Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W kwestii odkurzacza to brac taki co ma wyraźnie napisane że nadaje sie do pyłu szlifowania gładzi gipsowej -ważny parametr, ale taki juz kosztuje ,nawet marketowy co ja mam zdj nizej ,plus stalowa rura z odkurzacza domowego ,,i co też ważne najlepiej spisują sie worki z mikrofibry do takich odkurzaczy -tak z praktyki 

Te odkurzacze z filtrem hepa itp experymenty do kominków co maja strzepywanie pyłu z filtra itp to do niczego sie nie nadaja ,mam taki na strychu ,Maronka też ma jak pamietam ,naprawde na wyrób przypominający hobok na farbe 20l z silniczkiem na górze to dać na luz , moge swój sprzedać ,ale lepiej nie zeby kto mnie nie "pozdrawiał"  ;-)

Co do czujników to z cenami oszaleli jak za termopare typu K płacic kilkadziesiat zł ,wystarczy rurka z kwasówki cienka mała,jeden koniec zaklepać  ,w środek najtańsza termopara typu K ,ew zasypac układ drobnym piaskiem ,np taki jak był kiedys w bezpiecznikach przy liczniku pradu w domu w tzw "korkach" i działa ,tyle ze bezwładnośc duza i wolno reaguje .

Cieńka rurka nierdzewna co kiedys widziałem w sklepie AGD to słomki do picia nierdzewne jak np to , i tak w cenie jednej termopary za ok 70 zł mozna sobie zrobić kilka...

https://allegro.pl/oferta/teczowe-slomki-zestaw-6-czesci-stal-nierdzewna-bio-7792706078

DSC_0613.JPG.be82e09266da1a7fbdb10aacdd8b7579.JPG

Opublikowano
55 minut temu, sambor napisał:

Przy buforze 1000l  +  instalacja i ZB=1,5- 2 bar to trzeba przeponę min 200l 

Tak na szybko przeliczyłem że dla mojej instalacji 1400l i temp.90*,pojemnośc nadmiaru wyniesie 56l,co dla 30% napełnienia zbiorników daje ok.170l zbiornik.Dla pewności można przyjąć 2 zbiorniki po 100l.

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem gdzieś przykład z wzorami i wyliczeniem przykładowym.Jest co liczyć,bo trzeba brać pod uwagę sporo czynników,ja zrobiłem wyliczenie na szybko ,bez zagłębiania sie w szczegóły.Wniosek jest jednak taki,że nasz kolega ma dużo mniejsze naczynie niż powinien.

https://instalacjeb2b.pl/baza_wiedzy/vademecum-i-artykuly/90-urzadzenia-i-akcesoria-grzewcze/7772-dobieramy-zamkniete-naczynie-wzbiorcze

Edytowane przez carinus
Opublikowano

u mnie ciśnienie statyczne to ok. 0,4bara.. czyli moge od 0.7bara startować..

bufor 800L + instalacja.. wiec te 80L powinno być ok. obstawiam, że zostało fabryczne 1,5 bara w baniaku... 

Opublikowano

Okazało się że termometr ten co kiedyś mierzyłem spaliny jest ok i podaje dobrą temp. tylko zbyt płytko go włożyłem w czopuch,teraz gdy jest włożony prawie cały pokazuje temp taką jak termopara, i kotłowy termometr też jest ok ,zgodny z termoparą,termoparę teraz przyłożyłem przylgowo do rury wyjścia zaizolowałem i pokazuje 8 stopni mniej niż kocioł ale podobno to normalne w tym kotle

Opublikowano

Normalne,bo termometr najwidoczniej nie jest w strudze wody przepływającej między przyłączami.

Opublikowano

Dla miarkownika może to i dobrze,nie musi nerwowo wachlować ramieniem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MaaGdA napisał:

u mnie ciśnienie statyczne to ok. 0,4bara.. czyli moge od 0.7bara startować..

bufor 800L + instalacja.. wiec te 80L powinno być ok. obstawiam, że zostało fabryczne 1,5 bara w baniaku... 

Jak policzysz grzanie do wysokich temperatur i to że zbiornik 80l nie pomieści tyle wody,gdyż jest tam jeszcze powietrze,to wyjdzie ze 27% napełnienia musisz mieć w zbiorniku min.100l.

