Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Jako że nudy a i sezon skończy się za 3 miesiące a nowy dopiero za 4 się rozpocznie to naszła mnie ciekawość czy ktoś testował zamiast deflektora zwykły poroterm to te cegły dziurawki z czego domy budują , chyba kupię sobie potnę i wstawię z ciekawości już teraz bo za długo czekania na rozpoczęcie sezonu pod koniec sierpnia bo pewnie już mrozy będą ?☺️

Gość berthold61
Opublikowano

To taki deflektor połączony z katalizatorem spalin i sadzy przynajmniej tak mniemam ?

Opublikowano

Zawijany żyją?

Gość berthold61
Opublikowano

A wyszło z tego coś sensownego ? raczej chyba nie ale warto to sprawdzić być może 7 klasa wyjdzie hm?

Opublikowano

Cegła dziurawka jako katalizator miała by sens gdyby była rozgrzana do odpowiedniej temperatury trzeba by to podgrzewać z zewnątrz np elektrycznie jakaś spirala grzejna .Jak masz stary toster to masz gotowy katalizator możesz testować .

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

Pojechałem do castoramy po te porotermy 11 cm a tu zonk zamknięte ,co za drnota a obok carefor normalnie otwarty , komuś dobrze na dekiel padło .

Opublikowano

Nie na dekiel tylko takie dziurawe przepisy rządzący ustanowili.

W Mediamarkcie mi wytłumaczono że mogą być czynne te hipermarkety które mają fizyczną możliwość ograniczenia powierzchni do 200 metrów kw.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, berthold61 napisał:

Pojechałem ,,,

Nadaremno.

Katalizatora z tego pustaka poryzowanego,  nie zrobisz
O deflektorze można snuć opowieści, pod warunkiem, że źródło ciepła czyli palnik będzie cały czas pracował.
Przy pracy palnika interwałowej (przerywanej), ceramika prawdopodobnie bardzo szybko ulegnie destrukcji (popęka).

W sierpniu 2011 roku ukazał się na stronach ICHPW w Zabrzu artykuł pana Piotra Hrycko zatytułowany „Redukcja emisji NOx z wykorzystaniem katalizatorów dla ogrzewnictwa indywidualnego”, tam także w jednym z doświadczeń była wykorzystywana ceramika budowlana poryzowana.  

Niestety nie udało mi się pobrać artykułu z sieci, został on także opublikowany miesięczniku  „Instal” 5(318)/2011, którego także nie mogę pobrać.

Co prawda, praca badawcza pana Piotra Hrycko dotyczyła redukcji emisji tlenków azotu, ale wnioski badawcze były niepomyślne.
Co najbardziej utkwiło mi w pamięci z tegoż artykułu, to to, że kotły z zasypem ręcznym emitują mniej związków tlenku azotu w spalinach iż kotły z automatycznym podawaniem opału. 

Cytat z artykułu, który kiedyś tam zacytowałem na innym forum:
"Spalanie węgla w kotłach małej mocy jest istotnym źródłem emisji tlenków azotu (NOx) do atmosfery. Emisja NOx z kotłów z automatycznym załadunkiem paliwa jest około 40% wyższa w porównaniu do emisji z załadunkiem ręcznym spalających węgiel (ze względu na charakter procesu spalania - wyższe wartości temperatury spalania w palenisku). "

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano (edytowane)

Možno založyc w kociol EGR wentyla do walkowania z NOx.Czesc spalin powrocic w dmuchawe,no bedzie to gnoj w kanaloch napowietrzajacych ? Cos jako kat musialo by byc dužo,dužo rozgrzewane,do swiecenia.Potym možno grzac tylko tym.

Edytowane przez bercus
Gość berthold61
Opublikowano
1 godzinę temu, Witek-z-Ulicy napisał:

Nadaremno.

Katalizatora z tego pustaka poryzowanego,  nie zrobisz
O deflektorze można snuć opowieści, pod warunkiem, że źródło ciepła czyli palnik będzie cały czas pracował.
Przy pracy palnika interwałowej (przerywanej), ceramika prawdopodobnie bardzo szybko ulegnie destrukcji (popęka).

W sierpniu 2011 roku ukazał się na stronach ICHPW w Zabrzu artykuł pana Piotra Hrycko zatytułowany „Redukcja emisji NOx z wykorzystaniem katalizatorów dla ogrzewnictwa indywidualnego”, tam także w jednym z doświadczeń była wykorzystywana ceramika budowlana poryzowana.  

Niestety nie udało mi się pobrać artykułu z sieci, został on także opublikowany miesięczniku  „Instal” 5(318)/2011, którego także nie mogę pobrać.

Co prawda, praca badawcza pana Piotra Hrycko dotyczyła redukcji emisji tlenków azotu, ale wnioski badawcze były niepomyślne.
Co najbardziej utkwiło mi w pamięci z tegoż artykułu, to to, że kotły z zasypem ręcznym emitują mniej związków tlenku azotu w spalinach iż kotły z automatycznym podawaniem opału. 

Cytat z artykułu, który kiedyś tam zacytowałem na innym forum:
"Spalanie węgla w kotłach małej mocy jest istotnym źródłem emisji tlenków azotu (NOx) do atmosfery. Emisja NOx z kotłów z automatycznym załadunkiem paliwa jest około 40% wyższa w porównaniu do emisji z załadunkiem ręcznym spalających węgiel (ze względu na charakter procesu spalania - wyższe wartości temperatury spalania w palenisku). "

Mam pracę ciągłą , toć to kocioł na ekogroszek który pracuje w pid cały czas ale z taką mocą że na niewiele się to pewnie zda bo to 2-3kw obecnie .

