Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Tuptus napisał(a):

,,,, Od teraz to "maszynownia"🤪

Załóżmy, że "maszynownią" to pomieszczenie może się stać wtenczas, gdy w obiegu grzewczym kotła zostanie  prawidłowo zamontowany ciepłomierz. Nawet taki z "odzysku po 5 (8) letniej eksploatacji".

Przy takiej inwestycji i staranności wykonania instalacji grzewczej kotłowni przez inwestora, jestem "raczej pewny" o jego skrupulatności w rzetelnym podawaniu wyników pomiaru z ciepłomierza. 

Opublikowano

No i już na ziemię wprowadzasz, nic nie można z humorem podejść.🫤

A tak na marginesie to po co sobie życie zawracać ciepłomierzem, ile % mi to da do zadowolenia?

Dla mnie to tak jak by jeździć fordem 1.5 ecobost i gadać sąsiadowi który ma toyote D4D że mój pali 5.4 a jego 5.9.🫣

Temat w zasadzie nie o tym, tylko dotyczy  wrażenia z użytkowania konkretnego kotła i opinie o nim.🤪 

• Lubię to 1
Opublikowano

A w jakim ów celu, zakłada się taki ciepłomierz? Jakie konkretnie korzyści przynosi, oprócz delikatnym drenażu kieszeni, na jego wydanie..? 😁

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 2
Opublikowano

Aby wiedzieć ile zużywasz energii i bardziej dokładniej oszacować ile tej energii z 1 kg opału uzyskujesz. Porównać z cenami prądu czy gazu. Zastanowić się czy za tą różnicę w cenie opału na rok może przerobić miejsce gdzie składujemy opał na męski kącik z bilardem, piłkarzykami z kanapą, dużym tv i barkiem.
Zamiast zajmować się przygotowaniem opału zaprosić znajomych na film czy mecz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Drewno nic cenowo nie rozwali cieplomierz,nie cieplomierz.Komu nie przeskadza przy nim robota,wie po co nim grzeje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To że drewno wychodzi najtaniej, to wiem.
Jednak nie wszyscy patrzą czym ogrzewać najtaniej. Jeśli różnica w cenie jest akceptowalna dla kogoś, to czemu ma się narobić. Może w tym czasie pograć w bilarda.

Opublikowano

Kol @Sławek007 to o czym piszesz to prawda ale prawdą jest też to że każdy zdecydował co chce mieć i taki kocioł sobie kupił (no 75%). Jeżeli j zdecydowałem  się na zasypowca to z konsekwencjami i wcale nad tym nie ubolewam (może tylko że brakuje mi placu) . Te wszystkie pomiary nie są mi potrzebne, wyznaję zasadę ,,wypaliło się trzeba podłożyć" a druga to,, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" To wszystko pomaga mi utrzymać w miarę znośną  sprawność i tu trzecia najważniejsza i pocieszająca ,,że jeszcze daje rade" To są tylko moje oczekiwania co do MP-a .( 49 to mój rocznik) 

Pozdrawiam i życzę Spokojnych Świąt

Opublikowano

To się naprawdę ktoś musi strasznie nudzić, nie mieć innych zmartwień i problemów życiowych lub zainteresowań.

No sorry ale takie jest moje zdanie i rozumiem że nie każdy z tym się musi zgadzać.

Ale siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem?🫣

To jak tak liczyć sprawność kotła, ważyć opał, to może jeszcze liczyć pralkę, zmywarkę bo za dużo wody idzie, lub lodówkę i telewizor bo "prundu" za dużo idzie.

Naprawdę, szkoda życia na takie przyziemne troski.

• Przydało się 1
Opublikowano

kol @Tuptus Dzięki za wpis bo już myślałem że będę musiał zacząć liczyć i zapisywać.

Pozdrawiam i Życzę Spokojnych Świąt  

Opublikowano

Najdokładniejszym ciepłomierzem w moim przypadku był zwykły kalkulator. Średnia ilość spalanego opału x jego kaloryczność x sprawność generatora ciepła i wynik prawie idealny.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
W dniu 20.12.2024 o 07:07, Sławek007 napisał(a):

Zastanowić się czy za tą różnicę w cenie opału na rok może przerobić miejsce gdzie składujemy opał na męski kącik z bilardem, piłkarzykami z kanapą, dużym tv i barkiem

Każdemu co lubi.

Satysfakcji z narąbania /przygotowania kupy drewna nie zastąpi gra w bilard, piłkarzyki czy oglądanie TV. 

W dniu 20.12.2024 o 07:46, Tuptus napisał(a):

Ale siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem?🫣

Nie trzeba siedzieć w kotłowni z kalkulatorem i zeszytem żeby wiedzieć jaki jest koszt sezonowego ogrzewania.

Najlepszym ciepłomierzem jest komfortowa temperatura w domu i stosunkowo małe ubytki w portfelu na zaspokojenie ogrzewania w sezonie. 

Najzabawniejsze jest że martwicie się o troski, spędzanie czasu osób, które palą w kotłach zasypowych. 

Dziękujemy za troskę i pomysły na spędzanie wolnego czasu.

Wesołych świąt.

• Przydało się 2
Opublikowano

Na to nie wpadłem że są koledzy których martwi wysiłek który nam przysparza nasz ,,ZASYPOWIEC". Wypada im SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ za troskę .

SPOKOJNYCH ŚWIĄT

Opublikowano

Znów temat zbacza w inny kierunek.🧐