Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Piecuch19 Złe wnioski wyciągasz. Dostosuj stare MPM-y do nowych wymogów eko i wtedy oceń w którym się lepiej pali.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.03.2025 o 13:56, Piecuch19 napisał(a):

może to zaburzyć podciśnienie w kotle i powodować problemy z paleniem.

Dokładnie dlatego musi  być szczelna klapka odcinająca przepływ gazów po zamknięciu drzwiczek , można to wykonać na dwa sposoby albo sterowanie ręczne albo automatyczne wraz z zamknięciem drzwiczek.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano
2 godziny temu, maracz napisał(a):

Im starsze mpm-y być może do węgla lepsze, do drewna jest na odwrót. 

To ile procentowo typowy (z nazewnictwa) kocioł Hg spali lepiej niż ten do węgla mpm.. Bo mam dwa, jeden ds 21-25kw, oraz wooda 18kw. To oba kotły spalają podobnie, z tym że wood delikatnie lepiech wychodzi, ale te różnice są nieznaczne.. W woodzie bez odbioru tylko na bufor 1200l Od 25*-95* spalam 23 kg brykietu łącznie z drewnem na rozpałkę.. W starym kotle przy takim samym buforze i takich samych temp, spale około 24-25 kg drewna. Powtarzalność jest od początku palenia, czyli mija 9-ty sezon.. Dodam że idzie to na grawitacji, bez żadnych sterowników, bez pilnowania..  To jakie wyniki ma taki kocioł Hg? Ja wiem, bo trochę śledzę poczynania i chwali posty na yutube..ale chce się dowiedzieć tu od użytkowników takich kotłów, czy będzie aż tak duża różnica w spalaniu.. 

Trzeba by tak podsumować i zliczyć, czy to nie nabijanie ludzi w bambuko 🙂

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Przy czytaniu lapie wraženie,že te wypary i dymki z dolniakow cos powoduja,przynajmniej uzaležnienie.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Temat jak najbardziej poważny. Czy wydatek 12 tyś i za kocioł tylko do drewna ma sens czysto ekonomiczny, w porównaniu do użytkowania dotychczasowego starego mpm- ka? Jakie różnice w ilości spalonego drewna przemawiają za zmianą kotła? Pomijam sprawy ekologiczne, bo tego nie jesteśmy w stanie sprawdzić.

Opublikowano
18 minut temu, carinus napisał(a):

Czy wydatek 12 tyś i za kocioł 

Ja chcę poznać różnicę między kotłami hg co kosztują ponad 20 tyś.. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@zaciapa Jeżeli te kotły mają pełną automatykę nadzoru spalania i nawet podtrzymania żaru, to jak najbardziej nie mamy tutaj żadnego polotu do takich konstrukcji, to jest przepaść pod każdym względem. Piszemy w wątku o caldo i trzymamy się porównania do caldo. Zastanawia mnie tylko czysto teoretyczny sens zmiany, jaką chciałem zrobić, aby zakupić ,,tani'' kociołek tylko do spalania drewna i co ta zmiana wnosi, albo co może wnieść w sensie ekonomii spalania drewna.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dopoki stary nie zgnije,senzu,czy oplacalnosci,ni ekonomii nie znalazniesz.Nie jest.Po zgnicju to juž inna bajka,zamienic za "nowy" stary ten sam,tylko inaczej pomalowany to juž blad.I wstawic stare nierzadnice w nowy dom publiczny..to juž wogole..

• Lubię to 1
Opublikowano

@bercus Niestety mamy ustawy antysmogowe i kocioł nawet jak byłby nowy, ale nie miał 5-klasy, to musi zostać wymieniony na taki, który tę klasę 5 ma.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wiekszosc konstrukcji poczatkowo bezklasowych ale po kosmetycznych poprawkach 5ke w laboratoriu ciasno otrzyma i jest z nim jak wyžej opisalem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, carinus napisał(a):

@zaciapa Jeżeli te kotły mają pełną automatykę nadzoru spalania i nawet podtrzymania żaru

To, że ma tam gdzieś w papierach podtrzymanie żaru, niech ma, dla mnie bzdet, bo jak palić co 2 doby jednym załadunkiem, to i tak nie utrzyma.. 🙂 Chodzi mi właśnie o tą resztę cytatu, ile spala właśnie taki kocioł, z tym dobrodziejstwem,  same konkrety.. Ile kg drewna spali do zagrzania  bufora 1000l z 30^ - 95 ^st bez odbioru ciepła. Chcę po prostu porownac, ile warte są te narracje, marketingowo-handlowe. 

Zresztą, cała ta polityka związana z ekologią, jest dla ludzi, co samodzielne myślenie jest jak egzotyka 🙂

Ale żeby nie było, u mnie z dwóch kominów praktycznie czysto, ja dbam o środowisko, ze względu na zdrowie, a nie dla pieniędzy 🙂

@bercus

Ten twój wcześniejszy post, którego za cholere nie mogłem rozczytać, wrzuciłem w wyszukiwarkę, to wyskoczyły mi odcinki tej bajki "sąsiedzi" nie wiem o co biega 😁

Edytowane przez zaciapa
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zaciapa napisał(a):

mam dwa, jeden ds 21-25kw, oraz wooda 18kw. To oba kotły spalają podobnie, z tym że wood delikatnie lepiech wychodzi, ale te różnice są nieznaczne..

Zapomniałeś dodać że Wood 18 kW przerabiałeś żeby dorównał temu starszemu w spalaniu, bo na oryginalne pozostawał w tyle.

