Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

około 30kg mocnego i ze 20-25 lżejszego typu moja kostka sosnowa ,tak że pełnym kotłem powinieneś naładować bufor bez problemów,z innej beczki w sklepie mam gaz i cena od października z 21gr brutto za kwat na 36 gr = 70 % podwyżka ,niezłe jaja,będę się chyba dogrzewał podczerwienią bo chyba taniej wyjdzie 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.07.2021 o 22:33, oster1906 napisał:

szukalem kotla kombinowanego  drewno + palnik pelletowy.... cenowo najlepiej mi wychodzi mpm ds wood 18kw + palnik Kipi z fabrycznymi drzwiczkami do mpm (wszystko okolo 13000 zl) + bufor 800l, atmos od 16000 zl i w gore o reszcie nie wspominam bo ceny powyzej 20000zl

Pytanie czy to ma szanse dobrze dzialac??? znaczy pale drewnem nie ma mnie w domu zapala sie palnik z pelletem ma ktos jakies doswiadczenia z kotlami kombinowanymi???

Jak będziesz palił drewnem liściastym np.grabem, czy dębowym lub bukiem nie będziesz miał problemów jak pisze @maronka. drewno liściaste to nie sosna, która brudzi kocioł. Mam kociołek kombinowany, ale nie taki jak MPM-ka. Mam palnik pelletowy Revo Mini, który ma dwie opcje trybu spalania... na pellet i na pracę ruszt. Sterownik PLUM. Kociołek w przekroju podobny do Lazara Holz Master. W drzwiczku wsypowym wspomnianego Lazara można zamontować palnik pelletowy i gitara gra! Acha, na dnie komory spalania /zagazowanie/ płyta szamotowa z otworem 70 mm.

Wg mnie, palniki Kipi dobre do kotłów dużej mocy.

Na zasadzie kombinowanego kotła, działają kotły czeskie firmy Blaze

1933402937_20210521_2046582.thumb.jpg.7628ac94710a7db0afc08ee609adaf8c.jpg

Edytowane przez dino49
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak jak obiecałem wstawiam  fotki pierwsza to opal przed rozpalaniem druga przedstawia ogień minutę po rozpaleniu niewiem tylko czemu nie mogę filmiku wstawic a zdjęcie z palnikiem jest odwrotnie niewiem jak to się stało;)

IMG_20210920_182113.jpg

IMG_20210920_182701.jpg

IMG_20210920_182202.jpg

Edytowane przez homer90210
Opublikowano

IMG_20210920_182202.thumb.jpg.e3d47678b7ba9f68f8cfd3e53956f010.jpg

Dymi z komina czy zero dymu

Opublikowano

Czy w mpm ds 14 wood da się palić węglem? A jeśli tak to czy palenie węglem jest legalne? Podobno producent wycofał certyfikat na węgiel ze względu na dofinansowania. 

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda komin i dym z niego podczas rozpalania ale już na długim obiegu. Też mi się wydaje że chodziło o dofinansowania. Różnica polega na dodatkowym powietrzu wtórnym i zamiast trzech są dwa ruchome ruszty. Zamiast trzecego w mpm wood i jest cegła z ceramiki. Natomiast przy węglu może być problem z większą ilością popiołu a co za tym idzie możliwym zatykaniem palnika. Ale to moje przemyślenia.

.IMG_20210921_184849.jpg

Edytowane przez homer90210
  • Lubię to 1
Opublikowano

Na pewno spalisz sam węgiel i nie będzie z tym problemu. Drewno jest bardziej wymagające co do warunków umożliwiających czyste spalanie. Problemem będzie znalezienie odpowiednio dobrego węgla, który potrafi uprzykrzyć życie w każdym kotle, nie tylko tym do drewna.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
16 godzin temu, NeS napisał:

Czy w mpm ds 14 wood da się palić węglem? A jeśli tak to czy palenie węglem jest legalne? Podobno producent wycofał certyfikat na węgiel ze względu na dofinansowania. 

