Skocz do zawartości

Jasa

Stały forumowicz
  • Liczba zawartości

    351
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

15 Wysoki

O Jasa

  • Tytuł
    Doświadczony Forumowicz

Ostatnie wizyty

1625 wyświetleń profilu
  1. Co oznaczaja te parametry w trybie testowym

    20190407_144914.jpg

  2. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Myślę , że Twoja korekta odniosła większy skutek niż kilka minusów i Kolega Lubelskisamuraj skoryguje też swoje pozamerytoryczne wycieczki.
  3. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Cemol , trudno się z Tobą nie zgodzić , choć uważam , że powinniśmy zachować większy umiar we wzajemnym obdarzaniu się minusami. W końcu tworzymy tu na forum coś w rodzaju tematycznej rodziny ( przepraszam za zbytni patos ) i wystarczy po prostu zwrócić uwagę interlokutorowi. Dawanie klapsów można zostawić na poważniejsze sprawy. A błędy zdarzają się każdemu.
  4. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Ot i merytoryka. Mógłbyś konkretniej ?
  5. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Nie oglądałem poprzednich filmików ale jeżeli są równie merytoryczne , to chyba lepiej . Każdy może się mylić , ale żeby publicznie zarzucać "ściemnianie" to trzeba być naprawdę pewnym swoich racji i dobrze merytorycznie przygotowanym. Pomijam kwestię kultury wypowiedzi. W tym przypadku to chyba ani jedno ani drugie.
  6. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Moim zdaniem , spiekalność żużlowa , bo o takiej mówimy , ma związek ze składem węgla ( relacji pomiędzy węglem pierwiastkowym a węglowodorami ) . Węgle typu płomiennego ( 31 ) "papierowe" nie mają żadnych skłonności do spiekania , typu gazowo - płomiennego ( 32 ) - umiarkowaną , a typu gazowego ( 33 ) lub koksującego ( 34 , 35 ) to do spalania przez smakoszy. Im wyższy typ węgla tym więcej zawiera smoły i tym wyższych wymaga temperatur do spalenia . Stąd spiekalność. Doszukiwanie się związku pomiędzy zawartością popiołu i kamienia a spiekalnością jest pójściem na skróty i w niewłaściwym kierunku. A jak się jeszcze temu doda smaczek w postaci "ściemy" to efekt murowany. Węgle typu Retopal lub Energo Standard czy Extra mają dużo popiołu ( od 10% w górę ) i w przypadku Energo sporo kamienia , a trzeba naprawdę sporo się przyłożyć , aby wygenerować spieki . Ale dla chętnego nic trudnego . Pomijam oczywiście inne żródła spieków ( palnik , sposób prowadzenia kotła itp. ) gdyż w cytowanym materiale była mowa wyłącznie o zależności pomiędzy ilością popiołu i kamienia a zdolnością do spiekania.
  7. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Mógłbyś jaśniej. Wyłączny związek pomiędzy spiekalnością a ilością popiołu i kamienia. Z tego materiału wynika , że wystarczy węgiel o małej zawartości popiołu i kamienia aby nie był spiekalny i nie trzeba już określać parametru RI a określanie go to ściema. Ciekawe. To że spaliłeś bardzo spiekający węgiel to tylko dzięki Twoim umiejętnościom i ma się nijak do teorii głoszonych w cytowanym materiale.
  8. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Zgadza się . Jak się liczy na sponsoring to najlepiej mówić to , czego widz oczekuje ( ściema - chwytliwe , prawda ?). Ale w sumie dobrze , że się wypowiada , choć głoszenie tak radykalnych tez nie służy tematowi. Ze spiekalnością eko w podajnikowcach są faktycznie problemy i informacje podawane przez producentów należy traktować z dystansem , jedynie jako wskazówkę , ale sprawdzać i dzielić się spostrzeżeniami - choćby na tym forum.
  9. Jasa

    Sprawdzony Eko-Groszek.

    Moim zdaniem materiał mało konkretny a chyba nawet nierzetelny. Określanie ściemą spiekalności podawanej przez producenta oparte na zależności : ilość popiołu - RI , jest bardzo pobieżne , bazujące na dwóch rodzajach eko i nie znajdujące pokrycia w rzeczywistości. W dodatku jak się pali w fajce to spieki ma się na zawołanie. Jest wiele ekogroszków ze sporą zawartością popiołu i kamienia ( prawie wszystkie rosyjskie węgle mają i będą miały kamienie - wynika to z braku płukania w procesie produkcji ) o małej spiekalności i odwrotnie - sporo eko z małą ilością popiołu i bez kamienia ale spiekalnych. Określenie ściema jest może lotne medialnie ale zachowałbym je na inne okazje. A ogień vel diabeł ciekawy i zastanawiam się nad jego zakupem , choć energo jest tańszy , spalający się bez problemów ale z większą (ok.10% ) ilością popiołu i sporo zakamieniony.
  10. Ok , czyli masz sterownik bez PID . Jeżeli tak , to powierzchnia żaru na palenisku mogłaby być większa , ale jeżeli pali się bez spieków i niedopałów a nie chcesz uruchomić obrotu talerza retorty , to musi tak zostać. Ważne , żebyś był zadowolony.
  11. Na pewno pomoże , pytanie tylko w jakim stopniu i na jak długo. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach : zdolności penetracyjnych środka , gęstości nawiercanych otworów itp. Warto zasięgnąć bliższych informacji od sprzedawcy odnośnie kosztów operacji , czy to się kalkuluje ekonomicznie . W reklamie wszystko ładnie wygląda.
  12. Jest nieżle. Przy jakiej modulacji (mocy ) jest zdjęcie? Jaki węgiel? Daj zdjęcia popiołu i temperaturę spalin.
  13. Fafał , nie przejmuj się - Koledzy po prostu nie zrozumieli Twoich intencji . Chętnie czytam ten wątek ale w 600 stronach naprawdę ciężko jest się poruszać , stąd tam gdzie jest to możliwe wskazane byłoby zakładanie nowych tematów -służy to przejrzystości zagadnień , szczególnie dla tych , którzy chcieliby się trochę dowiedzieć.
  14. W kotle podajnikowym powietrze musi być dostarczane wyłącznie tam , gdzie jest potrzebne tzn. na palenisko i w ilości tylko takiej , która pozwala na efektywne palenie - nie większej. Częstym błędem palaczy , szczególnie początkujących , jest nadmierny nadmuch - wydaje się bowiem ,że więcej powietrza to lepsze spalanie . Tak , ale nie nadmiar powietrza , gdyż ten powoduje tylko zbędne wychładzanie kotła ( paliwo nie "zużyje" i tak więcej tlenu niż może ) nie mówiąc już o NOxach. Uciekające bokiem powietrze to wychładzanie paleniska i kotła , zmniejszenie ciśnienia i wydatku powietrza na palenisku , nierównomierne spalanie . Palacz widząc , "że się słabo pali " zwiększa nadmuch i koło się zamyka - zamiast poprawy jest gorzej. W Twoim przypadku widać to po płomieniu i wyglądzie paleniska.
  15. Zgadza się. Lepiej aby ich nie było , ale jest to do zaakceptowania.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.