Dodając współczynnik ciśnieniowy wychodzi grubo ponad 100l.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Przepraszam że przeszkadzam w dyskusji ale mam pytanie odnośnie szczelin pomiędzy rusztami w waszych kociołkach(ile cm)?Z góry Dziękuję!

Opublikowano (edytowane)

Swoje potraktowałem frezem 12mm a szczeliny na 2-3mm.

Edytowane przez carinus
Opublikowano
8 godzin temu, carinus napisał:

Tak na szybko przeliczyłem że dla mojej instalacji 1400l i temp.90*,pojemnośc nadmiaru wyniesie 56l,co dla 30% napełnienia zbiorników daje ok.170l zbiornik.Dla pewności można przyjąć 2 zbiorniki po 100l.

Opublikowano
15 minut temu, Piecuch19 napisał:

Czy nie lepiej jest dostosować palenisko do potrzeb energetycznych ? i nie pchać się w koszty buforów , wielkich naczyń wyrównawczych, instalacji do bufora, dodatkowych pomp i zaworów 3-4 drogowych ( przecież najprostsze rozwiązania są najmniej awaryjne) - by mieć komfort że jak w piecu wygaśnie to 6-8 godzin nie będzie potrzeby rozpalania kotła.

Każdy wie że szybkie napełnianie w energię instalacji kosztuje więcej niż by był stały pobór zgodny z zapotrzebowaniem energetycznym budynku ( efektywne spalanie na małej powierzchni rusztu - nie kiszenie).

Nie ma też żadnych danych co do mniejszego zapotrzebowania energii budynku z powodu zainstalowania bufora.

Uważam że nie potrzebne koszty i nieadekwatne do "wygody" rozpalania ( a nie dokładania) parę godzin później.

Bilans wydatków i problemów z bardziej skomplikowaną instalacją ( więcej może się popsuć) jest nieekonomiczny.

Każdy wie ile kocioł zjada na starcie i jak to się ma ( ta ilość) -  do spokojnego palenia zawiązanego z utrzymaniem temperatury.

Jestem przeciw. ( może mniej wygodny - a bardziej ekonomiczny).

Opublikowano

@Piecuch19 A ja wręcz przeciwnie - uważam że bufor to zbawienie dla mojego stylu życia. Rozpalam sobie wieczorem po przyjeździe z pracy, później idę raz przerusztować, a w domu stała temperatura od września. Jak zrobię automat do rusztowania to zostanie mi tylko rozpalanie. Jakim kosztem? Zbiornik z drugiej ręki, wzbiorczy ze złomowiska, pompka, zawór 3d z siłownikiem wyszło mi oprócz kotła dodatkowe jednorazowe 4 tysiące. Strata postojowa? Marginalna. Nie straszny rozrzut właściwości opałowych. Zapotrzebowanie dostosowuję ilością węgla. Jak przeszacuję to mi się bufor naładuje do 90 a nie do 80 stopni jak zwykle. Niedoszacuję - rozpalę zaraz po przyjeździe z pracy. Elegancką sytuacją były święta na które wybrałem się do rodziny. Naładowałem bufor do maksa rano w wigilię i zamknąłem zawór 3d. Drugiego dnia świąt jak trzeba było wracać zdalnie otworzyłem zawór i przyjechałem do ciepłego domu. Twoja instalacja tak potrafi? W wypadku awarii naładowany bufor skutecznie podtrzyma temperaturę w domu na czas naprawy. Sam w sobie jest tylko zbiornikiem, któremu nie straszna korozja od CWU więc nie rozumiem co mi się dodatkowo może zepsuć. I do tego zero zmartwień że zagotuję wodę dostaję w gratisie.

Okresy przejściowe z temperaturą na zewnątrz 15 stopni? W kotłowni jestem raz na 3 dni. Chętnie się dowiem jak godzisz temperaturę powrotu a zapotrzebowanie budynku w takich momentach, o zmniejszeniu "cugu" nie wspominając.

Twój bilans ekonomiczny nie uwzględnia roboczo-godzin, ale to może dlatego że masz dużo czasu. Ja nie mam. Z politowaniem patrzę na siebie z przeszłości, gdy wstawałem rano przed pracą i na wpół śpiący pałowałem się z kotłem.

