Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spoko,  jest jak napisałeś, czujnik temp. zewnętrznej ma jeszcze inne zastosowanie niż współpraca z siłownikiem, 

Opublikowano

@FAFAŁ ja też nie startuję codziennie kotła ale czujnik dokładałem po pewnym czasie dlatego dałem przykład jak to sprawdzić. Dołożyłem go przy sporych mrozach i na początku odcinał dmuchawę bo przekraczał ustawioną przeze mnie max temp.spalin a po kilku godzinach pracy tak ustawił modulację że temp.spalin była coraz niższa

Opublikowano (edytowane)

A, o najważniejszym zapomniałem, czujnik spalin przypomina że należy kocioł wyczyścić.

Edytowane przez Oldek
Opublikowano (edytowane)

@Oldek  to jest najlepsza funkcja :) czas czyszczenia bo spaliny wysokie :) 

Pogodowy tez traktuje jako termometr zewnętrzny . Co nie zmienia  faktu ze warto dokupic oba , choćby po to by miec dodatkowe dwa odczyty .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Czujnikow nigdy nie ma dosyč.U mnia brak CWU,czujnik pokazuje powrot z domu.

Opublikowano

Może zacznę od początku

Gdy piec jest ustawiony na min czyli jak u mnie na 15%

To

1 - nie powinno się kopcić

2- groszek powinien być dopalony

3 - kopczyk nie powinien się zapadać

4 - płomień powinien być minimalny ale się utrzymywać

5- coś jeszcze?

Wydaje mi się , ze mi dlatego kopci na niskich wartościach , ze jest za dużo węgla i piec nie jest w stanie przypalić tego na tak niskim poziomie

I teraz czym to zmieniać jeżeli te parametry wyżej nie są spełnione ?

Opublikowano

Panowie

W związku z tym że mam mocno spiekający groszek który nie lubi dużo wiatru i mam dużą nieliniową nastawę wiatru na mojej dmuchawie rvt13ar-08 (na wirniku EMC 75w) chciałbym włożyć tam mniejszy wentyl. Czy dla ekoenergii 15-25kw wentyl rms-120 40w będzie odpowiedni i nie będzie miał za małego spiętrzenia powietrza?

DANE TECHNICZNE DMUCHAWY:

Opublikowano

W Skzp-02 Jaką macie ustawioną temperaturę spalin ?  Jest jakaś wartość dopuszczalna  np dla kotła  25 kw.Przedział jest duży więc tak pytam.

Opublikowano (edytowane)

ja bym chciał ustawić 80 ale się nie da bo minimum to 100 :( , moje spaliny w przedziale 50 - 80stC ,Palnik ekoenergia 25, moc max 10kW , na pełnych 25kW myślę że przy dobrym odbiorze 100-120, przy za dużym palniku w stosunku do pieca nawet ze 180

1 godzinę temu, Lenino napisał:

I teraz czym to zmieniać jeżeli te parametry wyżej nie są spełnione ?

lenino,  jeżeli masz prawidłowo ustawione paliwo ,przesyp,moc,modulacja,kaloryczność, to w tych 15% masz za mało powietrza lub za niską temperaturę spalania ,dlatego kopci ,dodaj powietrza w tym zakresie mocy  i/lub zmień deflektor na taki który podniesie temperaturę płomienia 

piterr , przy tym palniku mam wpa06 ,wydajność 250 , jest ok , powietrza jest w sam raz , przy wydajności 200 wydaje się być mało, i sprężanie 260 (u mnie 360) też małe ,jak będziesz miał dużo miału w grochu to będzie miała ciężko przepchać,  trzeba by zmodyfikować koronę , zakleić nacięcia i dowiercić otworów

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

jolo no coś z tymi dmuchawkami jest, raz miałem na próbę słabszy wentyl, to poł palnika zdecydowanie gorzej sie paliło. Nic nie wiercę, pierdziele :) dziś byłem osobiście po nową koronę w ekoenergii, to wiercenie nic nie daje, a ten palnik to jak wszędzie jest pisane max 26mj i nic więcej, mam bliziutko Janinę i co jak co ale badziewny jaret pali się elegancko w tym palniku no ale kupiłem w tym roku  pieklorza  z chwałowic i się morduję ponad miesiąc i bez efektu :) Mam niezłą produkcję zlepionych  skfarków z niedopału i musze "popiół' po sąsiadach wyrzucać. A powietrze mam ustawione 4-16% i modulację na 75% z 25kw

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dla moich postrzezien mniejsza dmuchawa jest gorsza co do ustawienia,ale bardzo liepiej sa sprawuje kociolek po dobrym jej ustawieniu.Zmienilem 75W na 35W.Mam kociol 25KW,palnik jest mocy wiekszej.Moc w sterowniku ustawiona 15KW.Nowa dmuchawe daje rady tak do 20KW,ale mam slaby wegiel,przy takich mocach wali ho juž duuužo na palnik.