Nie ma 14kw wood jest 14kw normalny na węgiel i drewno z górnym i bocznym zasypem

Opublikowano

Sprawdź i podaj źródło, ja pisałem maila do producenta i taką uzyskałem odpowiedź. 

Dzień dobry,

do kwietnia tego roku kocioł DS 14kW posiadał certyfikaty na drewno i węgiel. Z certyfikatu kotła został usunięty węgiel z uwagi na zmiany w programie czyste powietrze, które uniemożliwiają wzięcie dotacji na kocioł z ręcznym załadunkiem, którego paliwem jest węgiel kamienny. Kocioł na obydwu paliwach ma moc 14kW.

pozdrawiam 

Opublikowano

Rzeczywiście coś się zmieniło, zerknąłem na stronę producenta i zmienił się certyfikat dla kotła DS 14kW. W tej chwili DS 14kW ma tylko certyfikat dla drewna liściastego, zniknął zapis o węglu.

Opublikowano

To sorki z tym węglem ,nie byłem świadom ,ale nie nazywa się wood i ma górny zasyp też

Opublikowano

Czy z punktu widzenia osoby palącem i drewnem i węglem warto dopłacić do MPM DS Wood 18KW czy może wybrać tańszy MPM DS 18 KW ?

Czy brak dodatkowego rusztu i zastąpienie go cegłą w DS WOOD będzie rzutowało na spalanie węgla lub drewna w stosunku do zwykłego MPM DS 18? (Kolega wyżej pisał że może być problem przy paleniu węglem i ilością popiołu)

Czy to dodatkowe powietrze w MPM DS WOOD robi aż tak dużą różnicę przy spalaniu drewna w stosunku do MPM DS?

Opublikowano

Ja bym wybrał tańszy z certyfikatem na węgiel, bo wg DTR drewno potrzebne jest do rozpalania, więc węgiel i drewno w kotłowni może być. Natomiast ciężko się będzie wytłumaczyć w razie jakiejś ewentualnej kontroli przy tym Wood z węgla w kotłowni. Cegiełkę szamotową na ruszcie też sobie możesz położyć i nie kosztuje to drogo. 

Z tym powietrzem to jeszcze nikt konkretnie się nie wypowiedział, ani nie pokazał różnic ( świeży temat - brak zdjęć tego dodatkowego powietrza na forum).

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszystko się rozbija o fakt czy kocioł będzie kupowany z dofinansowaniem i jakie są plany w danym rejonie z wycofaniem spalania węgla.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Piecuch19 Dzięki za cenne informacje

@carinusKocioł będzie kupowany bez dofinansowania(Województwo lubelskie czyli uchwała antysmogowa jest już uchwalona)

Moja niezbędna moc grzewcza (C.O. bez CWU) to  14,3 KW według https://cieplo.app/wynik/j6p1 

Pytania dodatkowe jakie mam to czy;

1. W takiej sytuacji jeżeli posiadam stary typ grzejników i instalacji grawitacyjnej i zbiornik 100lpodłączony jako boiler(który może pełnić rolę dodatkowego bufora po ociepleniu) to czy taki zestaw(pojemna stara instalacja plus bufor 100l)będzie wystarczający dla MPM 18 lub 25KW?-> Pytam bo bufor to obecnie duży koszt dla mnie i może mógłbym wykorzystac to co już jest? 

2. Czy gwarancja producenta będzie obowiązywać w takim układzie czy konieczny jest bufor na przykład 500 lub 1000l? (Czytałem dokumentacje producenta ale nie jestem pewien i może ktoś jest w temacie i mógłby się podzielić informacją)

3. Czy dla tego przypadku opisanego powyżej  lepszy będzie kocioł 18 czy 25KW?

Opublikowano

Jak nie masz bufora to tym bardziej nie możesz brać kotła o mocy większej niż potrzebujesz, a bufor 100l to żaden bufor dla takiego kociołka nawet 14kW, nie wspominając o większych mocach. Sprawdź warunki gwarancji producenta jakiej pojemności musi być zbiornik, skoro nie wyczytałeś tego z dokumentacji to zadzwoń i dopytaj. Kocioł sie rozszczelni z ich winy a gwarancji nie uznają. Jak nie musisz mieć dofinansowania, to faktycznie kup zwykły kociołek i też spalisz każde paliwo, tyle że bez certyfikatu na drewno.