Reasumując, bufor przynosi ogromną ilość korzyści, przy śmiesznej wartości inwestycyjnej.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Najlepiej kupić kocioł bez bufora, chociaż do pracy buforem został on dostosowany bo obecnie wg przepisów tylko tak może pracować, na mocy nominalnej, potem przez 3 miesiące płakać jak to nie da się w tym palić, żeby na końcu stwierdzić, że bufor do niczego panie nie potrzebny, trzeba się nalatać, ale oszczędziłem! Na tym forum to czy ktoś pali od góry, od dołu, w 2 razy za wielkim kotle a temperatury utrzymują się w okolicach 0 a w sezonach przejściowych to z +10 to zawsze można wyczytać, od takich ludzi, że on to spala ekonomicznie i CZYSTO, wszystko spala a i jeszcze kocioł to odpalić w październiku a potem wygasić w marcu. Zmniejszenie rusztu o ile? Juz widzę jak kocioł 18kW pali czysto i ekonomicznie na 5kW albo 4, producencie kotłów w warunkach laboratoryjnych nie mogą osiągnąć czystego spalania na innej mocy niż nominalnej a tutaj na forum co drugiemu się to udaje u siebie w kotłowni, zaiste ciekawe... Tylko, żeby się to nie skończyło tak, że zakażą całkowicie zasypowców zaraz albo będzie trzeba kupowac w komplecie z buforem, co raczej bezsensu więc prędzej zakażą.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

A powiedzcie panowie czy ten termometr włączony cały czas szybko się wyładuje z prądu bo mój już wariuje i nie wiem czy to bateria czy ten czujnik,pokazuje LO i się wyłącza

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Ale macie non stop włączony czy tylko jak potrzeba?

Opublikowano

Podłącz do niego ładowarkę od telefonu i może chodzić 24 na dobę

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Piecuch19

Napiszę Ci jeszcze coś o buforze, bo widzę, że nie masz pojęcia w użytkowaniu tego dobrodziejstwa..
Gdy już wiedziałem, że będę miał bufor, to celowo wziąłem dużo przewymiarowany kocioł, żeby móc palić w nim różnego typu opał (drewno, zrębka, trociny itp.) Zależało mi też na dużej komorze zaladowczej , tak żeby jednym wsadem drewna załadować bufor..
Dzięki takiemu zestawieniu w tym sezonie nie wydałem nic na opał, i mam już materiał na drugi sezon, a są to odpady z rozbiórki, stodoły, dachu z chaty..
Nie wyobrażam sobie palenia w starym kotle takim materiałem, ciąć deseczki na małe kawałki, a stalopalnsc na poziomie 2h przy komorze jaka tam była :)
Ekonomia..?
Brat ma kocioł Hajnówkę też pali drewnem, latem na cwu rozpala codziennie, i za każdym razem musi najpierw nagrzać wystudzoną wodę, żeby ta za pomocą rur nagrzać wodę w bolierze, czesem to jest mi go szkoda jak robi to w upalne dni.. A ja wyobraź sobie rozpalam raz na 8 dni, jak myślisz komu wyjdzie więcej opału?
O reszcie pozytywów nie będę się rozpisywał, bo już tu było poruszane wiele razy, koledzy wyżej też pisali.
Paliłem 19 lat bez bufora, i powiem, że jest to przepaść w użytkowaniu..

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Pamiętać należy też o tym że ty masz dom 100 m,a ja 240 ,a piecuch 300,więc u nas  już bufor takim dobrodziejstwem by nie był,bo po pierwsze musiał by mieć ,by tobie dorównać  ze 3000 l ,bo mamy nieocieplone chaty ,a zagrzanie tego zajęło by trochę więc na pewno nie było by tak różowo jak u ciebie ,ewentualnie jak już bym w lecie zagrzał te 3000 l to pewnie na 3 tygodnie by stykło ,ale gdzie taki-e bufor-y zmieścić,tak że moim zdaniem bufor jak najbardziej ale do niedużego domu dobrze ocieplonego i bardziej do drewna niż węgla, u mnie teraz ,jak już się przekonałem do tego węgla to zmieniłbym kocioł na 14 kw  by  ostrzej palić bez żadnych blach i kombinacji ,a poza tym nic mi do szczęścia nie brakuje, nawet teraz w tym 17-19 kw palę prawie non stop,prócz nocy i bardzo rzadko temp spalin spada poniżej 120,więc na takie dni w okolicach 0 i poniżej jest idealny,ale takich dni jest przeważnie niedużo więc tylko dlatego mógłbym mieć ten mniejszy 14 kw

Edytowane przez maronka