Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi się taka podoba:

https://youtu.be/r2wjAsaLG7M?si=twET53BKb5-jZRGl

Wydaje się mocna. Jednak brak filmików z sękatym pokręconym drewnem ( tylko klocki co i siekierą gładko idą ). 

Robił może ktoś taką? Ciekawe jak się zachowuje przy pokręconym sękatym? i czy w poprzek klocka łupnie? 

Jak w poprzek klocka łupnie tzn. że dobra.

Opublikowano

@Piecuch19 Takie łuparki mają poważna wadę. To nie operator decyduje, kiedy ma łupać. A to wywołuje presję, że "w tym cyklu musi łupać". Więc tu bardzo łatwo o nieszczęście. A znowu jak będzie kręcić wolniej to będzie irytować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Decyduje - kiedy podkłada do cięcia. Pełny obrót 3 sekundy wystarczy.

Czy ktoś robił na takiej? Chodzi mi czy jest wystarczająco mocna na sękate, pokręcone ? (czy warto zrobić coś takiego ?).

Można wykorzystać tylny most od auta ze złomu na przekładnie 1:32 ( przeciąć i wykorzystać 1 półoś skróconą do napędu).

Opublikowano

Jakie macie sterowniki do pompki ładującej bufor? Mam taki najprostszy który uruchamia pompkę po osiągnięciu żądanej temp a wyłącza kiedy temp spadnie poniżej nastawionej. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo pompka długo chodzi i wydaje mi się, że kocioł wystudza bufor. Może jakiś sterownik, który włączy pompkę np 70°C a wyłączy gdy osiągnie np 95 °C ?

Co do łuparek mam identyczną jak na tym filmie 

Opublikowano

Kol @piotrek1111 wygląda solidnie i też pracuje solidnie tylko bym dodał po przeciwnej stronie stolik bo schylanie się po klocki to zbyt uciążliwe chyba jest. Mobilność z silnikiem spalinowym to raczej dla handlarza na duże ilości i to na wolnym powietrzu. 

Natomiast propozycja Kol @Piecuch19 wydaje mi się zbyt niebezpieczna. Może dla młodych ale ja już bym miał obawy.

Pozdrawiam