Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @szpeniojuż problem stałej szczeliny się rozwiązał. Poprostu dwie nakretki 8 skontrowalem na pokretle ustalając szczelinę i teraz mogę wykręcić i zamknąć klapkę a później wkręcić do oporu. Proste i funkcjonalne.

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 18:57, szpenio napisał(a):

@AO49Tak tak, będzie, jak już zlepię do kupy, to oczywiście nie omieszkam przyspamować fotami na forum 😀.

A dzisiaj foty z próby palenia rocznym bukiem. Okazuje się, że niestety wilgotność takiego opału nie jest jednorodna i trzeba by stać z wilgotnościomierzem i każdą szczapę rozłupywać i wbijać przyrząd (gdybym taki miał). Najbezpieczniej więc jest, gdy drewno sobie poleży dwa lata w odpowiednich warunkach. Wtedy doschnie równomiernie. 

Na próbę wrzuciłem kilka taczek buka do kotłowni,  żeby dosychał. Widocznie przez dwa pierwsze dni trafił mi się bardziej suchy, bo smoły nie było i wymiennik zaczął pokrywać się  białym nalotem.

Wczoraj i dzisiaj przy tych samych ustawieniach normalnie smoła zalała kocioł I puszczał dymka z komina, czego na suchym drewnie nigdy nie było. Na tym rocznym też pali się normalnie, płynnie  bez zawieszania, temperatury też tak jak zwykle. Z buforem mógłbym bardziej dać w palnik, a tak niestety mam smołę  aż w popielniku. Zrobiłem stojak nad czopuchem i będę dosuszał, bo nie chce mi się z powrotem wynosić z kotłowni.

20250124_172208.jpg

20250124_172550.jpg

20250124_172222.jpg

20250124_190242.jpg

No ładna smoła jak lakier ale wkurzałyby mnie te osmolone drzwi ,u mnie w górnym po wypaleniu suchutkie i nic nie capi

W dniu 26.01.2025 o 10:39, szpenio napisał(a):

Jest słynna szczelina Piecucha, to może i inna szczelina się przyjmie na forum 😀. To jest ten patencik, z którym będzie mi się żal rozstać, przy remoncie kociołka po trzech sezonach palenia. Bardzo ułatwia podkładanie i grzebanie w komorze załadunkowej w czasie palenia i to bez wentylatora wyciągowego, bardzo dobrze wciąga dym i płomienie, umożliwia dokładanie brzydkiego, krzywego drewna do utylizacji. O ile przy ładnym buku nie muszę tych drzwiczek otwierać, to niestety chcąc wreszcie spalić dużą stertę niechcianych wygibasów, konieczne jest dokładanie większej ilości, bo upychanie kilku sztuk na górę wsadu zbyt wolno uszczupla tę pryzmę szpargałów.

Foty zasuwy na drucie i inne szczegóły na poprzednich stronach tego wątku.

Ta smoła to jak lustro odbija

W dniu 26.01.2025 o 23:27, szpenio napisał(a):

Forum odpocznie wreszcie 🙂 

Tylko nie to ,chcemy sprawozdania z użytkowania kotła na bufor i spalania jakości i obliczeń sprawności bo będzie bufor i porównania spalania bez bufora i z ... co mało do pisania nie sądzę i pozdrawiam

W dniu 27.01.2025 o 07:12, bercus napisał(a):

To jest tylko maly blad.Wood nie znaczy woda,ale drewno. 🙂 

Podaj kolego linka do czeskiego forum o ogrzewaniu

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Czeskie forum tak ladne,jak toto juž przed laty padlo.Pozostalo TZB info

https://forum.tzb-info.cz/

i to nie przegladna kupa informacji,nie užywam.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.02.2025 o 07:11, AO49 napisał(a):

Kol @szpeniojuż problem stałej szczeliny się rozwiązał. Poprostu dwie nakretki 8 skontrowalem na pokretle ustalając szczelinę i teraz mogę wykręcić i zamknąć klapkę a później wkręcić do oporu. Proste i funkcjonalne.

Pozdrawiam 

Może Ci się przyda, mimo że unister duo ma regulowane podnoszenie klapki, to jest to mało powtarzalne, ja dałem taki patencik plus dluższa miękka sprężynka i jest wciąż tak samo dodatkowo można dokładnie wyregulować a tą ori śrubę wykorzystać do zmniejszenia pp po osiągnięciu żądanej temp.

Druga sprawa, krytykowaliście mój wymiennik (no i dobrze) a nikt z Was oprócz kol. @Piecuch19nie dostrzegł że mam przekrzywiony element wirowy i prawa strona wsadu intensywniej się paliła i powodowało to zakłócenia procesu, niżej zdjęcie po wyczyszczeniu widać jest smoła na wymienniku błędy początków z mpm jest to cieniutka warstewka jak po malowaniu czarną farbą,ale noe mogę się tego pozbyć, no i drugie zdjęcie po paru paleniach, chyba jest lepiej, taki kolor zostawia grab.

No i tak wyglądają drzwiczki

20250217_155641.jpg

20250217_155244.jpg

20250215_100200.jpg

20250217_153325.jpg

20250211_153426.jpg

20250211_153426.jpg

Edytowane przez Jaco123
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Jaco123 dzięki za podpowiedź. Patęcik jest super, napewno go wykorzystam.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Do tej blachy w środkowych drzwiach mam przyspawany płaskownik 5 cm pod kątem 30-40 stopni i tą blache troche cofniętą tak że jak sie spojrzy przez górne drzwi to ten przyspawany płaskownik wystaje z 0.5 cm i smoła jak spływa po ściance to skapuje na płaskownik i póżniej spływa dalej od drzwi wcześniej to czasem ciężko było drzwi otworzyć jak sie przykleiły smołą. Tam od góry nie ma kąta prostego tylko jest zagięcie i ta smoła spływa często za blache a tak to teraz mam spokój drzwi czyste i otwiera się łatwo😀

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie jest puszczane trochę pp przez dorobioną klapkę i jak widzisz tego problemu nie ma,drzwiczki suche z czasem nazbiera się suchych odchodzących wiórków które same odpadają.

Edytowane przez Jaco123
  • Przydało się 2
Opublikowano

@Jaco123 ten trudno usuwalny nagar to raczej nie smoła, a spieczona sadza. Jak była na wymienniku, tak nadal jest, to widać gołym okiem. To nie jest takie proste, żeby uzyskać spalanie bez produkcji sadzy. Niepełnego spalania w tym kotle nie naprawisz przekręcając kształtkę wirową, ani dodając szczelinę pw z popielnika, sedno jest gdzie indziej.