Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam dwie łazienki z drabinką w szereg z podłogówką w tej łazience. Nie mam w domu cieplejszych pomieszczeń niż łazienki.

Opublikowano
2 minuty temu, MarekDabrowski napisał:

Sam wpadłem na taki pomysł i założyłem dwie i szybko zrozumiałem że to był blad

Wystarczyło spojrzeć na moc grzewczą takiego grzejnika. :)

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Oldek napisał:

... siłownik mieszacza doszedł...

Myślę, że na weekend już będziemy testować nasze rozbiegane ProClicki w nowym sofcie... :-)

Ja zaczynam od czasu stab.1000ms, bo na podłogóweczkę pokrętło musi się ruszać, a nie tam... ;-)

Edytowane przez Deafnezz
Opublikowano
3 godziny temu, Oldek napisał:

Ciekawe co będę musiał kupić po zakupie tego zestawu montażowego?  :)

oby nie sterownik

3 godziny temu, Oldek napisał:

No nie, siłownik mieszacza doszedł, ale osobno muszę kupić zestaw montażowy 

A co nie podano  na stronie że trzeba dokupić zestaw montażowy? Porażka dla sprzedającego.

Opublikowano

No bo pewnie w sklepie -hurtowni instalacyjnej , a nie na internecie bo taniej , ja miałem nawet śrubki i ogranicznik ,zanim powstał  ProClicki i wszystko do dziś sztywno się trzyma

Opublikowano

Ja również miałem w zestawie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Siłownik mieszacza 4D & SKZP, patrząc oczami laika....

Jak wspomniałem we wcześniejszych postach zakupiłem 3 punktowy siłownik mieszacza Afriso proclick. Sprzedawca nie informował że do wcześniejszego modelu zaworu 4D firmy Afriso potrzebny jest jakiś dodatkowy zestaw montażowy. OK, laik płaci za jeszcze jedną przesyłkę i czeka następne 2 dni na zestaw montażowy. W tym czasie mogę na sucho popatrzeć jak to coś pracuję. Pierwsze podłączenie siłownika pod skzp i cisza. Co może być zrąbane?, Nowy siłownik czy skzp. Tel. do serwisu Timel'a i co za przypadek. W gnieździe 230V mam odwrotnie przewody niż to jest potrzebne przy współpracy skzp z siłownikiem. W przewodzie zasilającym skzp nie mogę zmienić podłączenia, bo zarobione fabrycznie, wtyczki od sterownika nie mogę przekręcić, bo uziemienie w gnieździe nie pozwala. Musiałem rozkręcać gniazdo zasilające i zamienić miejscami przewód fazowy z przewodem zerowym. Poszło. Proszę traktować ten post jako wskazówka dla new one

Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

Siłownik mieszacza 4D & SKZP, patrząc oczami laika....

Jak wspomniałem we wcześniejszych postach zakupiłem 3 punktowy siłownik mieszacza Afriso proclick. Sprzedawca nie informował że do wcześniejszego modelu zaworu 4D firmy Afriso potrzebny jest jakiś dodatkowy zestaw montażowy. OK, laik płaci za jeszcze jedną przesyłkę i czeka następne 2 dni na zestaw montażowy. W tym czasie mogę na sucho popatrzeć jak to coś pracuję. Pierwsze podłączenie siłownika pod skzp i cisza. Co może być zrąbane?, Nowy siłownik czy skzp. Tel. do serwisu Timel'a i co za przypadek. W gnieździe 230V mam odwrotnie przewody niż to jest potrzebne przy współpracy skzp z siłownikiem. W przewodzie zasilającym skzp nie mogę zmienić podłączenia, bo zarobione fabrycznie, wtyczki od sterownika nie mogę przekręcić, bo uziemienie w gnieździe nie pozwala. Musiałem rozkręcać gniazdo zasilające i zamienić miejscami przewód fazowy z przewodem zerowym. Poszło. Proszę traktować ten post jako wskazówka dla new one

A to już elektryka za d...ę brać, skoro żle podłączył. Standardowo jeśli bolec PE u góry to faza L  ma być z lewej a neutralny N z prawej.

