Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma co się oszukiwać spora część groszku ze wschodu sprzedawana jest jako nasz rodzimy :).

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie barteksu gold w nowym worku . Uważajcie na niego bo dosypuja koksujacego sie wegla . Cztery worki przeszły mi jako tako . Wczoraj zaczęło mi blokować slimak , myslalem ze jakis kamien . Dzis po czyszczeniu wybralem kilka kawałków popcornu. I jak kociolek ruszyl obserwując palenisko zauważyłem jak się kawałki zaczynaja rozchodzic/peczniec . Jest kiszka tez chyba będę sie rozgladal za czymś innym.

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano (edytowane)

Coraz wjecej nie zadowolonych z Bartexu,a był taki fajny .Od jesieni 2019 tragedia.Pewnie chciwość pakojącego wzięła górę.Rubina nie stosowalem moje spostrzeżenia dotyczą golda i silvera

Edytowane przez Pal123
Błąd
Opublikowano

A w czterech literach mam tego karlika , z transportem na północ polski to kosztuje w cholerę , można dużo taniej kupić coś z innych firm 

Opublikowano
2 minuty temu, shaft7 napisał:

A w czterech literach mam tego karlika , z transportem na północ polski to kosztuje w cholerę , można dużo taniej kupić coś z innych firm 

My tu oceniamy ekogroszki a nie koszty transportu

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie karlik kosztuje 1020 za tonę z dostawa a z energobielsk premium plus mam po 870 a parametry te same

A takie gadanie ze brać karlika a nie ruska to śmiechu warte bo 90% ekogroszkow to import czy to z Rosji czy Kolumbii , większość polskich nie nadaje się do pieców na ekogroszek , nie ten typ węgla 

Miałem dwa lata temu 3.5 tony retopala i więcej tego nie kupię , sama siarka , smród taki ze strach do kotłowni było wejść 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Także mam bastexa gold 3T. Popiołu bardzo dużo. Ze 100kg ok 12l popiołu. Ilość sadzy także dużo i wskazane czysczenie co 3-4 dni. Spalanie większe niż a podobnych warunkach w roku obieglum na innym groszku. Jedyny plus to taki że nie gaśnie na podtrzymaniu i całkiem ładnie sie pali na retorcie w sensie równo. No i jest bardzo suchy w workach.

W poprzednim sezonie miałem także groszek o karolycznosci 27-29MJ, i pomimo że nie palił się równo to sadzy miałem tyle by móc czyścić bez pośpiechu co 7-10dni. Popiołu połowa tego co przy tym.

Przy barteksie jak nie wyczyszczę po 4 dniach to mam zapchane przerwy między półką a tylną ścianą kotła. Na pierwszej półce warstwa 2cm sadzy.

Nigdy takiego badziewia nie miałem.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, shaft7 napisał:

Miałem dwa lata temu 3.5 tony retopala i więcej tego nie kupię , sama siarka , smród taki ze strach do kotłowni było wejść 

Kupiles w oryginalnych workach ze sklepu @pgg, czy moze luzem kupiles coś, co ktos gdzies na składzie miesza ...z czegoś ...i nazywa Retopalem ?

Palę workowanym Retopalem drugi sezon w OEPM 14kW i nie ma u mnie zadnego smrodu w piwnicy .Na ewent. końcowke tego sezonu i na sezon przyszły ,przywiozłem w marcu ub. r. 3 t Retopala luzem prosto z kop. Ziemowit , paliłem na próbe ten luzem ,jest identyczny jak workowany.To najlepszy ekogroszek na "aktualne zimy" jaki moze byc. Bezproblemowy, nie kopci , nie robia  sie kalafiory.

Czekam na marzec , bedzie zapewne obnizka ceny ,to dowioze 1.5 t , bo warto.

• Lubię to 1
Opublikowano

Orginalny ze sklepu pgg , jeżeli chodzi o spalanie to ok ale strasznie siarka śmierdziało , może taka partia 

Opublikowano

Dodam coś od siebie palnik Ekoenergia 25kw paliłem do tej pory goldem dla mnie super mały nadmuch trochę sadzy ,ale popiołu mało . Kupiłem ba próbę płetw testowa kgm i mam mega problem z goldem niedopala groszku piec nie mogę dobić so temperatury podnoszę nawiew skracam wydłużam przerwę nie mogę go ogarnąć , a niby moce podobne . Mam jeszcze 26 i 28 od nich ale mokre musza schnący ... Fajny tez eko to sztygar ultra marketowy , lecz tu są problemem kamienie . Macie jakieś uwagi do tego kgm gold żeby to ustawic ? Na wykresie od prawej był bartex potem już kgm.

A7CF6373-3C23-4522-9740-9F4B601B4B59.jpeg

FB363AB2-7C9E-4712-9383-D566C9E7A7CD.jpeg

Opublikowano

To ja też podzielę się moimi spostrzeżeniami. Palę Bartexem Silver, tragedii nie ma ale popiołu dużo i o czystości wymiennika można zapomnieć przy różnych ustawieniach. Tydzień temu w "Mrówce" kupiłem o dziwo suchego Sztygara Ultra. Otwarłem worek na dwa dni do pewności żeby sobie pooddychał :-) Efekt bardzo zadowalający, po paru godzinach w kotle zrobiło się biało , a popiołu z worka około szufelki, w porównaniu do Bartexu tyle co nic. Jedyna uwaga, 5 kamyków ale przy SV 200 to nie problem.