Opublikowano

Praca ciągła w sensie praca na mocy zbliżonej do maksymalnej.
Na pracy z pid gdzie aktualnie masz 2-3kW to taki deflektor na dobrą sprawę jest tyle że ciepły.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, berthold61 napisał:

Mam pracę ciągłą , toć to kocioł na ekogroszek który pracuje w pid cały czas ale z taką mocą że na niewiele się to pewnie zda bo to 2-3kw obecnie .

53 minuty temu, Przemyslaw85 napisał:

,,, Na pracy z pid gdzie aktualnie masz 2-3kW to taki deflektor na dobrą sprawę jest tyle że ciepły. ,,,

Więc należało by coś zrobić, by temperaturę takiego deflektora w miejscu przepływu spalin podnieść.
Proponuje radykalne ograniczenie powierzchni przepływu spalin, przez taki typ deflektora.
Procedura NIEBEZPIECZNA

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano (edytowane)

A tyle żeśmy już o tym pisali . Tu chyba kwintesencja wszystkich tych doświadczeń .

Deflektor w kotle na ekogroszek ? czy jest potrzebny? - YouTube

Polecam te doświadczenia jockey-a a w zasadzie to już gotowiec .

Deflektor z miski nierdzewnej cz.2 - YouTube

Edytowane przez mac65
Opublikowano
12 godzin temu, berthold61 napisał:

Pojechałem do castoramy po te porotermy 11 cm a tu zonk zamknięte ,co za drnota a obok carefor normalnie otwarty , komuś dobrze na dekiel padło .

Zamów sobie to co potrzebujesz przez neta, jedziesz i odbierasz.

Opublikowano

U nas są też Castodrive
Podjeżdżasz na parking w Castoramie, dzwonisz przez wskazany numer na plakatach. Zamawiasz towar i odbierasz na zewnątrz sklepu po kilku minutach.
Na początku po zamknięciu sklepów przez Pinokia nie bardzo wiedziałem czemu przed Castaramą są auta na parkingu i masa ludzi chodzących po parkingu z towarem.

Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tego czuda odczuli od nas.We are best in kóvid powiedzal tu wielki sternik i po czasu bylo tak  ? 

Opublikowano
W dniu 18.04.2021 o 13:22, Witek-z-Ulicy napisał:

Więc należało by coś zrobić, by temperaturę takiego deflektora w miejscu przepływu spalin podnieść.
Proponuje radykalne ograniczenie powierzchni przepływu spalin, przez taki typ deflektora.
Procedura NIEBEZPIECZNA

W sobotę wstawiłem takie coś z tylnej tarczy hamulcowej Audi A3 i kawałka rury 2''. Przy pracy z ciągłej, przy obecnych temperaturach  nawet nieźle to wygląda, ale w potrzymaniu  przykapca.

Deflektor.jpg

Opublikowano

I potem się dziwić, że retorta i ślimak przytopione.

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano
15 godzin temu, czeslaw napisał:

W sobotę wstawiłem takie coś z tylnej tarczy hamulcowej Audi A3 i kawałka rury 2''. Przy pracy z ciągłej, przy obecnych temperaturach  nawet nieźle to wygląda, ale w potrzymaniu  przykapca.

Deflektor.jpg

W sterowniku na pid nie możesz dać ? nie ma tej opcji ?

Opublikowano
14 godzin temu, robinet napisał:

I potem się dziwić, że retorta i ślimak przytopione.

Jeżeli topi się z tego powodu retorta i ślimak, to znaczy że z jakiegoś gównolitu zostały zrobione. Żeby podajnik się mocna grzał, to musiałby ci się cofać żar, a to już zupełnie innego rodzaju problem jest. Tutaj kwestią jest tylko jak wysoko nad retortą jest ta tarcza.

W podtrzymaniu zawsze będzie trochę kopcić, ale wystarczy grzanie wody i ładnie się wszystko wypali.

Opublikowano

Zamiast tarcza micha,szersza rure i ponad rure micha II,by nie bilo w plotna  :-) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, berthold61 napisał:

W sterowniku na pid nie możesz dać ? nie ma tej opcji ?

Obecnie jest tak mały odbiór ciepła że i tak wchodzi w podtrzymanie. 

2 godziny temu, mkwapisz napisał:

Jeżeli topi się z tego powodu retorta i ślimak, to znaczy że z jakiegoś gównolitu zostały zrobione. Żeby podajnik się mocna grzał, to musiałby ci się cofać żar, a to już zupełnie innego rodzaju problem jest. Tutaj kwestią jest tylko jak wysoko nad retortą jest ta tarcza.

W podtrzymaniu zawsze będzie trochę kopcić, ale wystarczy grzanie wody i ładnie się wszystko wypali.

Nic się nie topi, tarcza wisi ok 13-15 cm nad retorta. Średnica tarczy jest trochę większą od retorty. 

Edytowane przez czeslaw
Opublikowano

Ten pomysł z rurą może być niezły. Będzie działać jako dopalacz. Ja niestety mam ruszt w środku i pomarzyć o takich modyfikacjach sobie mogę. Zastanawiałem się czy czasem nie podwiesić pod rusztem płyty szamotowej, ale chyba szkoda na to pary i pieniędzy.