Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@szpenio nie kombinuj kupuj ode mnie cały komplet, wentylator z unisterem, nowy, leży i się kurzy, 2/3 ceny nowego zestawu 🙂

• Lubię to 2
Opublikowano

@zaciapa sześć stów to za drogo  😀. Poza tym on bocznikowy jest, słabo ciągnie i dlatego sprzedajesz 😜  😀. Mój będzie ssał całą rurą, do oddymiania przy podkładaniu jest mi potrzebny. Twój bardziej do palenia jest dostosowany.

• Lubię to 1
Opublikowano

No no Kol @szpeniowygląda to całkiem poważnie jedyny problem to wał i jego łożyskowanie. Wydaje mi się że ślizgowe z brązu mogłyby podołać temp. Wał podparty w 2 miejscach tylko temp do 500 stopni i rozszerzalność materiałów w kazdym bądź razie czeka Ciebie spore wyzwanie. Życzę powodzenia 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Pomysł dobry, ale wymagający, bo inaczej długo nie pożyje i musi być dobrze wyważony. Przy wysokich obrotach tak długa oś rodzi problem z wibracjami, a łożyskowanie podpory musi wytrzymać temperatury i syf niesiony z kotła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
18 godzin temu, szpenio napisał(a):

Takie cudo zamierzam wypróbować 😀. Śmigło dwułopatkowe z nierdzewki, żeby nie stawiało oporu w stanie spoczynku. Mam zakręt z kotła do komina i wyczystkę na rogu, więc będzie łatwo zamontować.  Do palenia nie potrzebuję absolutnie, ale do oddymiania komory przy podkładaniu to jak najbardziej. Bo tą zasuwę z cegły opuszczaną na drucie będę likwidował przy remoncie palnika i bramki.

szkic.jpg

A nie lepiej założyć na kominie, pierścieniowy.

https://wentylacja24.pl/img/upload/products/gck2.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

@Animus Drogie te wentylatory na komin, a mnie potrzeba tylko czasem włączyć do podkładania. W zasadzie spalam bezproblemowo całe wsady i nie muszę podkładać, ale jak podłączę bufor, to chciałbym zutylizować suche, ale powykręcane, pocięte na różne dlugości drewno dębowe. Wtedy dałbym pierwszy wsad ładnie ułożony, a potem na żar dorzucał bym te szpargały bez czekania aż się to prawie wypali. 

Samoróbka nie musi być ekstra trwała, cicha i bezawaryjna, bo będzie pracować bardzo krótko, jednorazowo dwie trzy minuty, tylko tyle ile czsu potrzeba, aby wrzucić trochę opału. Zamontowanie na deklu od wyczystki ułatwi wykręcenie tego ustrojstwa bez zbędnych ceregieli.

Kiedyś miałem namierzony na allegro używany Gemi za pół ceny, ale ktoś mnie ubiegł. https://gemimarket.pl/wentylatory/36-kominki-wentylacyjne-nasady-kominowe-wentylatory-kominowe-podstawa-tlumiaca-wentylatory-dachowe-kominy-gemi-8012004024793.html

Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 13:56, Jaco123 napisał(a):

po pewnych przeróbkach, założeniu smartflowa na komin, obsługa i efektywność spalania jest bardziej niż zadowalająca, po prostu rozpalam i zapominam aż do rozładowania, nic nie pilnuję nic nie domykam nic się nie zawiesza, jest stabilnie aż nudno😀

@Jaco123 Czy mógłbyś napisać więcej o Twoich doświadczeniach ze smartflow na szczycie komina?

Opublikowano (edytowane)

Mialem krótkie kawałki drewna w kotłowni i chwilę czasu więc ułożyłem drewno wzdłuż wlotu palnika przygotowany na przedmuchy i rusztowanie. Jakie było moje zdziwienie gdy temperatury poszybowały w górę a paliło się stabilnie bo wytworzyła się ładna poduszka żaru. Przy układaniu w poprzek aż tak żar się nie rozprzestrzenia zapewnie z naturalnej bariery ciężej ma przeskoczyć na następne polanko. Opal i grubość kawałków podobne. Czyste ktoś zaobserwował takie coś u siebie?

Skoro jest lepiej to czemu wszyscy włącznie z producentem polecają układanie w poprzek do palnika?

Edytowane przez Lucjan92
Opublikowano

Zalecają tak jak na tym filmiku. Jakbym miał tylko takie drewno to w ogóle byloby bez roboty

Opublikowano
1 godzinę temu, Lucjan92 napisał(a):

Mialem krótkie kawałki drewna w kotłowni i chwilę czasu więc ułożyłem drewno wzdłuż wlotu palnika przygotowany na przedmuchy i rusztowanie. Jakie było moje zdziwienie gdy temperatury poszybowały w górę a paliło się stabilnie bo wytworzyła się ładna poduszka żaru. Przy układaniu w poprzek aż tak żar się nie rozprzestrzenia zapewnie z naturalnej bariery ciężej ma przeskoczyć na następne polanko. Opal i grubość kawałków podobne. Czyste ktoś zaobserwował takie coś u siebie?