Opublikowano

To siebie bym musiał wziąć i wziąłem :) Napisałem to jako ciekawostka, może jeszcze komuś taka informacja jak opisałem się przyda.

Opublikowano

U nas taky elektryczny wiersz:

Vlevo fáze,vpravo nulák.

Kdo to neví,ten je *****. 

• Lubię to 3
Opublikowano
27 minut temu, gmaj22 napisał:

A to już elektryka za d...ę brać, skoro żle podłączył. Standardowo jeśli bolec PE u góry to faza L  ma być z lewej a neutralny N z prawej.

Oczywiscie masz racje,

37 minut temu, gmaj22 napisał:

W przewodzie zasilającym skzp nie mogę zmienić podłączenia, bo zarobione fabrycznie

ale jesli w urzadzeniu jest wazna kolejnosc podłączenia to lepiej jest opisac zaciski jako L i N oraz pozostawic do podlaczenia na miejscu. Wtedy wymusi to na instalatorze chwile zastanowienia sie przed podlaczeniem - sprawdzi i problemu tez nie bedzie.

Opublikowano
32 minuty temu, Oldek napisał:

To siebie bym musiał wziąć i wziąłem :) Napisałem to jako ciekawostka, może jeszcze komuś taka informacja jak opisałem się przyda.

Nie jest ważne czy na środku kostki będzie 0 czyli N czy faza czyli L.Siłownik będzie działał.

Opublikowano
41 minut temu, bercus napisał:

Vlevo fáze,vpravo nulák.

"...durak"? :)))) 

Opublikowano
20 minut temu, gmaj22 napisał:

"...durak"? :)))) 

Wypraszam sobie, nawet z uśmiechem

14 minut temu, Kijasr napisał:

Oldek napewno dobrze podlaczyles ? Bo to przecież nie robi różnicy czy na środku będzie N albo faza

Jest różnica !!! Jak Fazowy miałem z prawej, to w sterowniku faza była na środkowym bolcu w kostce sterownika. Jak zmieniłem fazę z zerowym, to w kostce wyjściowej ze sterownika, faza była z prawej lub z lewej strony w zależności od =>diagnostyka=>zaw. zam. zaw. otw. 

Można sobie kpić z tego gdzie miałem w gniazdku przewód fazowy względem uziemienia, ale bez uziemienia w gniazdu można wtyczkę sterownika wetknąć do dołu lub góry. Napisałem o takim przypadku i proszę aby nie robiono ze mnie duraka.

Opublikowano

Ależ to nie było pod Twoim adresem. Nie śmiał bym...

Spodobał mi się wierszyk po prostu i chciałem znać zakończenie. :)

Opublikowano

Jak masz na środkowym fazę to na skrajnych 0,tylko nie cały czas,w zależności czy sterownik zamyka czy otwiera zawór.Analogicznie jeśli masz na środku 0,chyba ze coś pokrzyżowałeś.Jak masz w siłowniku opisane L-N-L tak samo podłącz do sterownika na wprost

Opublikowano

Nie można wtyczki z zerowaniem (uziemieniem) podłączać do gniazda bez zerowania , to powinieneś zapamiętać na całe życie jak chcesz dalej żyć

Opublikowano (edytowane)

Oldek,nie myslalem to w zlym.To taka pamieč z szkoly .Kiedy w dome cos podlaczam,mam to w glowie :-) i podlaczam OK.

I to slowo *****  translator nie przetlumaczil,ale jest to to najgorsze,bo elektryka zabija :-(

Edytowane przez bercus
Opublikowano
2 godziny temu, bercus napisał:

Vlevo fáze,vpravo nulák.

Elektryka prąd nie tyka.

Bercus, powiedz kolego, czy to prawda, że "na ramię broń", to po czesku "żelaziwo hop na pleczki" ? :-)