Opublikowano

Może u innych się sprawdza , ale u mnie w Ekoenergii kgm gold tragedia na piecu temp nie rośnie załączają się alarmy groszek spieki nastawy 5/35 przy czym na bartex gold musiałem ustawic 5/45 żeby się piec nie odstawiał za długo . Nie wiem jak to wytłumaczyć jakby w hurtowni słaby opał ładowali w takie worki . Dramat...

Opublikowano
2 godziny temu, adamu napisał:

w Ekoenergii kgm gold (...) tragedia na piecu temp nie rośnie (..) spieki (...)Dramat...

Nie jest to mój ulubiony węgiel z kilku powodów ale spieków na nim jeszcze nie widziałem a popiół lepszy niż z KGM Gold miałem tylko ze Skarbka z Piekar którym paliłem dwa sezony wstecz . Nie mogę mu (KGM) odmówić kaloryczności ale porównując go ze Skarbkiem z Bobrka (którego mi sporo zostało z ub sezonu i palę zamiennie)  jest od Bobrka słabszy no chyba że to ja nie umiem z niego wycisnąć więcej. 

W ten KGM dmucham więcej niż w jakikolwiek inny węgiel którym do tej pory paliłem.

Załączam też fotki półek poziomych w kilka godzin po czyszczeniu kotła oraz po tygodniu palenia głównie KGM. 

IMG_20200118_183627.jpg

IMG_20200126_002701.jpg

Opublikowano

U mnie robi się zawsze jeden spiek i przy podawaniu wypycha go dalej na palnik , a ten go już nie spali .

Wlasnie tez nie wiem jak w niego dmuchać 35-40% płomień biały , a jak dam 20-30% to przy nastawach do mocy mi nie dopala groszku ...

Gość berthold61
Opublikowano

To daj mu dłużej poleżeć , wydłuż przerwę w podawaniu , to tylko kwestia ustawień bo da się spalać nawet ekogroszek o spiekalności powyżej 80 Ri.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, JorgusEmh napisał:

Kupiles w oryginalnych workach ze sklepu @pgg, czy moze luzem kupiles coś, co ktos gdzies na składzie miesza ...z czegoś ...i nazywa Retopalem ?

Palę workowanym Retopalem drugi sezon w OEPM 14kW i nie ma u mnie zadnego smrodu w piwnicy .Na ewent. końcowke tego sezonu i na sezon przyszły ,przywiozłem w marcu ub. r. 3 t Retopala luzem prosto z kop. Ziemowit , paliłem na próbe ten luzem ,jest identyczny jak workowany.To najlepszy ekogroszek na "aktualne zimy" jaki moze byc. Bezproblemowy, nie kopci , nie robia  sie kalafiory.

Czekam na marzec , bedzie zapewne obnizka ceny ,to dowioze 1.5 t , bo warto.

Zawsze kupowałem retopal z @pgg w oryginalnych workach bądż w bigbagach.

Retopal z 2018 r. i z początku 2019 a retopal póżniejszy to dwa różne węgle.

Nie wiem jak jest obecnie ale na podstawie poprzednich doświadczeń , zniechęcony dodatkowo ceną , więcej tego specjału nie kupię.

Edytowane przez Jasa
Opublikowano
20 godzin temu, shaft7 napisał:

W takim razie na pewno nie miałeś Retopala. Retopal z Piasta spala się bez problemu. 

Opublikowano

Miałem z pgg kupiony w ich sklepie internetowym a skąd on był to dla mnie nie ma znaczenia , dla mnie jest to produkt niskiej jakości , dużo osób narzeka na siarkę w węglach z pgg

Opublikowano
20 godzin temu, jacekmury1 napisał:

W takim razie Skarbek.

Chodzi o Piekary czy Bobrek? Pojechałem ostatnio na jeden ze składów gdzie wcześniej nie zaglądałem i patrzę Skarbek w tych bodaj zielono-czarnych workach. Pytam chłopaczka "Czy to z Piekar?" a on "Że nie że kopalnia Bobrek"? No ja teraz patrzę w internety i to czasami nie jest ta sama kopalnia? Jedni mówią Piekary inni Bobrek.

Opublikowano

Piekary. Dużo już na temat tego węgla zostało tu napisane.

Opublikowano
8 minut temu, Ptaszniko napisał:

Chodzi o Piekary czy Bobrek? Pojechałem ostatnio na jeden ze składów gdzie wcześniej nie zaglądałem i patrzę Skarbek w tych bodaj zielono-czarnych workach. Pytam chłopaczka "Czy to z Piekar?" a on "Że nie że kopalnia Bobrek"? No ja teraz patrzę w internety i to czasami nie jest ta sama kopalnia? Jedni mówią Piekary inni Bobrek.

Po części prawda. Kopalni Piekary jako tako już nie ma, została wcielona w ruch Bobrek i teraz jest KWK Bobrek-Piekary. Pytanie, który węgiel w jakie worki jest ładowany, ten z Bobrka czy z Piekar (jeżeli w ogóle jest wydobywany z pokładów Piekar).