Opublikowano

@bercus czyli jesteś zadowolony ze zmiany? Pytam bo mam tą dmuchawe o którą pytałem, miałem ją założoną na chwilę ale zmieniłem, bo tak jak napisałeś, ciężej dopasować nadmuch, wstaje obrotami jak słoń i co gorsza przez mniejsze sprężanie nie paliło po całości palenisko, ale tu też mogło być spowodowane tym że koronę miałem z dodatkowo nawierconymi dziurami, wczoraj założyłem nową fabrycznie wiercona.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jestem zadowolny.Powietrze teraz 23 min.10%   66/73 max.100% dla wegla. Super jest,jak +- 2% mocy daje 1% do wiatru-mocniej ladniejsze sterowanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W dmuchawach 40w duże znaczenie ma kondensator rozruchowy , u mnie po zmianie z 1uF na 2uF powietrze min zmieniło się z 18 na 8/9% , przy ustawionej mocy 14kw 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@piterr123 do dużej ekoenergi jest wiercona korona bez nacięć ?

Opublikowano
1 godzinę temu, shaft7 napisał:

W dmuchawach 40w duże znaczenie ma kondensator rozruchowy , u mnie po zmianie z 1uF na 2uF powietrze min zmieniło się z 18 na 8/9% , przy ustawionej mocy 14kw 

Ja mam WPA120, to jest chyba dmuchawa 75W. Bardzo wąski zakres regulacji. Ustawianie tego u mnie na więcej niż 34% mija się z celem. Ciąg jest taki, że w zasadzie nie generuje już ciepła. To było dziwne, bo w rezultacie temperatura mi spadała zamiast rosnąć. Ktoś się z tym spotkał może? Oczywiście przyczyną takiego zachowania mogło być coś zupełnie innego. Na niskich obrotach dmuchawa jest tak wolna, że praktycznie nie pompuje powietrza i można jej żeberka policzyć. Aktualnie mam ustawiony zakres 18-30

Na starym sterowniku dmuchawa także była ograniczona, ale tam przynajmniej wartość podano w obr/min.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@bercus dzięki, jeszcze dam jej szanse i ją zamontuje. @loko00 źle napisałem, nowa korona 15-25kw jest z nacięciami i z otworami powietrza wtórnego, nic się nie zmieniło w tej kwestii.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie co sądzicie o tym wykresie ?

35F99ED8-288B-4098-85D4-5DD941C9284C.jpeg

Opublikowano
57 minut temu, mkwapisz napisał:

Ja mam WPA120, to jest chyba dmuchawa 75W. Bardzo wąski zakres regulacji. Ustawianie tego u mnie na więcej niż 34% mija się z celem. Ciąg jest taki, że w zasadzie nie generuje już ciepła. To było dziwne, bo w rezultacie temperatura mi spadała zamiast rosnąć. Ktoś się z tym spotkał może?

To normalne zjawisko .

Duży naddatek powietrza to zamiast korzyści strata . Zład i tak nie "odbierze" więcej powietrza  niż potrzebuje tlenu do spalania  - reszta wychładza kocioł .

Sprawność zamiast rosnąc drastycznie spada .

Opublikowano
13 minut temu, Mapik napisał:

Panowie co sądzicie o tym wykresie ?

35F99ED8-288B-4098-85D4-5DD941C9284C.jpeg

Do sklepu po piwerko a sterownika nie dotykać. 

Opublikowano
22 minuty temu, FAFAŁ napisał:

Do sklepu po piwerko a sterownika nie dotykać. 

Tylko ze w kotle jest czarno co niezbyt mi się podoba.

Opublikowano

Tego na wykresie nie widac :) . Wincyj tlenu cza mu dać.

Opublikowano

Wydaje mi się ze trochę za mocna dmuchawe mam i ciężko ustawić (dm80)

Opublikowano

Zalezy jak bardzi kopci I gdzie kopci . Jest wiele opcji . 

Blokujesz modulacje maksymalna nieco nizej niz potrzebujesz na chwile obecna . Po czym rozciagasz powietrze plus korekty procentowe. Dodatkowo mozna zmniejszyc przeslone . Zmniejszenie czasu podawania też potrafi lepiej wstrzelic się w zakres klopotliwej dmuchawy .  Mi duzo pomogla zmiana podawania z 5 na 4 .