Ostatnio ludzie zaczynają samodzielnie myśleć i kwestionują ten zielony ład, więc jest nadzieja że to upadnie i będzie normalnie - bez ściemy o płonącej planecie i narzuconej konieczności posiadania elektrycznych aut.

8 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

@Piecuch19 Złe wnioski wyciągasz. Dostosuj stare MPM-y do nowych wymogów eko i wtedy oceń w którym się lepiej pali.

Jak będziesz oceniał z perspektywy użytkownika to wnioski będziesz miał właściwe.

U mnie pali się dobrze zarówno węgiel jak i drewno, ale do tego trzeba było go troszkę poprawić po producencie. Papier 5 klasy też ma.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano
43 minuty temu, zaciapa napisał(a):

Ale żeby nie było, u mnie z dwóch kominów praktycznie czysto, ja dbam o środowisko

Widzę że kolega z tych, co tlenek węgla widzą i NOx-y...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@zaciapa Co Ci mogę napisać? Myślę że jakbyś miał caldo I zapewnił mu odpowiednią ilość pw przez cały okres spalania wsadu, to potrzebowałbyś jeszcze mniej opału niż teraz, bo substancje palne dopaliłyby się w większym stopniu niż w wood. Więc myślę że byłoby czyściej i oszczędniej.

Opublikowano

@maracz mnie interesują konkrety, nie wygląd wymiennika.. Ile taki kocioł zwany Hg spała drewna w kg na ilość podgrzanej wody..

Np. Mój stary mpm 21-25kw 

Załadowany do pełna brzoza, waga 25kg zagrzał bufor 1200 l bez odbioru od 30st-do 95st (czas 3,5 godz).. 

Teraz dla porównania chcę, żeby ktoś podał wyniki z kotła hg i to wszystko.. 🙂

Opublikowano (edytowane)

Widzę że koniecznie chcesz mnie zmotywować do tego abym przytargał wagę z łazienki, dokonał stosownego pomiaru wagi, wilgotności i rodzaju opału drzewnego. Następnie wydoił bufory poniżej akceptowalnego poziomu, załadował i odpalił kocioł, włączył stoper i powiedział domownikom że teraz to zimno będzie przez 4h bo "majster" robi pomiary czasowo-wagowo-temperaturowe dla forum.🤔

Jakoś nie chce mi się, bo nigdy mnie to nie kręciło, a poza tym mam inne zajęcia i obowiązki.

Niechaj każdy sobie wnioski sam wyciągnie.🤪

Tylko że wątek dotyczy Caldo więc ze swoim kotłem nie łapię się do zawodów.🙄

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
8 minut temu, Tuptus napisał(a):

🤔

🤪

Tylko że wątek dotyczy Caldo więc ze swoim kotłem nie łapię się do zawodów.🙄

Śmiało, tyczy się wszystkich HG, ale skoro tak, to dziękuję za uwagę 🙂

Opublikowano

Temat oszczędności opału wraca na tych forach jak przysłowiowy bumerang. A ja się zastanawiam czy po to mamy kotły, żeby bawić się w ,, Aptekarza" i liczyć kg opału, a nie mieć komfort w mieszkaniu. Znam  takich, co mieszkają w bloku i 19 stopni to upał (2 swetry na grzbiecie) w jednym pomieszczeniu. Ilość spalonego opalu zależy od bardzo wielu czynników, a ze ja spale 5 taczek więcej w sezonie czy to jest dużo. Przepraszam ze tak rozrzutnie podchodzę do tematu oszczędzania opalu, może dlatego, że w miarę łatwo i dużo go pozyskałem. Lubię palić.

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano

No i wreszcie jakiś konkret.

Brawo. 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AO49 napisał(a):

... Ilość spalonego opalu zależy od bardzo wielu czynników, a ze ja spale 5 taczek więcej w sezonie czy to jest dużo...

Pozdrawiam  

@Tuptus Jaki konkret?

@AO49Zapytam kolegę czy, gdybym podarował 12tys. to byłbyś skłonny kupić ten nowy kociołek dla zaoszczędzenia  tych przytoczonych wcześniej 5 taczek drewna?

• Lubię to 1
Opublikowano

Szkoda, że nie ma tańszych aut o połowę, które mają certyfikat na euro ileś tam, które zamiast samoczynnego reżimu spalania dopuszczają ręczną regulację na oko. 😀

- Dymi z rury?

- Noooo nie

- To proszę się odp**** od mojego auta 😜 

• Przydało się 1
Opublikowano

@carinus Jeżeli opalasz drewnem i musisz wymienić kocioł, to kupisz gołego MPM DS za 9tys.zł, czy dołożysz do MPM Caldo za 12,5tys., który ma jakiś sterownik instalacji i wentylator wyciągowy?

Opublikowano

Ale jakiś sterownik, w sumie niczego, nie czyni z tego kotła pełnoprawnego HG z automatyką sterowania powietrzem. @maracz już nie raz tłumaczył, jak szybko następują zmiany w procesie spalania drewna i jak często i szybko kocioł musi reagować, żeby mógł się pochwalić prawidłowym procesem spalania. Ja porównywałem to do obecnego starego kociołka, który też spala drewno, i też w miarę czysto bez sadzy na wymienniku. Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać. Nie mówimy o wyborze nowych kotłów, ja nie muszę wymieniać kotła jeszcze bardzo długo, lub nawet w ogóle.

• Zgadzam się 2