rosnacego kopczyka.

Dolny zakres jest podstawowy.

Edytowane przez bercus

8 minut temu, bercus napisał:

Dolny zakres + - znalazniesz tak:

Ustaw w menu palnik-modulacja   max,modulacju na najmniej-15-20%(z min.musisz zejsc nižej) i niechaj kociol kilka godzin tak dzialac bez wzgladu na spadok jego temperatury i ustaw odpowiedny min.nadmuch.Nie zmieniaj zbyt szybko,nie co 30 min. niech popracuje by bylo widac,czy kopczyk rosnie,lub zapada.

Max.nadmuch doustawisz pozniej przy wiekszym zapotrzebowaniu na moc.dla niedopalkow,lub zapadajacego,rosnacego kopczyka.

Dolny zakres jest podstawowy.

a niektórzy piszą, że dolny zakres ustawia się od tego, jak wentylator zaczyna się kręcić. u mnie, wydawało mi się, że startuje od 1 biegu, ale zauważyłem  że po jakims czasie zatrzymuje się. nie zatrzymuje się, choc pracuje jakoś nierówno od biegu 6-7..

wzoruję się ty, że duża część uzytkowników dolny zakres przy dmuchawie 80 w ma ustawione na 5, ale u mnie przy tej wartośći kocioł kopci..

Edytowane przez witekszymek

Wielu jest "pakowaczy" grochu w worki foliowe, Nie ma jakiś spec. norm, nie ma jakiś wymagań dla pakowacza węgla. Można sprzedać wszystko co w nazwie ma ekogroszek i >24MJ . Nikt tego za ch..a nie sprawdzi. Trzeba polegać tylko na sprawdzonych firmach, które i tak kantują lecąc na marce. Temat rzeka. Napisz co wrzuciłeś do zasobnika, to jest ważniejsze od dmuchawy i skali

Jescze tak.W menu "powietrze nadmuch" ustaw min.10 i max.90. Nastawy   5-25 szukaj i ustawuj w menu "dmuchawa".