Opublikowano

@mickey123 zwróć uwagę że te 14kW będzie Ci potrzebne tylko przy -20'C na dworze ( nie ma takich temperatur), a normalnie 6,3 kW - przeciętna moc grzewcza przy temperaturze 0'C i  w okolicach takiej mocy będzie kocioł pracował przez większość swojego czasu. 

Jak masz dużo wody w instalacji to głowice termostatyczne na grzejniki i bez bufora da radę na zmniejszonej powierzchni rusztu.  

Myślę że 10kW by w zupełności wystarczyło przy przeciętnej mocy grzewczej 6,3kW, ale jak ma być palone drewnem to 10kW ma za małą komorę zasypową do drewna. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
10 godzin temu, mickey123 napisał:

2. Czy gwarancja producenta będzie obowiązywać w takim układzie czy konieczny jest bufor na przykład 500 lub 1000l? 

To może być niezła  pułapka, bez bufora producent kotła zasypowego  może nie uznawać gwarancji i nic w tej gestii nie wskórasz..  

Opublikowano

@AnimusNie strasz bo nie masz pojęcia o paleniu w MPM-mie.

Nie mam bufora, a wszystkie moje reklamacje dotyczące wymiany przegrody i ceramiki w palniku uznali. Dostałem 2 przegrody i 2 zawirowywacze z kształtkami bocznymi na gwarancji i nic nie płaciłem za to. Nawet wysłali mi przegrodę bez otworu żebym zrobił sobie jaki chcę otwór, ale i tak w końcu zrobiłem z innego materiału grubszą przegrodę.

Opublikowano (edytowane)

@mickey123 Ale tak na prawdę to ceramika nie podlega gwarancji,więc piecuch miał szczęście i umiał dobrze gadać,dla nich to żaden koszt a klienta uszanowali ,a sam kocioł to w życiu ci nie padnie przez 10 lat ,ja przynajmniej o tym jeszcze nie słyszałem,więc gwarancją najmniej bym sie przejmował,jak do drewna brałbym 18kw i przepalał wg potrzeb,jak drewno z węglem 14kw ,jak sam węgiel 10kw,wszystko zależy od tego czy chcesz przepalać czy palić w miarę ciągle,i przy przepalaniu większa moc jest lepsza tym bardziej na twojej starej pojemnej w wodę instalacji,bo szybciej zagrzejesz całość ,a przy paleniu ciągłym duża moc jest zła bo będziesz kisił opał   

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Tez przymierzam sie do zmiany kotla,chociaz w tym roku zostanie pewnie jeszcze camino. Palac nawet drewnem od gory w tym kotle to jest lipa. Ciagle po glowie chodzi mpm wood z buforem,palac samym drewnem bufor daje wygode i chwile oddechu. Zastanawiam sie czy wziasc 18kw i jeden bufor 800,czy moze dwie 800...

Opublikowano

Reasumując, którego MPMa wybralibyście na moim miejscu? Mam bufor 750l z wężownicą CWU. 

1. MPM DS II 14 KW z certyfikatem na oba paliwa bez dofinansowania. 

2. MPM DS wood 14 KW i starać się o dofinansowanie?

Czy pod dofinansowanie wchodzą też koszty wymiany kotła? 

Czy w razie braku drewna można normalnie palić węglem w DS wood? 

Brać wersję z bocznym czy górnym załadunkiem? 

I jeszcze jedno pytanie, jeśli braknie prądu to miarkownik zdusi MPMa? Mam przyłącza do bufora 1" i nie wiem czy grawitacyjnie będzie wystarczający odbiór.