Skoro jest lepiej to czemu wszyscy włącznie z producentem polecają układanie w poprzek do palnika?

Układając tak drewno, faktycznie mogła się zwiększyć warstwa żaru. Dodatkowo przy takim układzie drewna ułatwiony jest też przepływ gazów w kierunku palnika. To też mogło mieć wpływ na poprawę spalania. Możliwe też, że z racji ułatwionej komunikacji gazów/powietrza w kierunku palnika, jakaś ilość pp dostała się do palnika I wraz z pw stworzyła przypadkowo optymalną ilość do dopalania, ale to na krótką metę  mogłoby tak działać.

Opublikowano

Mam pytanie bo czytam ten watek i czytam i doczytać nie mogę. Mam kocioł Wood plus 14KW i on z boku ma te dwie przesuwki do PW, jedna dłuższa, a druga krótsza. Możecie mi wyjaśnić od czego jest jedna i druga. Którą najlepiej regulować to powietrze wtórne?

Opublikowano

@EmilRotu

Ta dłuższa na samym dole jest od PW bramki, ona ma być otwarta prawie na full, a krótsza wyżej, jest od PW elementu wirowego, tu możesz dać na około 1cm, najlepiej to sam sobie uśrednij obserwując płomień.. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zaciapa napisał(a):

@EmilRotu

Ta dłuższa na samym dole jest od PW bramki, ona ma być otwarta prawie na full, a krótsza wyżej, jest od PW elementu wirowego, tu możesz dać na około 1cm, najlepiej to sam sobie uśrednij obserwując płomień.. 

Ok. Dziękuję bardzo za odpowiedź. A proszę jeszcze o informację czy takie ustawienie ma być po obu stronach kotła czy po jednej, a po drugiej zamknięte?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ja mam z obu, tylko musisz pamiętać, że każdy ma inne warunki kominowe, oraz różny opał, więc to trzeba samemu skorygować obserwując kolor płomienia.. 

Widziałem w innym wątku, że masz podobny metraż domu jak ja, mam trochę większy bufor, jak coś to tam Ci później napiszę, albo wbij na priv.. 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, maffer napisał(a):

Zalecają tak jak na tym filmiku. Jakbym miał tylko takie drewno to w ogóle byloby bez roboty

I jest bez roboty, ale oczywiście coś krzywego się trafi, to na filmiku to grab, i chyba trochę buka czerwonego.bez porównania z dębiną czy czym innym, właśnie trochę graba pozyskałem, same odziomki.

20250104_160941.jpg

3 godziny temu, Lucjan92 napisał(a):

Też tak paliłem, ale za dużo roboty, lepiej dorobić klapkę pp w środkowych drzwiczkach i delikatnie dodać aby zmusić ogień do pójścia w przód paleniska, oczywiście w popilniku też podawać pp

4 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

@Jaco123 Czy mógłbyś napisać więcej o Twoich doświadczeniach ze smartflow na szczycie komina?

Mam od sylwestra, moje spostrzeżenia takie jak kol. @maronka generalnie trochę powiększa ciag przy bezwietrznej pogodzie a gdy gwizda tak jak wczoraj to zmniejsza w sensie jest tak samo jak przy bezwietrznej, ciąg mozna regulować wykręcając te 4 szpilki na szczycie i powięks,ając tym szczelinę między dolnym a środkowym pierścieniem, ja wykręciłem ok.1cm każdą względem ustawień fabrycznych, ale jeszcze z 2cm zostały. Na plus też to że masz górę zamkniętą (z możliwością otwarcia do czyszczenia komina)i nie pada w komin, jest też łańcuszek z wkrętem w komin, przykręcasz aby nie odleciał. W moim przypadku chodziło głównie o stabilną pracę przy silnym wietrze i wygrzanie komina bo mam 9m ceglanego. Generalnie jestem zadowolony, mam prostokątny, tam jest regulacja w jedną i drugą stronę aby dopasować do otworu.

A udało mi się kupić w moim miejscowym sklepie za 740 parę złotych, do prostokątnych dawają ocieplenie.

20241231_121307.jpg

20241231_121346.jpg

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Jaco123 widzę że też nie masz specjalnie miejsca na składowanie. Taką ilość to da się gdzieś upchnąć, ja mam około 25m walka jeszcze do pocięcie a odziomki dochodzą do fi 60 ale to brzozą.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kol @Jaco123 6 za odwagę zakupu zasypowca .Wprawdzie mam działkę 750m ale przed domem dzierżawię od gminy. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Spoko wszystko się da, ja z tych co bez pracy wariują😀 wychowywyłem się na wsi za czasów gonichy i snopowiązałki, praca przez cały rok, do teraz wspominamy zbieranie buraków w takim błocie że gómowców nie szlo unieść, albo zimowe młócenie w stodole w kurzu i przeciągu, i jakoś nikt nie chorował, ech stare dobre czasy ...

• Lubię to 1